Ώρα της Γης / EARTH HOUR

Η Ώρα της Γης δημιουργήθηκε για να ενώσει τον κόσμο για την υποστήριξη των ανθρώπων και του πλανήτη. Το όραμα όλων μας είναι να δημιουργήσουμε θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις μέσω της δύναμης και της συμμετοχής του πλήθους.

Λυπούμαστε βαθιά για την κατάσταση στην Ουκρανία και οι καρδιές μας είναι με τον ουκρανικό λαό και όλους όσους επλήγησαν. Σε αυτούς τους ιδιαίτερα δύσκολους καιρούς, η Ώρα της Γης  2022 προσφέρει άλλη μια στιγμή αλληλεγγύης και μια ευκαιρία να συναντηθούμε, να φροντίσουμε ο ένας τον άλλον και το σπίτι που όλοι μοιραζόμαστε: τον πλανήτη Γη.

Η φύση είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση ενός ασφαλέστερου, πιο ανθεκτικού και βιώσιμου κόσμου για όλους – έναν κόσμο όπου όλοι ευδοκιμούν και ζουν σε αρμονία μεταξύ τους.  Η Ώρα της Γης είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να στείλουμε ένα παγκόσμιο μήνυμα: η φύση είναι η ίδια μας η ζωή και οφείλουν μέσα στο 2022, οι κυβερνήσεις να πάρουν τις αποφάσεις που θα προστατεύσουν τον πλανήτη και άρα τον ίδιο τον άνθρωπο.


Η Ώρα της Γης ξεκίνησε το 2007 από το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF). Αυτή τη μία ώρα το WWF ζητά από τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, να σβήσουν τα μη απαραίτητα ηλεκτρικά φώτα από τις 20:30 μ.μ. έως τις 21:30 με σκοπό να επιστήσουν την προσοχή μας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η Ώρα της Γης είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια δραστηριότητα για το περιβάλλον. Το 2021 συμμετείχαν 192 χώρες! Είναι ένα ηχηρό μήνυμα, μια ευκαιρία για ν’ αρχίσουμε να αλλάζουμε τον πλανήτη προς το καλύτερο και να συνεργαστούμε για να προστατεύσουμε και να αποκαταστήσουμε τη φύση. Το φετινό σύνθημα είναι: «Διαμορφώνουμε το μέλλον μας»

Εμείς οι Έλληνες Πρόσκοποι προσπαθούμε να τον κάνουμε καλύτερο εδώ και 112 χρόνια, γι’ αυτό και τα τελευταία 14 χρόνια συμμετέχουμε στην συμβολική εκστρατεία «Η ‘Ώρα της Γης» επιβεβαιώνοντας κάθε χρόνο το δυναμικό ενδιαφέρον των Προσκόπων για πρωτοβουλίες και δράσεις για το περιβάλλον και την προτεραιότητα της Παγκόσμιας Προσκοπικής Κίνησης σε δράσεις που έχουν σαν στόχο τους την προστασία του πλανήτη μας.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και το πρόγραμμα Earth Tribe που ξεκινάει αυτή την χρονιά και στη χώρα μας και καλεί τα μέλη μας (8 έως 30 ετών) να ενταχθούν σε μια παγκόσμια κοινότητα (Earth Tribe) συμμετέχοντας σε ένα παγκόσμιο κίνημα νέων παγκόσμιων πολιτών για την διατήρηση και προστασία του πλανήτη μας.

Την «Ώρα της Γης» σβήνουμε τα φώτα και αποσυνδεόμαστε όσο γίνεται περισσότερο από την χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή είναι μια συμβολική χειρονομία που μας δείχνει πόσο λιγότερη ενέργεια είναι απαραίτητο να καταναλώνουμε καθημερινά. Η Ώρα της Γης είναι μια ευκαιρία να σκεφτούμε πόσο περισσότερο θα μπορούσε η ζωή μας να είναι αρμονική με το φυσικό μας περιβάλλον. Το περιβάλλον που φροντίζει την υγεία μας, τη διατροφή μας και την ποιότητα της ζωής μας.Την ώρα αυτή που συνήθως βασιζόμαστε στην φλόγα ως πηγή φωτός, είναι σημαντικό να φροντίσουμε και για την δική μας ασφάλεια, των γύρω μας, αλλά και του σπιτιού μας!

Εδώ μοιραζόμαστε μαζί σας μερικά σημεία προσοχής:

  • Αποφύγετε η φλόγα σας να είναι εκτεθειμένη. Χρησιμοποιήστε μεταλλικά, πήλινα ή γυάλινα φαναράκια, άδεια βάζα από μαρμελάδες ή λάμπες πετρελαίου.
  • Αποφύγετε να βάζετε τα κεριά σας σε σημείο που κάνει ρεύμα αέρος.
  • Μείνετε μακριά από κουρτίνες και άλλα υφάσματα.
  • Τοποθετήστε το φαναράκι σας σε σταθερή και οριζόντια επιφάνεια.
  • Με την ευκαιρία, ελέγξτε αν έχετε πυροσβεστήρα στο σπίτι ή σε κοντινό κοινόχρηστο χώρο. Μια αντιπυρική κουβέρτα είναι πολύ χρήσιμη για το σπίτι και περισσότερο την κουζίνα. Επίσης, ελέγξτε αν ο φακός ασφαλείας σας λειτουργεί και είναι σε σημείο που μπορείτε να βρείτε με «κλειστά μάτια»!

