Ώρα της Γης / EARTH HOUR

Φέτος, η Ώρα της Γης, το Σάββατο 28 Μαρτίου, είναι ιδιαίτερα φορτισμένη. Με το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη να απειλείται από τον Covid-19, με την Αυστραλία (από όπου ξεκίνησε η Ώρα της Γης) κατακαμένη, την κλιματική κρίση σε εξέλιξη και την βιοποικιλότητα του πλανήτη να έχει μειωθείκατά 60% τα τελευταία 50 χρόνια, η Ώρα της Γης είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να στείλουμε ένα παγκόσμιο μήνυμα στους ηγέτες του πλανήτη: η φύση είναι η ίδια μας η ζωή και οφείλουν μέσα στο 2020 να πάρουν τις αποφάσεις που θα προστατεύσουν τον πλανήτη και άρα τον ίδιο τον άνθρωπο.

Αγαπάμε αυτόν τον πλανήτη και οτιδήποτε ζει πάνω σε αυτόν. Εμείς οι Έλληνες Πρόσκοποι προσπαθούμε να τον κάνουμε καλύτερο εδώ και 110 χρόνια, γι’ αυτό και τα τελευταία 11 χρόνια συμμετέχουμε στην συμβολική εκστρατεία «Η ‘Ώρα της Γης» επιβεβαιώνοντας κάθε χρόνο το δυναμικό ενδιαφέρον των Προσκόπων για πρωτοβουλίες και δράσεις για το περιβάλλον και την προτεραιότητα της Προσκοπικής Κίνησης παγκοσμίως σε δράσεις που έχουν σαν στόχο τους την προστασία του πλανήτη μας.

Παρακάτω θα βρείτε δραστηριότητες κατάλληλες για την περίσταση! Ακόμη και από το σπίτι, μπορούμε να γιορτάσουμε την Ώρα της Γης!

1) Πρόσθεσε τη φωνή σου στην πλατφόρμα “VoiceforthePlanet”. Μη ξεχνάς πως είμαστε η πρώτη γενιά που γνωρίζουμε πως καταστρέφουμε τον πλανήτη μας. Ας μην είμαστε η τελευταία που δεν κάνει τίποτα γι’ αυτό!

2) Δημιούργησε ένα σύντομο video έως 40’’ στο οποίο θα δηλώνεις ότι « Η φύση μετράει για εμάς τους προσκόπους γιατί...» το οποίο θα πρέπει να προβληθεί και σε προσωπικά ή ομαδικά socialmedia με τα hashtags #Scouts, #scoutsofgreece, #Connect2Earth , #EarthHour , #NatureMattersChallenge, «ταγκάροντας» μία τουλάχιστον επαφή σου και προσκαλώντας την να κάνει το ίδιο!

3) Ετοίμασε ένα πάρτι έκπληξη για την οικογένειά σου στο σπίτι με κεριά και μουσική. Αφού το Σαββατόβραδο στις 8:30 θα σβήσουμε όλα τα φώτα, γιατί δεν εκμεταλλεύεσαι την ατμόσφαιρα για να χορέψετε και να τραγουδήσετε με την οικογένειά σου υπό το φως των κεριών;

4) Ξεφύγετε από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και οργανώστε μια βραδιά με επιτραπέζια παιχνίδια για όλη την οικογένεια! Μπορείτε να παραγγείλετε το νέο επιτραπέζιο «Σώσε το δάσος»!

5) Στέλνουμε το μήνυμα με τις φλογίτσες των κεριών! Δημιουργείστε ένα μεγάλο φωτεινό 60+ με φλογίτσες κεριών ρεσό (μέσα σε γυάλινα βαζάκια, για ασφάλεια!) στο μπαλκόνι ή την αυλή του σπιτιού σας και φωτογραφηθείτε μαζί του.Στείλτε την φωτογραφία (με τα στοιχεία του Συστήματός σου) και θα λάβετε ένα ωραίο δωράκι!!

6) Δημιουργήστε ένα σχέδιο με light graffiti και ανεβάστε το στο internet. Πειραματιστείτε με τις δυνατότητες των κινητών τηλεφώνων να αποτυπώνουν το κινούμενο φως και προσπαθήστε να γράψετε ή να σχεδιάσετε κάτι μέσα σε ένα σκοτεινό περιβάλλον. Στείλτε την φωτογραφία στο για να λάβετε μέρος στον διαγωνισμό.

7) Scouts Go Solar - Μάθετε για την ηλιακή ενέργεια μέσω των Προσκόπων GoSolar και δείτε πού μπορείτε να αξιοποιήσετε τη δύναμη του ήλιου στο σπίτι την κοινότητά σας ή ακόμη και να αποκτήσετε το Scouts go Solar badge.

8) Social Media Challenge - Βοηθήστε και εμπνεύστε τον κόσμο προτείνοντας  στα μέλη του Συστήματός σας, να δημοσιοποιήσουν τις δράσεις τους για το περιβάλλον στα Social Media, μαζί με φωτογραφίες από τις δράσεις τους!  Χρησιμοποιήστε τα #Scouts, #scoutsofgreece,#Connect2Earth, #EarthHour για την πιθανότητα να εμφανιστούν στη ροή @worldscouting Instagram! Μην ξεχάσετε επίσης να επισημάνετε το @EarthHour,ώστε να δουν πώς συμβάλλετε!

9) Έλεγχος στην χρήση του πλαστικού - Διερευνήστε την χρήση που κάνετε στο πλαστικό καιμάθετε πού πηγαίνουν τα απορρίμματα σας. Χρησιμοποιήστε τον οδηγόClean Seas  για να ελέγξετε τις "πλαστικές σας συνήθειες" και να αναλάβετε δράση για να μειώσετε τη χρήση πλαστικού που χρησιμοποιείτε. Μπορείτε - είτε μεμονωμένα είτε συλλογικά - να μειώσετε κατά 50% τη χρήση πλαστικών; Αυτό σημαίνει μείωση, επαναχρησιμοποίηση ή αντικατάσταση πλαστικών αντικειμένων. Χρησιμοποιήστε το Instagram, ένα blog ή άλλο μέσο για να επισημάνετε και να μοιραστείτε την πρόοδό σας.

10) Ενημερώσου για άλλες δράσεις αναφορικά με την ημέρα στο https://www.wwf.gr/earthhour/

Poster


Social Media


Κάνε join στο FacebookEvent: