Ιδέες Δράσης

Παρακάτω θα βρείτε μερικές δράσεις που μπορείτε να λάβετε μέρος ή να οργανώσετε με το Τμήμα σας!


Βοηθάμε την "άγρια ζωή" αρχίζοντας από το σπίτι μας!

Οδηγίες (στα αγγλικά) για πάνω από 50 δραστηριότητες που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε την φύση και την «άγρια ζωή», από την οργάνωση The Wildlife Trusts.  Σκοπός της Βρετανικής οργάνωσης Wildlife Trusts είναι να επαναφέρει την άγρια φύση, να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αναλάβουν ουσιαστική δράση για τη φύση και να δημιουργήσει μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, όπου η φύση έχει σημασία. 
Εδώ μερικές ενδεικτικές δραστηριότητες:

● Πώς να φτιάξετε ένα ξενοδοχείο μελισσών.
● Πώς να ξεκινήσετε έναν κήπο άγριας ζωής από το μηδέν.
● Πώς να κατασκευάσετε μια λίμνη. 
● Πώς να φτιάξετε ένα καταφύγιο με κορμούς. 
● Πώς να καλλιεργήσετε έναν λαχανόκηπο φιλικό προς την άγρια ζωή. 
● Πώς να φτιάξετε ένα σπίτι για σκαντζόχοιρους. 
● Πώς να κατασκευάσετε ένα κουτί νυχτερίδας. 
● Πώς να αφήσετε ένα «άγριο σημείο» στο γκαζόν σας. 
● Πώς να προσελκύσετε μέλισσες και πεταλούδες στον κήπο σας. 
● Πώς να φυτέψετε ένα δέντρο. 
● Πώς να ταΐζετε τα πουλιά στον κήπο σας. 
● Τα καλύτερα φυτά για τις μέλισσες και τους επικονιαστές. 
● Καλλιεργήστε βότανα φιλικά προς την άγρια ζωή. 
● Πώς να παρέχετε νερό για την άγρια ζωή. 
● Πώς να χρησιμοποιείτε λιγότερο πλαστικό. 
● Πώς να κομποστοποιήσετε τα απορρίμματά σας. 
● Πώς να φτιάξετε έναν φυσικό φράχτη για την άγρια ζωή. 
● Πώς να φτιάξετε μια βόμβα σπόρων. 
● Πώς να φτιάξετε έναν κήπο με θάμνους για την άγρια ζωή. 
● Κάντε μια περισυλλογή απορριμμάτων ή έναν καθαρισμό της παραλίας! 
● Αλλάξτε τον τρόπο που ταξιδεύετε. 
● Πώς να κάνετε οικολογικά Χριστούγεννα.  
● Πώς να καθαρίζετε κουτιά φωλιών και ταΐστρες πουλιών. 
● Κηπουρική φιλική προς το κλίμα.  
● Πώς να βοηθήσετε την άγρια ζωή στο σχολείο ή στην δουλειά σας. 
● Πώς να είστε ιδιοκτήτης κατοικίδιου ζώου με οικολογικό τρόπο.

Και τις 57 δραστηριότητες θα τις βρείτε εδώ:
https://www.wildlifetrusts.org/actions


Wildlife Watch  

Ένας θησαυρός ιδεών για τα παιδιά και τη Φύση
Το Wildlife Watch υπάρχει για τα παιδιά που είναι παθιασμένα με την «άγρια φύση» (wildlife) που βρίσκεται γύρω μας!
Το The Wildlife Trusts είναι μια τεράστια Βρετανική οργάνωση με 850.000 μέλη και 35.000 εθελοντές που εργάζονται για να κρατήσουν την φύση όσο πιο αμόλυντη γίνεται. 
Στον χώρο του  Wildlife Watch θα βρείτε για να αντιγράψετε, 116 δραστηριότητες με γνώσεις, χειροτεχνίες, πίνακες και αφίσες με οδηγίες για κατασκευές, παιχνίδια, ζωγραφική, συμβουλές , διαγωνισμούς, κατασκευή μασκών, κλπ, κλπ και όλα αυτά FREE DOWNLOADING!
Και τις 116 δραστηριότητες θα τις βρείτε εδώ: https://www.wildlifewatch.org.uk/activities


Bird Life

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, η παγκόσμια οργάνωση για τα πουλιά BirdLife προσπάθησε να εντοπίσει, να τεκμηριώσει και να προστατεύσει τα πιο σημαντικά μέρη για την προστασία των πουλιών του κόσμου. Έκτοτε, έχουν εντοπιστεί πάνω από 13.000 Σημαντικές Περιοχές Πουλιών και βιοποικιλότητας (IBA). Ωστόσο, χωρίς την κατάλληλη παρακολούθηση της κατάστασης αυτών των IBA, ένας αυξανόμενος αριθμός τους απειλείται από επιβλαβείς εξελίξεις.

Γι’ αυτό το λόγο η BirdLife ανέπτυξε την εφαρμογή Natura Alert: μια πλατφόρμα για κινητά και ιστούς που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να ηχεί το συναγερμό όταν ανακαλύπτει τη φύση σε κίνδυνο, σε οποιαδήποτε γωνιά του κόσμου. Το Natura Alert σάς επιτρέπει να αναφέρετε την τοποθεσία της απειλής που ανακαλύπτετε, να ανεβάζετε φωτογραφίες και βίντεο και να υποβάλλετε αναφορές.


Clean Blue Paros

Η Clean Blue Paros είναι μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία της βρετανικής μη-κερδοσκοπικής εταιρίας Common Seas, του Δήμου Πάρου και της εταιρίας διαχείρισης απορριμμάτων WATT, που υλοποιείται με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Cyclades Preservation Fund, του WWF Ελλάς (World Wildlife Fund) και της ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης).

Η Clean Blue Paros αποσκοπεί στο να γίνει η Πάρος το πρώτο νησί στη Μεσόγειο χωρίς πλαστικά μιας χρήσης και να είναι ανάμεσα στους πρωτοπόρους στη μάχη για τη μείωσή τους.Το δάσος: πηγή έμπνευσης, δημιουργίας και πολλών δραστηριοτήτων!

Το δάσος αποτελεί ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα λόγω της υψηλής αξίας της βιοποικιλότητάς του και των ιδιαίτερων συνθηκών που διαμορφώνει στην ευρύτερη περιοχή όπου βρίσκεται. 

Στην σελίδα του Παιδαγωγικού Υλικού Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, παρουσιάζεται η εξάπλωση των δασών στην επιφάνεια της γης, η λειτουργία του δασικού οικοσυστήματος και οι ρυθμιστικές ικανότητες που διαθέτει σε σχέση με τον αέρα, το νερό και το έδαφος. Εξετάζεται, επιπλέον, ο ρόλος του δάσους στην κοινωνία και την οικονομία, η σημασία της διαχείρισης του οικοσυστήματος καθώς και οι κίνδυνοι που το απειλούν. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα ελληνικά δάση.


Click for Schools και Κλιματική Αλλαγή

Mε μερικά Clicks, βοηθήστε τους νέους ανθρώπους να κατανοήσουν καλύτερα τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος στο άμεσο περιβάλλον τους και να εμπλακούν σε δραστηριότητες και εργασίες (projects) που συνδέονται με την αλλαγή του κλίματος!

Το Cli.c.k for Schools  προτείνει ένα εκπαιδευτικό πακέτο με θέμα την κλιματική αλλαγή στην ευρωμεσογειακή περιοχή  το οποίο απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες 11-15 ετών και σε εκπαιδευτικούς.  Η πολυεπιστημονική και πολυπολιτισμική προσέγγισή του βασίζεται σε μια συνεργασία η οποία αποσκοπεί στην κινητοποίηση των σχολείων αλλά και φορέων που ειδικεύονται στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και στην υποστήριξή τους μέσω της άμεσης και ελεύθερης πρόσβασης σε εκπαιδευτικούς πόρους.
Το εκπαιδευτικό πακέτο αποτελείται από φύλλα δραστηριοτήτων, σχετικούς εκπαιδευτικούς πόρους καθώς και ένα διαδραστικό παιχνίδι με σκοπό:
• να προσφέρει στους εκπαιδευτικούς υποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό για την κατανόηση των κλιματικών φαινομένων και των προκλήσεων που προκύπτουν στην περιοχή της Μεσογείου.
• να ενθαρρύνει  τη δράση των μαθητών σε τοπικό επίπεδο αλλά και το άνοιγμα της σκέψης τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Ευρωπαϊκό Toolkit για την προστασία της φύσης

Εκτός από το ότι είναι όμορφη, η φύση της Ευρώπης έχει μεγάλη σημασία σε τόσα πολλά επίπεδα για όλους μας και αυτή η «εργαλειοθήκη» θα βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν γιατί. Θα μας οδηγήσει σε ένα ταξίδι που ξεκινά με τα χέρια και τα γόνατά μας για να δούμε τα φυτά και τα ζώα που κατοικούν στις φυσικές περιοχές της Ευρώπης. Θα μιλήσουμε για τη βιοποικιλότητα- "Τι είναι η βιοποικιλότητα;" - καθώς και εισαγωγή ορισμένων από τις βασικές επιστημονικές έννοιες που στηρίζουν την περιβαλλοντική επιστήμη. Θα κάνουμε ερωτήσεις όπως «Τι είναι ένα είδος;», «Τι είναι ο βιότοπος;» και «Τι είναι ένα οικοσύστημα;», καθώς και «Πώς λειτουργούν;» και «Γιατί είναι σημαντικά;». Τα παιδιά θα μάθουν να επικοινωνούν για τη φύση καθώς και για την κοινή φυσική κληρονομιά της Ευρώπης. Το Toolkit παρέχει πόρους για την εύρεση και αναγνώριση σημαντικών φυτών, ζώων και οικοτόπων κοντά σας. Και εκτός από τον εντοπισμό ειδών και ενδιαιτημάτων, τα παιδιά θα μάθουν επίσης περισσότερα για το τι σημαίνει η φύση για αυτούς προσωπικά και γιατί πιστεύουν ότι είναι σημαντική. Η έμπνευση των παιδιών από αυτό που υπάρχει γύρω τους μπορεί να είναι ένα πραγματικό πρώτο βήμα για να τους κάνει να εμπλακούν με τη φύση με ουσιαστικό τρόπο.

Στο παρακάτω link έχετε την δυνατότητα να κατεβάστε το 70σέλιδο βιβλιαράκι σε PDF (Αγγλική γλώσσα) ή να το διαβάσετε on line:

https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/e33a1119-8fa2-11ec-8c40-01aa75ed71a1

Η εργαλειοθήκη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αυτόνομη, διαθεματική περιβαλλοντική εκπαίδευση ή εκπαίδευση για έργο βιώσιμης ανάπτυξης.

Ενώ οι δραστηριότητες βασίζονται η μία στην άλλη σε κάποιο βαθμό, κάθε ενότητα ή ακόμα και κάθε δραστηριότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αυτοδύναμο στοιχείο, ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο της γνώσης των παιδιών και των ενηλίκων στελεχών.

Για να βοηθηθείτε στον γρήγορο εντοπισμό των δραστηριοτήτων μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πινακάκι που προηγείται και περιλαμβάνει:

1) το είδος δραστηριότητας (για παράδειγμα υπαίθρια, παιχνίδι κ.λπ.), 2) τους εκπαιδευτικούς στόχους,

3) την απαιτούμενη προετοιμασία,

4) το σχολικό μάθημα με το οποίο σχετίζεται περισσότερο,

5) την εκτιμώμενη διάρκεια και

6) τα υλικά και τους πόρους που χρειάζεστε για να το πραγματοποιήσετε


Τι μπορείτε να κάνετε για να ανήκετε στην «Πράσινη Γενιά»;

Ένας πολυσύνθετος και πολυδιάστατος ΟΔΗΓΟΣ (στην Αγγλική γλώσσα) για να σχεδιάσετε και να υλοποιήσετε πολλές ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ δραστηριότητες, στο site των Προσκόπων του Ηνωμένου Βασιλείουhttps://www.scouts.org.uk/

Α) Γίνετε «Πράσινος Πρωταθλητής»

Ολοκλήρωσε ένα πρόγραμμα πέντε βημάτων που έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινότητά σου. Αυτό θα μπορούσε να είναι η βελτίωση των ενδιαιτημάτων γιατα πουλιά, τα ζωύφια και τις μέλισσες, η συνειδητοποίηση της σπουδαιότητας των δέντρων και των φυτών ή να κάνεις θετικά βήματα για την ανακύκλωση και τη μείωση των απορριμμάτων.

Β) Συμμετέχετε στο «Πράσινο Σχέδιο των Νέων Ηγετών»

Μάθε πώς να υλοποιείς το πρόγραμμα «Πράσινος Πρωταθλητής» με την Αγέλη, την Ομάδα ή την Κοινότητά σου και γίνε Πράσινος Νέος Ηγέτης στην διαδικασία αυτή.

Γ) Δημιουργήστε μια καλύτερη σχέση με τη φύση

Οι άνθρωποι είναι μέρος του φυσικού κόσμου – το μυαλό και το σώμα μας λειτουργούν καλύτερα όταν είμαστε συνδεδεμένοι με τη φύση. Δοκιμάστε δραστηριότητες που θα σε βοηθήσουν να ασχοληθείς με τους πέντε λαμπρούς και σημαντικούς τρόπους για να κάνεις τη φύση μέρος της ζωής μας.