Παλαιοί Πρόσκοποι

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ 

1952 - 2022:  70 Χρόνια Παλαιοί Πρόσκοποι Ελλάδος

Έλληνες Παλαιοί Πρόσκοποι από την Ελλάδα και τον κόσμο όλο, συνεχώς παρόντες στα προσκοπικά δρώμενα!

Από πού ξεκινήσαμε;

Στην Ελλάδα, από τις αρχές της δεκαετίας του 1930 χρησιμοποιείται ο όρος «Παλαιός Πρόσκοπος». Το 1937 εμφανίζεται ο «Σύνδεσμος Παλαιών Προσκόπων Πειραιά», στην κατοχή λειτουργεί παρανόμως ο «Όμιλος Παλαιών Προσκόπων» (Κ. Μελάς, Κ. Φακίδης, Γ. Ζαλοκώστας) και το 1946 επανιδρύεται (λειτουργούσε και προπολεμικά) η Ένωση Παλαιών Προσκόπων «Πάρνης» της 9ης Αθηνών (Αγγ. Φέτσης).

1952: Έχουμε αφήσει πίσω μας το 2ο Παγκόσμιο και τον εμφύλιο… η Ελλάδα ανασυντάσσει τις δυνάμεις της… το Σ.Ε.Π. ζητάει τη ψήφιση του Νόμου 2091/1952 (Φ.Ε.Κ.112, Α΄, 26-4-1952) «Περί Ιδρύσεως Ενώσεων, Οργανώσεων ή Συλλόγων Παλαιών Προσκόπων». 

Πρώην βαθμοφόροι και ενήλικα στελέχη της Προσκοπικής Κίνησης που είναι τώρα ώριμοι και δραστήριοι πολίτες με χρήσιμη προσκοπική και κοινωνική πείρα, σηκώνουν τα μανίκια με σκοπό να υποστηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις, νέα Προσκοπικά Συστήματα αλλά και παλαιότερα που τώρα ανασυγκροτούνται. Έτσι, γεννιέται, το 1954,  η Κεντρική Επιτροπή Παλαιών Προσκόπων Ελλάδος, μια από τις πρώτες, πιο δραστήριες και δυναμικές επιτροπές του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων. 

Με τα παραπάνω ιδρύθηκαν οι πρώτες Ε.Π.Π. με πρώτη την Ε.Π.Π. Νίκαιας-Κορυδαλλού.  Μεγαλύτερη ώθηση στην ίδρυση Ε.Π.Π. δόθηκε με τον «Κανονισμό Παλαιών Προσκόπων» (Κ.Π.Π.) του 1976.

Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ ΔΙΕΘΝΩΣ

Ταυτόχρονα σχεδόν, αρχίζουν οι συζητήσεις για τη δημιουργία μιας διεθνούς οργάνωσης Παλαιών Προσκόπων και Οδηγών, οι οποίες ευοδώθηκαν στις 25 Οκτωβρίου (Ημέρα Διεθνούς Φιλίας) του 1953, στην ιδρυτική συνεδρίαση της Γενικής Συνελεύσεως της «Διεθνούς Φιλίας Παλαιών Προσκόπων και Οδηγών» (I.S.G.F. από το 1996), που έγινε στη Λουκέρνη της Ελβετίας με σκοπό: 

«να βοηθά τους Παλαιούς Προσκόπους και Οδηγούς να διατηρούν ζωντανό το πνεύμα της Προσκοπικής και Οδηγικής Υπόσχεσης και Νόμου στην ιδιωτική τους ζωή, να μεταφέρουν το πνεύμα αυτό στις κοινωνίες που ζουν και εργάζονται και να βοηθούν ενεργά τον Προσκοπισμό και τον Οδηγισμό στις κοινωνίες, στις χώρες τους και σε ολόκληρο τον κόσμο, χωρίς να ξεχνούν τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους».

