Αναγνωρίζω τους φτερωτούς μου γείτονες

Γενική Εφορεία
Date Issues: 24/12/2021
Nb: 117 / 2021


Εφορεία Γενικής Εφορείας:

Στην Ελλάδα απαντώνται περισσότερα από 450 είδη πουλιών. Τα πιο πολλά αποφεύγουν τον άνθρωπο και αναζητούν το φυσικό περιβάλλον για να ζήσουν. Υπάρχουν όμως κάποια που έχουν προσαρμοστεί στους ανθρωπογενείς χώρους, όπως είναι οι αγροί και οι οικισμοί. Εδώ μπορούν να περάσουν ένα μέρος ή και ολόκληρη τη ζωή τους.

Όταν το χειμώνα η επιβίωσή τους δοκιμάζεται από τις άσχημες καιρικές συνθήκες, αρκετά είδη, όπως ο Κοκκινολαίμης, πλησιάζουν τις πόλεις και τα χωριά.  Άλλα είδη, όπως ορισμένες παπαδίτσες και δεκοχτούρες, μπορούν να ζήσουν όλη τους τη ζωή μέσα στα πάρκα και τους κήπους των πόλεων και χωριών.

Επειδή η παρατήρηση των πουλιών (birdwatching) είναι μια δραστηριότητα που ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους σε όλο τον κόσμο, οργανώσαμε για την διάρκεια των φετινών Χριστουγεννιάτικων διακοπών (26 Δεκεμβρίου 2021 με 9 Ιανουαρίου 2022) μια πανελλήνια δραστηριότητα παρατήρησης των 12 πιο συνηθισμένων πουλιών της γειτονιάς μας, του κήπου μας, του πάρκου μας, με τίτλο: «Αναγνωρίζω τους φτερωτούς μου γείτονες»!

Η ατομική αυτή δράση για Λυκόπουλα, Προσκόπους και Ανιχνευτές γίνεται με την επιστημονική εποπτεία και συνεργασία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (https://www.ornithologiki.gr/el/) και συντονίζεται από την Εφορεία Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος της Γ.Ε./Σ.Ε.Π.
Η συμμετοχή είναι ατομική και πάρα πολύ εύκολη:

 1. Επισκέπτεστε το https://www.wildliferescuescout.gr/el/normal/54/ViewBlogArticle κατεβάζετε και      εκτυπώνετε το PDF της Φόρμας Αναγνώρισης και παίρνετε τις κατάλληλες πληροφορίες για τους 12      φτερωτούς μας γείτονες.
 2. Παρατηρείτε τους φτερωτούς σας γείτονες, στην διάρκεια των διακοπών. προσεκτικά, στον κήπο         σας ή στην γειτονιά σας και προσπαθείτε να αναγνωρίσετε αυτά τα πουλιά, σημειώνοντας το είδος      και το πλήθος.
 3. Πηγαίνετε στη Φόρμα Παρατήρησης  https://forms.office.com/r/hxVaa9T8yD και συμπληρώνετε      μέχρι την Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022 τα αποτελέσματα των παρατηρήσεών σας.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν όμορφα αναμνηστικά που προσφέρει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, μετά από κλήρωση.

Παρακαλώ τους Αρχηγούς Συστημάτων και τμημάτων να ενημερώσουν και να παροτρύνουν τα μέλη μας να συμμετέχουν σ’ αυτή την περιβαλλοντική δράση που θα συμβάλλει ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν και να αγαπήσουν ακόμα περισσότερο την φύση

Attachements

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 117_2021.pdf