Έρευνα Ε3. Λυκόπουλα

Αγαπητοί μας Γερόλυκοι.


Η Προσκοπική Κίνηση εξελίσσεται και όλοι είμαστε μέρος αυτής της αλλαγής. Μέσω της Αναθεώρησης του Προσκοπικού Προγράμματος, θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την παιδαγωγική μας πρόταση για τον Κλάδο Λυκοπούλων, έτσι ώστε να παρέχουμε ένα ελκυστικό και επίκαιρο πρόγραμμα για τις Αγέλες, βασισμένο στις σύγχρονες ανάγκες και προσδοκίες των παιδιών. 

Μία από τις πιο βασικές ενέργειες για την πορεία της διαδικασίας είναι η διεξαγωγή ερευνών σε διάφορα κοινά, μεταξύ των οποίων θα κληθούν να συμβάλλουν με τις απόψεις τους και τα Λυκόπουλα των Αγελών μας. Η έρευνα έχει σκοπό να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των Λυκοπούλων μας, καθώς τα παιδιά είναι αυτά που απολαμβάνουν και επωφελούνται από το Προσκοπικό πρόγραμμα. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε πάρει τη γνώμη των ίδιων των παιδιών, προτού σχεδιάσουμε τη βελτίωση και την ανανέωση του δικού τους προγράμματος.

Η έρευνα για τις Αγέλες Λυκοπούλων πραγματοποιήθηκε τα Σαββατοκύριακα 3-4 Δεκεμβρίου10-11 Δεκεμβρίου και 17-18 Δεκεμβρίου.και ολοκληρώνεται το Σαββατοκύριακο 21-22 Ιανουαρίου.

 • Οι έρευνες διαξάγονται μέσω ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων. Το ερωτηματολόγιο είναι ανώνυμο. Δεν περιέχει κανένα στοιχείο ταυτοποίησης και με κανέναν τρόπο δεν συλλέγονται τέτοιας μορφής στοιχεία. Η συμμετοχή στην έρευνα είναι προαιρετική.
 • Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου είναι προσωπική για κάθε συμμετέχοντα. 
 • Κάθε Λυκόπουλο συμπληρώνει μόνο ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο πρέπει να υποβάλει εντός των προκαθορισμένων ημερομηνιών

Για τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων από τα Λυκόπουλα, χρειάζεται η έμπρακτη βοήθεια του αρχηγείου της Αγέλης. 

 1. Αρχικά πρέπει να επιλέξετε ένα από τα τρία Σαββατοκύριακα στα οποία η έρευνα θα είναι "ανοιχτή" στο οποίο η Αγέλη σας θα πάρει μέρος στην έρευνα και να ενημερώσετε την Περιφερειακή σας Εφορεία που θα έχει το συντονισμό. 
 2. Στη συνέχεια, πρέπει να αποφασίσετε τον τρόπο με τον οποίο θα εντάξετε την συμπλήρωση των ερωτηματολογίων από τα παιδιά στο πρόγραμμα της δράσης της Αγέλης.
Υπάρχουν αρκετές ιδέες για να οδηγήσετε τα παιδιά στη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου. Μπορείτε να διαλέξετε όποια ιδέα θέλετε για την Αγέλη σας και να το απολαύσετε!

Ιδέα 1: Στο Μουσείο Αυτογνωσίας

Όνομα: Ρένα Ήμερη
Μουσείο
«
Του Εαυτού Μου
»

«Καλωσήλθατε στο Μουσείο Αυτογνωσίας! 
Σ' αυτό το μαγικό Μουσείο θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μοναδικά εκθέματα του εαυτού σας!»Στήσιμο: Τα Λυκόπουλα παίρνουν το εισιτήριο του Μουσείου, μπαίνουν στην εστία και βλέπουν ένα μεγάλο χαρτόνι, πάνω στο οποίο υπάρχουν φωτογραφίες με τα πρόσωπα των 
Λυκοπούλων
κατά προτίμηση από τη ζωή της Αγέλης. Ακριβώς 
κάτω από τη φωτογραφία κάθε Λυκόπουλου αναφέρονται κάποια χαρακτηριστικά του παιδιού συμπληρωμένα από τους Γερόλυκους.
π.χ. 

