Ώρα της Γης / EARTH HOUR

Φέτος, η Ώρα της Γης, το Σάββατο 27 Μαρτίου 2021, είναι ιδιαίτερα φορτισμένη. Με το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη να απειλείται από τον Covid-19, την κλιματική κρίση σε εξέλιξη και την βιοποικιλότητα του πλανήτη να έχει μειωθεί κατά 60% τα τελευταία 50 χρόνια, η Ώρα της Γης είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να στείλουμε ένα παγκόσμιο μήνυμα στους ηγέτες του πλανήτη: η φύση είναι η ίδια μας η ζωή και οφείλουν μέσα στο 2021 να πάρουν τις αποφάσεις που θα προστατεύσουν τον πλανήτη και άρα τον ίδιο τον άνθρωπο.

Αγαπάμε αυτόν τον πλανήτη και οτιδήποτε ζει πάνω σε αυτόν. Εμείς οι Έλληνες Πρόσκοποι προσπαθούμε να τον κάνουμε καλύτερο εδώ και 111 χρόνια, γι’ αυτό και τα τελευταία 12 χρόνια συμμετέχουμε στην συμβολική εκστρατεία «Η ‘Ώρα της Γης» επιβεβαιώνοντας κάθε χρόνο το δυναμικό ενδιαφέρον των Προσκόπων για πρωτοβουλίες και δράσεις για το περιβάλλον και την προτεραιότητα της Προσκοπικής Κίνησης παγκοσμίως σε δράσεις που έχουν σαν στόχο τους την προστασία του πλανήτη μας.


 

Την «Ώρα της Γης» σβήνουμε τα φώτα και αποσυνδεόμαστε όσο γίνεται περισσότερο από την χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή είναι μια συμβολική χειρονομία που μας δείχνει πόσο λιγότερη ενέργεια είναι απαραίτητο να καταναλώνουμε καθημερινά. Η ώρα της Γης είναι μια ευκαιρία να σκεφτούμε πόσο περισσότερο θα μπορούσε η ζωή μας να είναι αρμονική με το φυσικό μας περιβάλλον. Το περιβάλλον που φροντίζει την υγεία μας, τη διατροφή μας και την ποιότητα της ζωής μας.

Την ώρα αυτή που συνήθως βασιζόμαστε στην φλόγα ως πηγή φωτός, είναι σημαντικό να φροντίσουμε και για την δική μας ασφάλεια, των γύρω μας, αλλά και του σπιτιού μας!

Εδώ μοιραζόμαστε μαζί σας μερικά σημεία προσοχής:

  • Αποφύγετε η φλόγα σας να είναι εκτεθειμένη. Χρησιμοποιήστε μεταλλικά, πήλινα ή γυάλινα φαναράκια, άδεια βάζα από μαρμελάδες ή λάμπες πετρελαίου.
  • Αποφύγετε να βάζετε τα κεριά σας σε σημείο που κάνει ρεύμα αέρος.
  • Μείνετε μακριά από κουρτίνες και άλλα υφάσματα.
  • Τοποθετήστε το φαναράκι σας σε σταθερή και οριζόντια επιφάνεια.
  • Με την ευκαιρία, ελέγξτε αν έχετε πυροσβεστήρα στο σπίτι ή σε κοντινό κοινόχρηστο χώρο. Μια αντιπυρική κουβέρτα είναι πολύ χρήσιμη για το σπίτι και περισσότερο την κουζίνα. Επίσης, ελέγξτε αν ο φακός ασφαλείας σας λειτουργεί και είναι σε σημείο που μπορείτε να βρείτε με «κλειστά μάτια»!


Τι θα κάνουμε όμως μια ώρα χωρίς ηλεκτρικό;

Εδώ μοιραζόμαστε μαζί σας μερικές ιδέες για το τι να κάνετε την Ώρα της Γης!


*Σβήστε τα φώτα. Για μια ώρα, τουλάχιστον, σβήσε κάθε φως που είναι ασφαλές να κλείσει. Φέτος, που η τεχνολογία έχει καταλάβει περισσότερο από ποτέ την ζωή μας, αποσυνδέσου από κάθε τι που φορτίζεται ή λειτουργεί με ρεύμα. Ήταν η πρώτη δραστηριότητα της Ώρας της Γης και είναι πάντα σημαντική για τον συμβολισμό της αλλά και για την κατανόηση της υπερβολής που κάνουμε στην κατανάλωση.  

