Έρευνα Ε3. Πρόσκοποι

Αγαπητά Ενήλικα Στελέχη των Ομάδων,


Η Προσκοπική Κίνηση εξελίσσεται και όλοι είμαστε μέρος αυτής της αλλαγής. Μέσω της Αναθεώρησης του Προσκοπικού Προγράμματος, θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την παιδαγωγική μας πρόταση για τον Κλάδο Προσκόπων, έτσι ώστε να παρέχουμε ένα ελκυστικό και επίκαιρο πρόγραμμα για τις Ομάδες, βασισμένο στις σύγχρονες ανάγκες και προσδοκίες των παιδιών. 

Μία από τις πιο βασικές ενέργειες για την πορεία της διαδικασίας είναι η διεξαγωγή ερευνών σε διάφορα κοινά, μεταξύ των οποίων θα κληθούν να συμβάλλουν με τις απόψεις τους και οι Πρόσκοποι των Ομάδων μας. Η έρευνα έχει σκοπό να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των Προσκόπων μας, καθώς τα παιδιά είναι αυτά που απολαμβάνουν και επωφελούνται από το Προσκοπικό πρόγραμμα. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε πάρει τη γνώμη των ίδιων των παιδιών, προτού σχεδιάσουμε τη βελτίωση και την ανανέωση του δικού τους προγράμματος.

Η έρευνα για τις Ομάδες Προσκόπων πραγματοποιήθηκε τα Σαββατοκύριακα 3-4 Δεκεμβρίου10-11 Δεκεμβρίου και 17-18 Δεκεμβρίου.και ολοκληρώνεται το Σαββατοκύριακο 21-22 Ιανουαρίου.

 • Οι έρευνες διαξάγονται μέσω ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων. Το ερωτηματολόγιο είναι ανώνυμο. Δεν περιέχει κανένα στοιχείο ταυτοποίησης και με κανέναν τρόπο δεν συλλέγονται τέτοιας μορφής στοιχεία. Η συμμετοχή στην έρευνα είναι προαιρετική.
 • Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου είναι προσωπική για κάθε συμμετέχοντα. 
 • Κάθε Πρόσκοπος συμπληρώνει ένα μόνο ερωτηματολόγιο, το οποίο πρέπει να υποβάλει εντός των προκαθορισμένων ημερομηνιών.

Για τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων από τους Προσκόπους, χρειάζεται η έμπρακτη βοήθεια του αρχηγείου της Ομάδας. 
 1. Αρχικά πρέπει να επιλέξετε την ημερομηνία που η Ομάδα σας θα πάρει μέρος στην έρευνα και να ενημερώσετε την Περιφερειακή σας Εφορεία που θα έχει το συντονισμό. 
 2. Στη συνέχεια, πρέπει να αποφασίσετε τον τρόπο με τον οποίο θα εντάξετε την συμπλήρωση των ερωτηματολογίων από τα παιδιά μέσα στο πρόγραμμα της Ομάδας. 
Υπάρχουν κάποιες ιδέες γι αυτό:

Ιδέα 1 : Στην ώρα Ενωμοτίας

Ενημερώστε τα μέλη του Συμβουλίου Τιμής, ότι στην επόμενη δράση της Ομάδας, κάθε Πρόσκοπος μπορεί να φέρει μαζί του φορητό υπολογιστή ή τάμπλετ ή κινητό τηλέφωνο. Φροντίστε με κάποιον τρόπο να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των παιδιών για τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων. Μην παραλείψετε να εξασφαλίσετε πρόσβαση στο διαδίκτυο. Στην ώρα Ενωμοτίας μέσα στη δράση, κάθε Πρόσκοπος θα έχει τη δυνατότητα να συμπληρώσει το ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο, με τη βοήθεια του Ενωμοτάρχη του αλλά και των Ενηλίκων Στελεχών. Φροντίστε η δράση να έχει περιεχόμενο που να εισάγει τα παιδιά στο θέμα και να έχει προηγηθεί μια σύντομη εισαγωγή του Αρχηγού.

