Ώρα της Γης / EARTH HOUR

Όλα ξεκίνησαν το Σάββατο, 31 Μαρτίου 2007. Στην παγκόσμια Ώρα της Γης στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας, συμμετείχαν περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι και  έσβησαν τα φώτα τους για μία ώρα για να δείξουν ότι οι άνθρωποι ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή.   Από τότε, η Ώρα της Γης έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερο κινήματα για το περιβάλλον, με συμμετοχή εκατομμυρίων ανθρώπων σε 190 χώρες!


Στις 25 Μαρτίου 2023, στις 8.30 μ.μ., καθώς τα τοπικά ορόσημα και τα σπίτια σε όλο τον κόσμο σβήνουν τα φώτα τους, σας ζητάμε να αφιερώσετε 60 λεπτά κάνοντας κάτι - οτιδήποτε - θετικό για τον πλανήτη μας.

Μόνο 60 λεπτά; Ναι, μόνο μία ώρα. Μπορεί να μη φαίνεται πολύ, αλλά η μαγεία συμβαίνει όταν εμείς και άνθρωποι από όλο τον κόσμο, όλοι μαζί δίνουμε μια ώρα για το μοναδικό μας σπίτι, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη ώρα για τη Γη. 

Με αυτόν τον τρόπο, αυτή η Ώρα μπορεί να ρίξει έναν ανεπανάληπτο παγκόσμιο προβολέα στην απώλεια της φύσης και την κλιματική αλλαγή, καθώς και στην ανάγκη να συνεργαστούμε για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους ανθρώπους και τον πλανήτη. 

Μπορεί να παροτρύνει εκατομμύρια ανθρώπους να δράσουν και να κάνει εκατομμύρια άλλους να το προσέξουν.

Μπορεί να ενώσει πόλεις, χώρες, ηπείρους, δείχνοντας τι έχουμε κοινό και τι έχουμε να χάσουμε.

Μπορεί να μας υπενθυμίσει ότι ο χρόνος είναι πολύτιμος - αλλά ότι είμαστε ισχυροί - και να μας εμπνεύσει να κάνουμε όλες τις υπόλοιπες ώρες να μετρήσουν. 

Θα μπορούσε μια ώρα να αλλάξει τον κόσμο;   Είναι μια αρχή και εξαρτάται από εμάς!

Δείτε εδώ το video


Για το μέλλον του πλανήτη μας και για εμάς, οραματιζόμαστε έναν κόσμο όπου το κλίμα μας θα είναι σταθερό, η φύση θα ευδοκιμεί και όλοι οι άνθρωποι θα έχουν υγεία, ευτυχία και ευημερία. Αυτό το μέλλον μπορεί ακόμα να γίνει πραγματικότητα, αλλά πρέπει να δράσουμε τώρα - ο χρόνος περνάει. 

Επτά, αυτός είναι ο μαγικός αριθμός. Γνωρίζουμε ότι τα επόμενα 7 χρόνια είναι κρίσιμα για το αν θα παραμείνουμε εντός των πλανητικών μας ορίων και κάτω από το όριο αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5°C που έχει τεθεί από τη Συμφωνία του Παρισιού. Αν δεν αλλάξουμε τα πράγματα, είμαστε σε καλό δρόμο για να παραβιάσουμε αυτό το όριο του 1,5°C μέχρι το 2030, διακινδυνεύοντας έτσι μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική υποβάθμιση και ανεξέλεγκτη κλιματική αλλαγή που θα επηρεάσει όλες τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας.  

Ένας ουσιαστικός σύμμαχος κατά της κλιματικής κρίσης είναι η φύση. Ωστόσο, χάνουμε τη φύση με ανησυχητικό και πρωτοφανή ρυθμό, θέτοντας τα είδη σε κίνδυνο εξαφάνισης και θέτοντας μας σε σοβαρό κίνδυνο, καθώς κινδυνεύουμε να χάσουμε τα σπίτια μας και την πρόσβαση σε βασικά αγαθά όπως η τροφή, το καθαρό νερό και ένα βιώσιμο περιβάλλον. Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην ανάκαμψη της φύσης παράλληλα με την ανάκαμψη του κλίματος, έτσι ώστε μέχρι το 2030 να τελειώσει η δεκαετία με περισσότερη φύση από ό,τι ξεκινήσαμε, όχι λιγότερη.

Πού κολλάει λοιπόν η Ώρα της Γης; Μέσα στη φασαρία της καθημερινότητάς μας - όπου είναι εύκολο να παραβλέψουμε την κρίση του κλίματος και της φύσης που αντιμετωπίζουμε - η Ώρα της Γης έχει ως στόχο να αποτελέσει μια ανεπανάληπτη παγκόσμια υπενθύμιση της σημασίας του πλανήτη μας, της ανάγκης να τον προστατεύσουμε και του πόσο λίγο χρόνο έχουμε για να το κάνουμε.  Τώρα περισσότερο από ποτέ, πρέπει ο ολοένα και πιο διχασμένος κόσμος μας να ενωθεί για να αναλάβει επειγόντως δράση για το ένα και μοναδικό μας σπίτι. Χρειαζόμαστε όλους και όλες να αισθανθούν εμπνευσμένοι και ενδυναμωμένοι για να παίξουν το ρόλο τους, όσο μικρός κι αν είναι αυτός. Και το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να συνεχίσουμε να φωτίζουμε έναν φάρο ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον, αξιοποιώντας και εξυμνώντας τη δύναμη των ανθρώπων.