«Στο Νίκο αρέσουν πολύ τα μακαρόνια», Μπαλού 
«Θυμάμαι που διασκέδασες πολύ στις νεροτσουλήθρες της κατασκήνωσης», Ραν
«Θέλουμε να ξανακάνεις παρουσίαση τους υπέροχους λουκουμάδες», Ράξα 

Ακόμα πιο κάτω υπάρχουν μερικές ερωτήσεις που κάθε παιδί 
θα πρέπει να απαντήσει 
για τον εαυτό του.
πχ.
«Με θυμώνει όταν..»,
«Αυτό που με ξετρελαίνει τα Σαββατοκύριακα είναι..»,
«
Θα ήθελα στο σπίτι μου να έχω…», ¨
«
Δε μπορώ να πάω κάπου χωρίς να έχω…», 
«Αν είχα ένα μαγικό φίλτρο καλοσύνης θα έδινα να το πιει ….»


Οι ερωτήσεις ξεκινούν από πάνω προς τα κάτω. Στο κάτω μέρος του χαρτονιού υπάρχει ένας φάκελος με το όνομα του εικονιζόμενου παιδιού, Το Λυκόπουλο ανοίγει τον φάκελο και βρίσκει ένα σημείωμα που γράφει: 
«Αν θέλεις να γνωρίσεις τη Ρένα (...συμπλήρωσε τα χαρτιά που θα βρεις κάτω από το μπαούλο / το τραπέζι / το μαξιλάρι / όπου σας βολεύει) ή (... ακολουθήστε την οδηγία που θα οδηγήσει τα Λυκόπουλα στο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο)!».
(βλ. παρακάτω)

Ιδέα 2: Ταξιδιωτικό Γραφείο

Προτεινόμενο Τραγούδι:  Όποιο ταξιδιάρικο σας αρέσει 

«Είσαι ο Υπερτυχερός! Κέρδισες ένα ταξίδι για να εξερευνήσεις εσένα!  Η αποστολή σου είναι εξαιρετικά σημαντική και προσωπική….»Στήσιμο: Στο χώρο έχουμε τοποθετήσει μία μεγάλη πινακίδα με βέλη που δείχνουν προς διάφορους προορισμούς. Τα βέλη είναι τόσα όσα και τα Λυκόπουλα. Κάθε παιδί διαλέγει το μέρος το οποίο θέλει να επισκεφθεί και παίρνει το αντίστοιχο βέλος από την πινακίδα, καθώς και ένα χαρακτηριστικό της χώρας που επέλεξε. Το χαρακτηριστικό αυτό μπορεί να είναι ένα αντικείμενο ή μία εκτυπωμένη εικόνα.
π.χ.
Για την Ισπανία ένας ταύρος! 
Για την Ιταλία ένα πακέτο μακαρόνια! 
Για την Ελλάδα ένα αρχαίο αγαλματάκι! 
Για την Αυστραλία ένα καγκουρό!Αμέσως μετά, τα Λυκόπουλα παίρνουν το αεροπορικό εισιτήριο για τον προορισμό τους. Φτάνοντας, τα περιμένει ένας φάκελος, ο οποίος τα καλωσορίζει και τους ζητά διαπιστεύσεις και διαβατήρια. Τα Λυκόπουλα ακολουθούν τις οδηγίες και συμπληρώνουν τα χαρτιά τους, τα οποία είναι τα ερωτηματολόγια της έρευνας (βλ. παρακάτω). Στο τέλος, τα παιδιά παίρνουν σαν αναμνηστικό έναν ταχυδρομικό φάκελο με δύο γραμματόσημα ή μία καρποσταλ από τη χώρα που επισκέφθηκαν.

Ιδέα 3 : Αστέρες του Κινηματογράφου

Όνομα«Κάτια Μάτια»
Ταινία: «Μοναδικός σημαίνει φως»
Προτεινόμενο τραγούδι: Η μουσική των Βραβείων Όσκαρ   Στήσιμο:  Πάνω σε μια κάμερα ή μια καρέκλα σκηνοθέτη ή ένα φιλμ ή ό,τι άλλο διαθέτει το Τμήμα που να παραπέμπει στο σινεμά, βρίσκονται εισιτήρια κινηματογράφου. Συγχρόνως ακούγεται η μουσική των Βραβείων Όσκαρ. Ξαφνικά, ακούγεται ηχογραφημένο το παρακάτω μήνυμα ή και βιντεοσκοπημένο αν έχουμε τη δυνατότητα να υπάρχει διαθέσιμο κάποιο τάμπλετ στην Αγέλη

«Φίλες και φίλοι, είναι μεγάλη χαρά και τιμή να σας έχουμε σήμερα πρωταγωνιστές. Λάβετε θέσεις και η ταινία ξεκινά. Διαλέξτε από το βεστιάριο δύο αντικείμενα και παρουσιάστε μας τι είναι αυτό που σας κάνει μοναδικούς!!!».

Κάθε Λυκόπουλο παρουσιάζει τον εαυτό του. Μόλις τελειώσουν οι παρουσιάσεις, ο παραγωγός αποφασίζει να ζητήσει από τα παιδιά βιογραφικά για να τους προσλάβει ως αυριανά αστέρια! Και τότε κάθε Λυκόπουλο έχει την ευκαιρία να συμπληρώσει το το βιογραφικό του, το οποίο είναι το ερωτηματολόγιο της έρευνας (βλ. παρακάτω).  

Ιδέα 4 : Το Χρυσό Εισιτήριο

Όνομα«Κώστας Κόρακας»
Ημέρα: «Τώρα που γυρίζει»
Προτεινόμενο τραγούδι: «Δεν προλαβαίνω»

Ο δημοσιογράφος Ρος Τρομερός, πάνω απ όλα επίκαιρος, με γραβάτα και τα απαραίτητα γυαλιά ηλίου, ζητά τη βοήθεια μας, καθώς η τηλεοπτική εκπομπή στην οποία εργάζεται του έχει αναθέσει να κάνει ένα ρεπορτάζ για παιδιά. Εκείνος, μη γνωρίζοντας άλλους καταλληλότερους γι αυτή την έρευνα, ζητά τη βοήθεια της Αγέλης μας. Δίνει σε κάθε Λυκόπουλο το Χρυσό Εισιτήριο της εκπομπής του και κάνει διάφορες ερωτήσεις, δίνοντας το μικρόφωνο σε κάθε παιδί.
π.χ: 
«Πόσες φορές τη μέρα τρως;»  
«Πότε ήταν η τελευταία φορά που είδες μπάλα;» 
«Παρακολούθησες θερινό σινεμά;» 
«Έχεις σταθερό συμμαθητή που κάθεστε στο ίδιο θρανίο;»
«Το καλοκαίρι που μας πέρασε έφαγες κάποια πρωτότυπη γεύση παγωτού;»
«Έχεις κατοικίδιο ζωάκι;»

Αμέσως μετά και λίγο πριν φύγει, ο Ρος Τρομερός μας λέει ότι αν θέλουμε πραγματικά να τον βοηθήσουμε στο ρεπορτάζ του, θα πρέπει να συμπληρώσουμε τα ερωτηματολόγια.

Πώς μπορεί να γίνει η συμπλήρωση των Ερωτηματολογίων

Α. ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΦΟΡΜΑΣ ΑΠΌ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Αν αποφασίσετε τα Λυκόπουλα να συμπληρώσουν τα ερωτηματολόγια απευθείας στην Ηλεκτρονική Φόρμα, θα πρέπει να έχετε εξασφαλίσει τους απαραίτητους φορητούς υπολογιστές ή τάμπλετ για τη δράση σας, καθώς επίσης να έχετε και ίντερνετ. Το πλήθος των συσκευών που θα χρειαστείτε εξαρτάται από τον αριθμό των παιδιών και από τον τρόπο που θα γίνει η συμπλήρωση. Καλό είναι λοιπόν, πρώτα να αξιολογήσετε τις δυνατότητες σας να εξασφαλίσετε συσκευές, σε συνάρτηση με τη δύναμη της Αγέλης σας και μετά να αποφασίσετε τι θα κάνετε.

 • Αν τα παιδιά είναι χωρισμένα σε ομάδες, θα χρειαστείτε λιγότερες συσκευές. Μπορείτε να ετοιμάσετε ένα παιχνίδι με σταθμούς, σε έναν από τους οποίους να υπάρχουν συσκευές και ίντερνετ. Τα Λυκόπουλα θα έρχονται στο σταθμό με τις εξάδες τους και κάθε Λυκόπουλο θα μπορεί να συμπληρώνει το ερωτηματολόγιό του, έχοντας όπου χρειαστεί και τη βοήθεια του Βαθμοφόρου.
 • Οι συσκευές των Ενηλίκων Στελεχών του Συστήματος ίσως είναι αρκετές για να κάνετε τη δουλειά σας. Μπορείτε όμως να ζητήσετε και από τους γονείς, αν έχουν τη δυνατότητα, να σας φέρουν ένα τάμπλετ ή ένα φορητό υπολογιστή για να τα χρησιμοποιήσετε στη δράση.
 • Ας έχετε υπόψη σας ότι αν οι συσκευές είναι λιγότερες από τα Λυκόπουλα, τότε κάποια παιδιά θα πρέπει να περιμένουν τη σειρά τους, οπότε κάτι πρέπει να έχετε προβλέψει γι αυτά. 
 • Η συμπλήρωση της Ηλεκτρονικής Φόρμας του ερωτηματολογίου μπορεί να γίνει στα πλαίσια Ερασιτεχνικής Ασχολίας.

Β. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΕΚΤΥΠΩΜΈΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΑΠΌ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΦΟΡΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΦΟΡΟΥΣ
Για τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου από τα παιδιά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την έντυπη μορφή του εγγράφου, την οποία θα βρείτε παρακάτω. 

 • Κάθε Λυκόπουλο παίρνει εκτυπωμένο το ερωτηματολόγιο του, το οποίο μπορεί να συμπληρώσει με τη διακριτική βοήθεια ενός Βαθμοφόρου, όπου και αν χρειαστεί.
 • Στη συνέχεια, τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια θα χρειαστεί να καταχωρηθούν στην Ηλεκτρονική Φόρμα από το αρχηγείο. Δεν είναι και τόσο δύσκολο, αν τα Ενήλικα Στελέχη της Αγέλης τα μοιράσετε μεταξύ σας. Η καταχώρηση των απαντήσεων από το χαρτί στην Ηλεκτρονική Φόρμα απαιτεί περίπου 1-2 λεπτά για κάθε ερωτηματολόγιο. Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι, όποιον από τους δύο τρόπους και αν επιλέξετε, κάθε Λυκόπουλο θα χρειαστεί 7-8 λεπτά για τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, καθώς επίσης ότι η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου πρέπει να είναι προσωπική για το κάθε παιδί και να γίνεται χωρίς βιασύνες. Αυτό σημαίνει ότι όταν το παιδί συμπληρώνει το ερωτηματολόγιο πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι κανείς ενήλικος δεν είναι "από πάνω του". 

Ακόμα και αν η διαδικασία γίνει μέσα από παιχνίδι, δεν θα πρέπει να χαθεί η βαρύτητα της έρευνας, για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Ο Κύκλος Αγέλης ίσως μπορεί να βοηθήσει σε αυτό.

Καλές ιδέες και προγράμματα για τη διεξαγωγή της έρευνας στην Αγέλη, μπορούν να αποστέλλονται στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:

Στην Ηλεκτρονική Φόρμα του ερωτηματολογίου μπορείτε να μεταβείτε: 

α. Ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: 

β. Διαβάζοντας τον QR-Code με την κάμερα του κινητού τηλεφώνου σαςΕυχαριστούμε για τη συμβολή σας στην έρευνα.

Κλάδος Λυκοπούλων Γενικής Εφορείας