*Απόψε απολαύστε το δείπνο σας μόνο με την γεύση σε ένα τραπέζι χωρίς φως. Μαγειρέψτε ένα δείπνο έκπληξη και δοκιμάστε πόσο καλούς γευσιγνώστες έχετε στην παρέα σας. Ποιος θα βρει τα περισσότερα συστατικά από την συνταγή σας;

*Απολαύστε την βραδιά με επιτραπέζια παιχνίδια ή διάβασμα υπό το φως των κεριών. Διαλέξτε το αγαπημένο σας επιτραπέζιο ή το βιβλίο που σας χάρισαν τα περασμένα Χριστούγεννα και περιμένει υπομονετικά στο τραπεζάκι να χαθείτε στις σελίδες του. Σίγουρα θα περάσετε πολλές ώρες παρέα.

* Ποιος θα καταφέρει να αποφύγει τα εμπόδια; Το σπίτι μας είναι μια διαδρομή μετ’ εμποδίων, απλά όταν έχει φως, τα βλέπουμε και δεν χτυπάμε στα εμπόδια. Ποιος θα μπορέσει να πάει από το μπάνιο στο υπνοδωμάτιο, από την κουζίνα στο σαλόνι, από το γραφείο του στο ντουλάπι με τα μπισκότα, χωρίς να τον ακούσουν οι υπόλοιποι μέσα στο σπίτι;. 

*Από πότε έχετε να γράψετε γράμμα; «Αγαπητέ μου φίλε,…» Γράψτε ένα γράμμα στον εαυτό σας με τους φιλικούς προς το περιβάλλον στόχους που θα προσπαθήσετε να επιτύχετε αυτή την χρονιά. Του χρόνου στην ώρα της Γης, θα το διαβάσετε ξανά, θα δείτε ποιους από αυτούς καταφέρατε και θα θέσετε τους επόμενους στόχους σας.

*Δημιουργήστε τον ρυθμό σας! Διοργανώστε μια συναυλία με πρωτότυπα όργανα. Συνήθως, όταν έχουμε ρεύμα ακούμε μουσική από το ραδιόφωνο ή τον υπολογιστή. Τώρα είναι η ευκαιρία να αυτοσχεδιάσουμε! Τι ήχος σας ταιριάζει; Γρήγορος ή αργός; Δυνατός ή απαλός; Μεταλλικός ή ξύλινος;

*Ιστορίες των σκιών. Διηγηθείτε μια ιστορία στην οικογένεια σας και επενδύστε την δημιουργώντας σκιές στον τοίχο με τα χέρια σας ή άλλα στοιχεία και την βοήθεια ενός κεριού.

*Εγώ θυμάμαι, εσύ θυμάσαι; Χωρίς να μετακινηθείτε και χωρίς φως, παίξτε μαζί με όσους μένουν στο ίδιο σπίτι με εσάς, το «εγώ βλέπω αυτό που εσύ δεν βλέπεις…», προσπαθώντας να θυμηθείτε τι αντικείμενα έχετε και που, μέσα στο σπίτι σας. 

*Πόσα αστέρια έχει ο ουρανός; Παρατηρείστε τον ουρανό, από το παράθυρο σας, την ταράτσα, τον κήπο σας. Όσο πιο κοντά στην πόλη ζούμε, τόσο λιγότερα αστέρια μπορούμε να διακρίνουμε στον ουρανό. Δοκιμάστε, την ώρα της Γης που ελπίζουμε ότι πολλοί θα έχουν σβήσει τα φώτα τους -ίσως και κάποια δημόσια κτήρια, να διακρίνετε όσα περισσότερα αστέρια μπορείτε. Είναι περισσότερα από ό,τι συνήθως! Αναγνωρίσατε μήπως κάποιον αστερισμό;


*Σας ενθαρρύνουμε όμως και σε μια «ατασθαλία»!

Τραβήξτε μια χαρακτηριστική φωτογραφία από τις δραστηριότητες που θα πραγματοποιήσετε κατά την Ώρα της Γης. Μπορεί να είναι από τις προτάσεις μας ή οτιδήποτε επιλέξετε εσείς.

Μετά τις 21:30, μοιραστείτε την φωτογραφία σας στα σχόλια της εκδήλωσηςΣτη συνέχεια μπορείτε να σχολιάσετε και τις υπόλοιπες φωτογραφίες (https://www.facebook.com/events/460304985317929/?active_tab=discussion)

και να μοιράσετε!