Έρευνα Ε3. Ανιχνευτές

Αγαπητά Ενήλικα Στελέχη των Κοινοτήτων Ανιχνευτών


Η Προσκοπική Κίνηση εξελίσσεται και όλοι είμαστε μέρος αυτής της αλλαγής. Μέσω της Αναθεώρησης του Προσκοπικού Προγράμματος, θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την παιδαγωγική μας πρόταση για τον Κλάδο Ανιχνευτών, έτσι ώστε να παρέχουμε ένα ελκυστικό και επίκαιρο πρόγραμμα για τις Κοινότητες, βασισμένο στις σύγχρονες ανάγκες και προσδοκίες των εφήβων.  

Μία από τις πιο βασικές ενέργειες για την πορεία της διαδικασίας είναι η διεξαγωγή ερευνών σε διάφορα κοινά, μεταξύ των οποίων θα κληθούν να συμβάλλουν με τις απόψεις τους και οι Ανιχνευτές και Ανιχνεύτριες των Κοινοτήτων μας. Η έρευνα έχει σκοπό να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των Ανιχνευτών μας, καθώς τα παιδιά είναι αυτά που απολαμβάνουν και επωφελούνται από το Προσκοπικό πρόγραμμα. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε πάρει τη γνώμη των ίδιων των εφήβων, προτού σχεδιάσουμε τη βελτίωση και την ανανέωση του δικού τους προγράμματος.

Η έρευνα για τις Κοινότητες Ανιχνευτών πραγματοποιήθηκε τα Σαββατοκύριακα 3-4 Δεκεμβρίου10-11 Δεκεμβρίου και 17-18 Δεκεμβρίου.και ολοκληρώνεται το Σαββατοκύριακο 21-22 Ιανουαρίου.

  • Οι έρευνες διαξάγονται μέσω ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων.
  • Το ερωτηματολόγιο είναι ανώνυμο. Δεν περιέχει κανένα στοιχείο ταυτοποίησης και με κανέναν τρόπο δεν συλλέγονται τέτοιας μορφής στοιχεία. Η συμμετοχή στην έρευνα είναι προαιρετική.
  • Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου είναι προσωπική για κάθε συμμετέχοντα. 
  • Κάθε Ανιχνευτής ή Ανιχνεύτρια συμπληρώνει ένα μόνο ερωτηματολόγιο, το οποίο πρέπει να υποβάλει εντός των προκαθορισμένων ημερομηνιών.

Στον Κλάδο Ανιχνευτών τα παιδιά είναι αρκετά μεγάλα και γνωρίζουν να χειρίζονται την τεχνολογία. 

  • Αρχικά προτείνουμε, κάθε Κοινότητα  να βάλει στο πρόγραμμά της μια ολομέλεια για το θέμα της αναθεώρησης του Προσκοπικού Προγράμματος, σε ένα από τα τρία Σαββατοκύριακα στα οποία η έρευνα θα είναι "ανοιχτή". 
  • Για την ημερομηνία της δράσης, πρέπει να ενημερωθεί η Περιφερειακή Εφορεία που θα έχει το συντονισμό. 
Αυτονόητο είναι ότι πριν την ολομέλεια, τα Ενήλικα Στελέχη θα πρέπει να έχουν δει το ερωτηματολόγιο των Ανιχνευτών. 

Στην αρχή της ολομέλειας, ο Α.Κ.Α. μπορεί να ενημερώσει την Κοινότητα για το εγχείρημα της ανανέωσης και για το πόσο σημαντικό είναι οι ίδιοι οι Ανιχνευτές να έχουν ρόλο στη διαμόρφωση του νέου προγράμματος. Στη συνέχεια, μπορεί να ανοίξει μία συζήτηση στην οποία κάθε μέλος της Κοινότητας θα έχει την ευκαιρία να εξωτερικεύσει τις απόψεις του. Το αρχηγείο μπορεί να έχει φροντίσει να υπάρχουν κάποιοι φορητοί υπολογιστές και πρόσβαση στο διαδίκτυο. Μπορεί ακόμα και να έχει ενημερώσει τα μέλη της Κοινότητας ότι όποιος ή όποια έχει τη δυνατότητα μπορεί να φέρει μαζί του προσωπικό φορητό υπολογιστή, τάμπλετ κ.α. Εξίσου απλά όμως, κάθε μέλος της Κοινότητας μπορεί επιτόπου να συμπληρώσει και να υποβάλει το ερωτηματολόγιο του, ακόμα και με το κινητό του τηλέφωνο. 

Για τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου χρειάζονται περίπου 7 - 8 λεπτά. Η διαδικασία πρέπει να είναι προσωπική για κάθε παιδί και να γίνεται χωρίς βιασύνες και χωρίς κανείς ενήλικος να είναι "από πάνω του". 

Καλές ιδέες για τη διεξαγωγή της έρευνας στην Κοινότητα, μπορούν να αποστέλλονται στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:

Στην Ηλεκτρονική Φόρμα του ερωτηματολογίου μπορείτε να μεταβείτε: 

α. Ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο.

β. Διαβάζοντας τον QR-Code με την κάμερα του κινητού τηλεφώνου σαςΕυχαριστούμε για τη συμβολή σας στην έρευνα.


Κλάδος Ανιχνευτών Γενικής Εφορείας