Δεκαπέντε χώρες αποτέλεσαν τα ιδρυτικά μέλη της I.S.G.F., μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, την οποία εκπροσώπησε ο Έφορος Συνδέσεως των Ελλήνων Προσκόπων εν Ελβετία, Ε. Ιωαννίδης, και ο οποίος υπέγραψε την ιδρυτική διακήρυξη της I.S.G.F. εκ μέρους του Σ.Ε.Π. και της Ε.Π.Π. «Πάρνης».  Από το 1980 η Ελλάδα εκπροσωπείται στην I.S.G.F. από την «Επιτροπή Συνδέσεως Παλαιών Προσκόπων και Οδηγών Ελλάδος» (Ε.Σ.Π.Π.Ο.Ε.) στο Δ.Σ. της οποίας μετέχουν 3 μέλη της Κ.Ε.Π.Π.Ε. και 3 μέλη του «Τμήματος Συνεργασίας Παλαιών Οδηγών» (Τ.Σ.Π.Ο.), με τους Προέδρους τους να εναλλάσσονται στις θέσεις του Προέδρου και του Αντιπροέδρου της Ε.Σ.Π.Π.Ο.Ε. ανά διετία.

Πως προχωράμε;

Συσπειρωμένοι κοντά στα Συστήματα και τους Περιφερειακούς Εφόρους, με κύριο σκοπό την υποστήριξη των Λυκόπουλων, των Προσκόπων, των Ανιχνευτών μας και των μελών των Κοινοτήτων και στους έξι (6) Τομείς Προσκοπικού Έργου, παράλληλα με την οικονομική ενίσχυση των Συστημάτων και των Εφορειών. 

Μεταξύ των ευρύτερων στόχων μας ως Παλαιοί Πρόσκοποι είναι η κοινωνική προσφορά, η συμμετοχή στη διαδικασία της συνεχούς εκπαίδευσης και της αλληλεγγύης μεταξύ των ηλικιακών ομάδων του Σ.Ε.Π., η καταγραφή της ιστορίας του ελληνικού προσκοπισμού στην περιοχή που δραστηριοποιούνται, η αύξηση της κοινωνικής αποδοχής και της διεισδυτικότητας του Προσκοπισμού στις τοπικές μας κοινωνίες και η υποστήριξη των μελών μας ώστε να παραμένουν υγιείς και χρήσιμοι πολίτες. 

Που θέλουμε να φτάσουμε;

Στόχος μας είναι, μ’ ένα συνεχές προσκλητήριο από την Κ.Ε.Π.Π.Ε. να πλαισιώσουν τις Ενώσεις Παλαιών Προσκόπων υπεύθυνοι πολίτες, άντρες και γυναίκες, που έζησαν τον Προσκοπισμό σε κάποια φάση της ζωής τους, τον αγάπησαν, και επιθυμούν τώρα να του προσφέρουν μέρος του ελεύθερου χρόνου τους δουλεύοντας εθελοντικά για την υποστήριξη της μεγαλύτερης στον κόσμο Κίνησης Νέων, μέσα στα πλαίσια που ορίζουν το όραμα του Ιδρυτή, το Σ.Ε.Π. και η I.S.G.F.

Οι καιροί είναι δύσκολοι, οι απαιτήσεις όλο και αυξάνονται, όμως, ο καθένας και όλοι μαζί, μπορούμε με το προσωπικό μας παράδειγμα κυρίως, τις γνώσεις και τις δεξιότητες μας να υποστηρίξουμε το έργο του Σ.Ε.Π. στη δημιουργία αισιόδοξων, υγιών και υπεύθυνων αυριανών πολιτών, αλλά και εμείς, ν’ αντλήσουμε χαρά ξαναμπαίνοντας στο ενήλικο, προσκοπικό παιχνίδι με τους δικούς του όρους πλέον!

Ελάτε μαζί μας, μια δοκιμή θα σας πείσει!