Πρόσκοποι - Πρωτοβουλίες Covid-19

Press Office
Ημ/νια Δημοσίευσης: 23/04/2020

Δελτία Τύπου
Εφορεία Γενικής Εφορείας:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

23/4/2020


Μερικός απολογισμός πρωτοβουλιών των Προσκόπων αναφορικά με τον Covid-19

 

Οι Πρόσκοποι, η μεγαλύτερη κίνηση για νέους στο Κόσμο, από τη πρώτη στιγμήτης Πανδημίας, οργανώθηκαν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και σε επικοινωνία με τιςΑρχές, έκαναν πράξη το ρητό τους: «Να βοηθώ, κάθε άνθρωπο σε κάθε περίσταση».

 

Από την πρώτη στιγμή (10 Μαρτίου) οι Πρόσκοποι έχουν αναστείλει όλες τις προσκοπικές δραστηριότητες στη χώρα καθώς επίσης έχουν θέσει στη διάθεση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας τα ΠροσκοπικάΚέντρα στη χώρα, για όποια χρήση κριθεί αναγκαία.

 

Πάντα σε συνεργασία με Δήμους και Περιφέρειες στην Ελλάδα, ενήλικαστελέχη των Προσκόπων:

·       ΒοήθησανΝοσοκομεία στο στήσιμο σκηνών προκειμένου να γίνουν κέντρα αιμοδοσίας

·       Μοίρασανενημερωτικά φυλλάδια - τις πρώτες ημέρες - στο κοινό αναφορικά με τους τρόπουςπροστασίας από τον ιό

·       Συντόνισαν,σε συνεργασία με Δήμους, εθελοντικές αιμοδοσίες

·       Προσέφερανπροϊόντα μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»

·       Βοήθησανηλικιωμένους και μοναχικούς πηγαίνοντάς τους αγαθά από σούπερ μάρκετ

·       Υποστήριξαντηλεφωνικά κέντρα υποστήριξης που έχουν οργανωθεί από διαφόρους Δήμους

 

Συμπληρωματικά:

 

Το ευχαριστώ των Προσκόπων 

Φέτος, οι Παχαλινές Κάρτες των Προσκόπων οι οποίες εστάλησαν και σε όλα ταΝοσηλευτικά Ιδρύματα σε ολόκληρη την Ελλάδα, έκρυβαν ένα μήνυμααισιοδοξίας προς το Υγειονομικό Προσωπικό και τους ανθρώπους της ΠολιτικήςΠροστασίας. Τέσσερα παιδιά (στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού) ζωγράφισαν τημάχη ενάντια στον Κορονοϊό που δίνουν στη πρώτη γραμμή Υγειονομικό Προσωπικόκαι Πολιτική Προστασία και οι ζωγραφιές αυτές έγιναν ευχετήριες κάρτες αγάπηςκαι ευγνωμοσύνης.

 

Μένουμε σπίτι… με δράσεις δημιουργικής απασχόληση

Προκειμένου να γίνει πιοευχάριστη η παραμονή στο σπίτι οι Πρόσκοποι δημιούργησαν, μια σειρά από ιδέες καιενέργειες προκειμένου μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου αλλά καιενήλικες να περάσουν δημιουργικά και αξιοποιήσουν τον χρόνο τους, με τίτλο: «Μένουμεσπίτι… υπόθεση αντι-κοροναϊκή!», αλλά και Πασχαλινέςασχολίες αποκλειστικά για παιδιά δημοτικού!

 

Συνεργασία με startup για πρόληψη ενάντια στον Covid-19

Μέσω της πλατφόρμας της DOCANDU, οι επισκέπτες του site των Προσκόπων, μέσα από μία σειρά απλών βημάτων, θαμπορούν να κάνουν τον δικό τους αυτοέλεγχο, μέσω του οποίου θα μπορούν ναδιαπιστώσουν τις πιθανότητες να νοσούν από τον COVID-19 και στην συνέχεια αν επιθυμούν να μιλήσουν με κάποιον ιατρό της DOCANDU.

 

Δημιουργία επιτραπέζιουπαιχνιδιού

Οι Πρόσκοποι, με τηντεχνογνωσία που διαθέτουν στη προστασία του περιβάλλοντος, εμπλούτισαντο υλικό του επιτραπέζιου παιχνιδιού «Σώσετο δάσος» με οικολογικό περιεχόμενο, εκπαιδεύοντας τα παιδιά στο κομμάτι αυτό.

 

Τέλος, τα ενήλικα στελέχη - εθελοντές των Προσκόπων παραμένουν στηδιάθεση των Αρχών προκειμένου να συνεισφέρουν οπουδήποτε απαιτηθεί, είτε σεσυλλογικό επίπεδο (κοινωνία/γειτονιά) είτε σε ατομικό, προάγοντας πάντα το μήνυμα"Μένουμε Σπίτι". Σε κάθε περίπτωση, εφόσον από την Πολιτείαλαμβάνονται έκτακτα μέτρα ή δίδονται ειδικότερες οδηγίες για συγκεκριμένεςπεριοχές της χώρας, οι Πρόσκοποι θα προσαρμόζονται σχετικά.

 

Οι Πρόσκοποι στέκονταιδίπλα στον συνάνθρωπο και την κοινωνία και καλούν όλους στην εφαρμογή τωνμέτρων για την καταπολέμηση του ιού.

 

Περισσότερα για τους Προσκόπους: www.gineproskopos.gr και www.scouts4sdgs.gr

 

 


Attachements

SEP-110-COMBO.jpg
Πρωτοβουλίες Covid19-1.jpeg
Πρωτοβουλίες Covid19-2.jpg
Πρωτοβουλίες Covid19-3.jpg
ΔΤ_Πρόσκοποι_Πρωτοβουλίες Covid19.docx