Τι θα κάνουμε όμως μια ώρα χωρίς ηλεκτρικό;

Εδώ μοιραζόμαστε μαζί σας μερικές ιδέες για το τι να κάνετε την Ώρα της Γης!

 

*Σβήστε τα φώτα. Για μια ώρα, τουλάχιστον, σβήσε κάθε φως που είναι ασφαλές να κλείσει. Φέτος, που η τεχνολογία έχει καταλάβει περισσότερο από ποτέ την ζωή μας, αποσυνδέσου από κάθε τι που φορτίζεται ή λειτουργεί με ρεύμα. Ήταν η πρώτη δραστηριότητα της Ώρας της Γης και είναι πάντα σημαντική για τον συμβολισμό της αλλά και για την κατανόηση της υπερβολής που κάνουμε στην κατανάλωση.  

*Απόψε απολαύστε το δείπνο σας μόνο με την γεύση σε ένα τραπέζι χωρίς φως. Μαγειρέψτε ένα δείπνο έκπληξη και δοκιμάστε πόσο καλούς γευσιγνώστες έχετε στην παρέα σας. Ποιος θα βρει τα περισσότερα συστατικά από την συνταγή σας;

*Απολαύστε την βραδιά με επιτραπέζια παιχνίδια ή διάβασμα υπό το φως των κεριών. Διαλέξτε το αγαπημένο σας επιτραπέζιο ή το βιβλίο που σας χάρισαν τα περασμένα Χριστούγεννα και περιμένει υπομονετικά στο τραπεζάκι να χαθείτε στις σελίδες του. Σίγουρα θα περάσετε πολλές ώρες παρέα.

* Ποιος θα καταφέρει να αποφύγει τα εμπόδια; Το σπίτι μας είναι μια διαδρομή μετ’ εμποδίων, απλά όταν έχει φως, τα βλέπουμε και δεν χτυπάμε στα εμπόδια. Ποιος θα μπορέσει να πάει από το μπάνιο στο υπνοδωμάτιο, από την κουζίνα στο σαλόνι, από το γραφείο του στο ντουλάπι με τα μπισκότα, χωρίς να τον ακούσουν οι υπόλοιποι μέσα στο σπίτι;. 

*Από πότε έχετε να γράψετε γράμμα; «Αγαπητέ μου φίλε,…» Γράψτε ένα γράμμα στον εαυτό σας με τους φιλικούς προς το περιβάλλον στόχους που θα προσπαθήσετε να επιτύχετε αυτή την χρονιά. Του χρόνου στην ώρα της Γης, θα το διαβάσετε ξανά, θα δείτε ποιους από αυτούς καταφέρατε και θα θέσετε τους επόμενους στόχους σας.

*Δημιουργήστε τον ρυθμό σας! Διοργανώστε μια συναυλία με πρωτότυπα όργανα. Συνήθως, όταν έχουμε ρεύμα ακούμε μουσική από το ραδιόφωνο ή τον υπολογιστή. Τώρα είναι η ευκαιρία να αυτοσχεδιάσουμε! Τι ήχος σας ταιριάζει; Γρήγορος ή αργός; Δυνατός ή απαλός; Μεταλλικός ή ξύλινος;

*Ιστορίες των σκιών. Διηγηθείτε μια ιστορία στην οικογένεια σας και επενδύστε την δημιουργώντας σκιές στον τοίχο με τα χέρια σας ή άλλα στοιχεία και την βοήθεια ενός κεριού.

*Εγώ θυμάμαι, εσύ θυμάσαι; Χωρίς να μετακινηθείτε και χωρίς φως, παίξτε μαζί με όσους μένουν στο ίδιο σπίτι με εσάς, το «εγώ βλέπω αυτό που εσύ δεν βλέπεις…», προσπαθώντας να θυμηθείτε τι αντικείμενα έχετε και που, μέσα στο σπίτι σας. 

*Πόσα αστέρια έχει ο ουρανός; Παρατηρείστε τον ουρανό, από το παράθυρο σας, την ταράτσα, τον κήπο σας. Όσο πιο κοντά στην πόλη ζούμε, τόσο λιγότερα αστέρια μπορούμε να διακρίνουμε στον ουρανό. Δοκιμάστε, την ώρα της Γης που ελπίζουμε ότι πολλοί θα έχουν σβήσει τα φώτα τους -ίσως και κάποια δημόσια κτήρια, να διακρίνετε όσα περισσότερα αστέρια μπορείτε. Είναι περισσότερα από ό,τι συνήθως! Αναγνωρίσατε μήπως κάποιον αστερισμό;

 

Η Ώρα της Γης 2022 

Την Ώρα της Γης του 2022 συμμετείχαν με πολύ ενθουσιασμό οι Έλληνες Πρόσκοποι. Λυκόπουλα, Πρόσκοποι και Ανιχνευτές από την Βέροια, την Ρόδο, την Μήθυμνα και αλλού, έσβησαν τα φώτα και έστειλαν μηνύματα απαντώντας στην ερώτηση "Τι σημαίνει η Φύση και γιατί πρέπει να την προστατεύουμε". Στο παρακάτω βιντεάκι βλέπετε κάποια αποσπάσματα: