Περιβάλλον

Οι Πρόσκοποι έχουν συνειδητοποιήσει, μέσω της περιβαλλοντικής αγωγής στην οποία εκτίθεται από την συμμετοχή του στα προγράμματά μας, τα περιβαλλοντικά προβλήματα και είναι έτοιμοι, με ικανότητες, με γνώση και διάθεση, να αγωνιστούν γι’ αυτά προσωπικά και ομαδικά.

Η περιβαλλοντική προσκοπική αγωγή όμως δεν σταματά εδώ. Αποτελεί μια αφετηρία. Με μια διαρκή διαδικασία μέσα από τα προγράμματα όλων των ηλικιών (Λυκόπουλα, Πρόσκοποι, Ανιχνευτές, Μέλη Δικτύου) τα μέλη μας συνειδητοποιούν το περιβάλλον τους και αποκτούν γνώσεις, αξίες, ικανότητες και εμπειρίες που τους κάνουν δραστήριους για θέματα ανακύκλωσης και καθαρής ενέργειας, καθαρών θαλασσών και υδάτινων πόρων, βιοποικιλότητας και προστασίας της άγριας ζωής.

Ο Προσκοπισμός παίζει έναν σημαντικό ρόλο στη σύνδεση του ανθρώπου με τον φυσικό κόσμο, δεδομένης της αυξανόμενης απομάκρυνσης των νέων από το φυσικό περιβάλλον. Με περίπου το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού να ζει σε αστικά κέντρα, είναι σημαντικό να εμφανίσουμε μια «ευρύτερη εικόνα» του περιβάλλοντος, η οποία περιλαμβάνει κάτι παραπάνω από τα φυτά και τα ζώα. Είναι σημαντικό στοιχείο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης να βοηθάμε τους Προσκόπους να δουν τη σχέση ανάμεσα στις ενέργειες που κάνουν σε μια αστική περιοχή με τον φυσικό κόσμο.

Το περιβάλλον αλλάζει γύρω μας, με τη μειωμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό και αέρα, με απώλεια ενδημικών ειδών ζώων και φυτών, με αύξηση των βλαπτικών ουσιών, με εφαρμογή πρακτικών που βλάπτουν το περιβάλλον και με περισσότερους ανθρώπους να πλήττονται από φυσικές καταστροφές. Το περιβάλλον είναι ένα παγκόσμιο θέμα και ο Προσκοπισμός μία παγκόσμια κίνηση. Μέσα από την περιβαλλοντική εκπαίδευση και δράση, ο Προσκοπισμός μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά.

Ο ενστερνισμός των οικολογικών μηνυμάτων από όλο και περισσότερους ανθρώπους, τόσο στη χώρα μας όσο και παγκοσμίως, οι οποίοι ενσυνείδητα και έμπρακτα νοιάζονται, μας δείχνει ότι ο Προσκοπισμός έχει την δυνατότητα και την ευκαιρία να «δείξει τον δρόμο», να πρωτοπορήσει.  

Στοιχεία επικοινωνίας: [email protected]