Δείτε εδώ το video

Για εμάς η ΩΡΑ της ΓΗΣ δεν είναι μόνο 60’

Εμείς οι Έλληνες Πρόσκοποι προσπαθούμε να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο εδώ και 113 χρόνια, γι’ αυτό και τα τελευταία 15 χρόνια συμμετέχουμε στην συμβολική εκστρατεία «Η ‘Ώρα της Γης» επιβεβαιώνοντας κάθε χρόνο το δυναμικό ενδιαφέρον των Προσκόπων για πρωτοβουλίες και δράσεις για το περιβάλλον και την προτεραιότητα της Παγκόσμιας Προσκοπικής Κίνησης σε δράσεις που έχουν σαν στόχο τους την προστασία του πλανήτη μας.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και το πρόγραμμα Earth Tribe που ξεκίνησε το 2023 και στη χώρα μας και καλεί όλα τα μέλη μας να ενταχθούν σε μια παγκόσμια «Φυλή της Γης» (Earth Tribe) συμμετέχοντας σε ένα κίνημα νέων παγκόσμιων πολιτών για την διατήρηση και προστασία του πλανήτη μας.

Την «Ώρα της Γης» σβήνουμε τα φώτα! Αυτή είναι μια συμβολική χειρονομία που μας δείχνει πόσο λιγότερη ενέργεια είναι απαραίτητο να καταναλώνουμε καθημερινά. Η Ώρα της Γης είναι μια ευκαιρία να σκεφτούμε πόσο περισσότερο θα μπορούσε η ζωή μας να είναι αρμονική με το φυσικό μας περιβάλλον. Το περιβάλλον που φροντίζει την υγεία μας, τη διατροφή μας και την ποιότητα της ζωής μας.

Την Ώρα της Γης, που συνήθως βασιζόμαστε στην φλόγα ως πηγή φωτός, είναι σημαντικό να φροντίσουμε και για την δική μας ασφάλεια, των γύρω μας, αλλά και του σπιτιού μας! Γι’ αυτό:

Αποφύγετε η φλόγα σας να είναι εκτεθειμένη. Χρησιμοποιήστε μεταλλικά, πήλινα ή γυάλινα φαναράκια, άδεια βάζα από μαρμελάδες ή λάμπες πετρελαίου.

Αποφύγετε να βάζετε τα κεριά σας σε σημείο που κάνει ρεύμα αέρος και κρατείστε τα οριζόντια και μακριά από κουρτίνες και άλλα υφάσματα.

Ελέγξτε, με την ευκαιρία, αν έχετε πυροσβεστήρα στο σπίτι ή σε κοντινό κοινόχρηστο χώρο. Μια αντιπυρική κουβέρτα είναι πολύ χρήσιμη για το σπίτι και περισσότερο την κουζίνα. Επίσης, ελέγξτε αν ο φακός ασφαλείας σας λειτουργεί και είναι σε σημείο που μπορείτε να βρείτε με «κλειστά μάτια»!

Πως μπορείτε να συμμετέχετε για παραπάνω από 60’ στην ΩΡΑ της ΓΗΣ!

Τα ενήλικα Στελέχη μπορούν να βρουν μέσα σε αυτό το εγχειρίδιο, περισσότερα για την ιστορία της Ώρας της Γης, τι νέο υπάρχει φέτος και μια βιβλιοθήκη ιδεών δράσης για την Αγέλη, την Ομάδα, την Κοινότητα ή το Δίκτυο, για την Ώρα της Γης 2023, εμπνέοντάς τους να δώσουν μια ώρα για τη Γη.  Επίσης περιέχονται και μια σειρά από οικολογικές πρακτικές συμβουλές για διοργάνωση εκδήλωσης.

Επίσης τα ενήλικα Στελέχη μπορούν να βρουν σε αυτό το εκπαιδευτικό πακέτο, εκπαιδευτικό υλικό (για κάθε ηλικία και με πολλά χρήσιμα links) για να κατανοήσουν τα παιδιά τι σημαίνει να φροντίζουν τον πλανήτη - είτε αυτό σημαίνει να μάθουn περισσότερα για τη φύση ή να επανασυνδεθούn με αυτήν, να αποκαταστήσουn τον πλανήτη ή να εμπνεύσουν την κοινότητά τους να φροντίσει για τη Γη.

Οι Έλληνες Πρόσκοποι πιστεύουν ότι ο κάθε ένας μας έχει τη δύναμη να έχει θετικό αντίκτυπο στον πλανήτη μας, και εναπόκειται σε εμάς ως άτομα, να αποφασίσουμε πώς θα το κάνουμε. Έτσι, αν θέλετε να βρείτε και άλλους τρόπους να εμπνεύσετε τα Λυκόπουλα, Προσκόπους , Ανιχνευτές, Μέλη Δικτύων, για να δώσουν παραπάνω από 60’ για την Γη μας, τότε γίνετε μέλη ή επισκεφτείτε την ομάδα facebook ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΓΕ/Σ.Ε.Π..  Επίσης μπορείτε να βρείτε υλικό στην σελίδα του WWF Ελλάς.

■ Χρησιμοποιήστε τα hashtags #EarthHourScoutsGR , #BiggestHourforEarth και #EarthHour, στις αναρτήσεις σας ώστε να μπορούμε να γιορτάσουμε και να μοιραστούμε τις ενέργειές σας.

Και μην ξεχνάτε: Για τους Προσκόπους η Ώρα της Γης δεν διαρκεί μόνο 60’!