Ιδέα 2 : Σε Ενωμοτιακή δράση

Η συμπλήρωση των ερωτηματολογίων σε μία Ενωμοτιακή συγκέντρωση θα ήταν το ιδανικό. Εκτός από τα ερωτηματολόγια, στην Ενωμοτιακή δράση, ο Ενωμοτάρχης θα μπορέσει επίσης να αλιεύσει απόψεις και ιδέες των Προσκόπων της Ενωμοτίας για όσα θα ήθελαν να κάνουν με την Ομάδα και στη συνέχεια να τις μεταφέρει στο Συμβούλιο Τιμής.

 • Για τις δύο πρώτες ιδέες, η ενημέρωση της Ενωμοτίας μπορεί να γίνει με την «Κάρτα Ενωμοτάρχη», την οποία μπορείτε να εκτυπώσετε και να παραδώσετε στους Ενωμοτάρχες από την προηγούμενη δράση. Η «Κάρτα Ενωμοτάρχη» εξηγεί τη διαδικασία στα Στελέχη, ώστε αυτά με τη σειρά τους να ενημερώσουν έγκαιρα τους Προσκόπους της Ενωμοτίας τους. 


Ιδέα 3 : Σε Μεγάλο Παιχνίδι

Ετοιμάστε ένα Μεγάλο Παιχνίδι για τις Ενωμοτίες σας στην εστία ή στην πόλη, με θέμα την "Προσκοπική Ζωή του Μέλλοντος". Σταθμοί του Μεγάλου Παιχνιδιού θα μπορούσαν να είναι:

 • Ένα μεγάλο σταυρόλεξο με θέμα την τεχνολογία.
 • Κατασκευή ή ζωγραφική του "Προσκόπου του Μέλλοντος", με υλικά που θα δοθούν από το αρχηγείο.
 • Δοκιμασία με κώδικες και κρυμμένες λέξεις ή φράσεις με Προσκοπικό περιεχόμενο.
 • Σταθμός για τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων από τους Προσκόπους της Ενωμοτίας. Φροντίστε να υπάρχουν οι απαραίτητες συσκευές και ίντερνετ.
Μπορείτε να εξελίξετε τη βασική δομή, προσθέτοντας τις δικές σας ιδέες, ανάλογα με το μέρος, τα υλικά, τις εκπλήξεις που θέλετε να έχει κ.α.

 • Όποια από τις τρεις πρώτες ιδέες και αν επιλέξετε, για τη συμπλήρωση της Ηλεκτρονικής Φόρμας του ερωτηματολογίου από τα παιδιά χρειάζονται περίπου 7 - 8 λεπτά. 

Ιδέα 4 : Πρώτα σε χαρτί

Για τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου από τα παιδιά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την έντυπη μορφή του εγγράφου (βλ. παρακάτω), την οποία και να εκτυπώσετε για να τη συμπληρώσουν οι Πρόσκοποι στο χαρτί. Στην περίπτωση αυτή, τα έντυπα ερωτηματολόγια που θα έχουν συμπληρώσει τα παιδιά θα πρέπει στη συνέχεια να καταχωρηθούν από το χαρτί στην Ηλεκτρονική Φόρμα από το αρχηγείο. Δεν είναι και τόσο δύσκολο αν τα μοιραστείτε και ο καθένας πάρει μερικά. 


Η μεταφορά των απαντήσεων από το χαρτί στην Ηλεκτρονική Φόρμα, απαιτεί περίπου 1-2 λεπτά ανά ερωτηματολόγιο.

Όποια Ιδέα και αν επιλέξετε:

 • Η διαδικασία πρέπει να είναι προσωπική για κάθε παιδί και να γίνεται χωρίς βιασύνες και χωρίς κανείς ενήλικος να είναι «από πάνω του». 
 • Ακόμα και αν η συμπλήρωση των ερωτηματολογίων γίνει μέσα από παιχνίδι, δεν θα πρέπει να χαθεί η βαρύτητα της έρευνας, για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. 

Καλές ιδέες και προγράμματα για τη διεξαγωγή της έρευνας στην Ομάδα, μπορούν να αποστέλλονται στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:

Στην Ηλεκτρονική Φόρμα του ερωτηματολογίου μπορείτε να μεταβείτε: 

α. Ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο.

β. Διαβάζοντας τον QR-Code με την κάμερα του κινητού τηλεφώνου σαςΕυχαριστούμε για τη συμβολή σας στην έρευνα.

Κλάδος Προσκόπων Γενικής Εφορείας

#metinomada