Ιδέες Δράσης

Παρακάτω θα βρείτε μερικές δράσεις που μπορείτε να λάβετε μέρος ή να οργανώσετε με το Τμήμα σας!

Wildlife Watch 

Ένας θησαυρός ιδεών για τα παιδιά και τη Φύση
Το Wildlife Watch υπάρχει για τα παιδιά που είναι παθιασμένα με την «άγρια φύση» (wildlife) που βρίσκεται γύρω μας!
Το The Wildlife Trusts είναι μια τεράστια Βρετανική οργάνωση με 850.000 μέλη και 35.000 εθελοντές που εργάζονται για να κρατήσουν την φύση όσο πιο αμόλυντη γίνεται. 
Στον χώρο του  Wildlife Watch θα βρείτε για να αντιγράψετε, 116 δραστηριότητες με γνώσεις, χειροτεχνίες, πίνακες και αφίσες με οδηγίες για κατασκευές, παιχνίδια, ζωγραφική, συμβουλές , διαγωνισμούς, κατασκευή μασκών, κλπ, κλπ και όλα αυτά FREE DOWNLOADING!
Και τις 116 δραστηριότητες θα τις βρείτε εδώ: https://www.wildlifewatch.org.uk/activities


Bird Life

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, η παγκόσμια οργάνωση για τα πουλιά BirdLife προσπάθησε να εντοπίσει, να τεκμηριώσει και να προστατεύσει τα πιο σημαντικά μέρη για την προστασία των πουλιών του κόσμου. Έκτοτε, έχουν εντοπιστεί πάνω από 13.000 Σημαντικές Περιοχές Πουλιών και βιοποικιλότητας (IBA). Ωστόσο, χωρίς την κατάλληλη παρακολούθηση της κατάστασης αυτών των IBA, ένας αυξανόμενος αριθμός τους απειλείται από επιβλαβείς εξελίξεις.

Γι’ αυτό το λόγο η BirdLife ανέπτυξε την εφαρμογή Natura Alert: μια πλατφόρμα για κινητά και ιστούς που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να ηχεί το συναγερμό όταν ανακαλύπτει τη φύση σε κίνδυνο, σε οποιαδήποτε γωνιά του κόσμου. Το Natura Alert σάς επιτρέπει να αναφέρετε την τοποθεσία της απειλής που ανακαλύπτετε, να ανεβάζετε φωτογραφίες και βίντεο και να υποβάλλετε αναφορές.


Clean Blue Paros

Η Clean Blue Paros είναι μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία της βρετανικής μη-κερδοσκοπικής εταιρίας Common Seas, του Δήμου Πάρου και της εταιρίας διαχείρισης απορριμμάτων WATT, που υλοποιείται με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Cyclades Preservation Fund, του WWF Ελλάς (World Wildlife Fund) και της ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης).

Η Clean Blue Paros αποσκοπεί στο να γίνει η Πάρος το πρώτο νησί στη Μεσόγειο χωρίς πλαστικά μιας χρήσης και να είναι ανάμεσα στους πρωτοπόρους στη μάχη για τη μείωσή τους.Το δάσος: πηγή έμπνευσης, δημιουργίας και πολλών δραστηριοτήτων!

Το δάσος αποτελεί ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα λόγω της υψηλής αξίας της βιοποικιλότητάς του και των ιδιαίτερων συνθηκών που διαμορφώνει στην ευρύτερη περιοχή όπου βρίσκεται. 

Στην σελίδα του Παιδαγωγικού Υλικού Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, παρουσιάζεται η εξάπλωση των δασών στην επιφάνεια της γης, η λειτουργία του δασικού οικοσυστήματος και οι ρυθμιστικές ικανότητες που διαθέτει σε σχέση με τον αέρα, το νερό και το έδαφος. Εξετάζεται, επιπλέον, ο ρόλος του δάσους στην κοινωνία και την οικονομία, η σημασία της διαχείρισης του οικοσυστήματος καθώς και οι κίνδυνοι που το απειλούν. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα ελληνικά δάση.


Click for Schools και Κλιματική Αλλαγή

Mε μερικά Clicks, βοηθήστε τους νέους ανθρώπους να κατανοήσουν καλύτερα τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος στο άμεσο περιβάλλον τους και να εμπλακούν σε δραστηριότητες και εργασίες (projects) που συνδέονται με την αλλαγή του κλίματος!

Το Cli.c.k for Schools  προτείνει ένα εκπαιδευτικό πακέτο με θέμα την κλιματική αλλαγή στην ευρωμεσογειακή περιοχή  το οποίο απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες 11-15 ετών και σε εκπαιδευτικούς.  Η πολυεπιστημονική και πολυπολιτισμική προσέγγισή του βασίζεται σε μια συνεργασία η οποία αποσκοπεί στην κινητοποίηση των σχολείων αλλά και φορέων που ειδικεύονται στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και στην υποστήριξή τους μέσω της άμεσης και ελεύθερης πρόσβασης σε εκπαιδευτικούς πόρους.
Το εκπαιδευτικό πακέτο αποτελείται από φύλλα δραστηριοτήτων, σχετικούς εκπαιδευτικούς πόρους καθώς και ένα διαδραστικό παιχνίδι με σκοπό:
• να προσφέρει στους εκπαιδευτικούς υποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό για την κατανόηση των κλιματικών φαινομένων και των προκλήσεων που προκύπτουν στην περιοχή της Μεσογείου.
• να ενθαρρύνει  τη δράση των μαθητών σε τοπικό επίπεδο αλλά και το άνοιγμα της σκέψης τους σε παγκόσμιο επίπεδο.