Φοράμε πάλι το Μαντήλι μας… Και παίζουμε ξανά! ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗΣ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΑΓΕΛΩΝ ΛΥΚΟΠΟΥΛΩΝ, ΟΜΑΔΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΑΝΙΧΝΕΥΤΩΝ

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 25/05/2020
A/A: 60 / 2020

Ανακοίνωση
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Γενικός Έφορος

Ήρθε λοιπόν και πάλι η στιγμή που ο Ακέλα μετά από καιρό θα καλέσει τα Λυκόπουλα με το αισιόδοξο παράγγελμα «πάντα – πάντα – πάντα», που ο Αρχηγός θα σφυρίξει «σύνταξη», που οι Ενωμοτίες, οι Όμιλοι και οι Ομάδες Δράσης θα ξανασμίξουν από κοντά, στις προσκοπικές δράσεις!

Μετά από δυόμιση μήνες εγκράτειας, προσοχής και υπομονής, κατά τους οποίους όλοι οφείλαμε να προσαρμοστούμε σε μία νέα πραγματικότητα για την προστασία της δημόσιας υγείας και τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2, οι συνθήκες επιτρέπουν πλέον την επανέναρξη των προσκοπικών δράσεων των Ομάδων Προσκόπων και των Κοινοτήτων Ανιχνευτών από το Σάββατο 30 Μαΐου 2020 και των Αγελών Λυκοπούλων από το Σάββατο 6 Ιουνίου 2020

Όπως προκύπτει από την άρση σε μεγάλο βαθμό των περιοριστικών μέτρων από την πλευρά της Πολιτείας, από την επαναλειτουργία των Γυμνασίων και Λυκείων από τις 18.5.2020 και των Δημοτικών Σχολείων από την 1.6.2020 αλλά και από τις σχετικές αναφορές των αρμοδίων Αρχών, η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας διαμορφώνεται κατά τέτοιο τρόπο, που πλέον ενδείκνυται υπό προϋποθέσεις η επιστροφή των παιδιών στην καθημερινότητά τους και τις αγαπημένες τους ασχολίες.   

Στο πλαίσιο αυτό, από τις παραπάνω ημερομηνίες θα μπορούν να πραγματοποιούνται δια ζώσης δράσεις των Αγελών Λυκοπούλων, Ομάδων Προσκόπων και Κοινοτήτων Ανιχνευτών, με την αυστηρή τήρηση συγκεκριμένων κανόνων, προϋποθέσεων, μέτρων υγιεινής και προστασίας, ούτως ώστε το εν γένει πλαίσιο και περιβάλλον των δράσεων να είναι ασφαλές για όλους τους συμμετέχοντες. 
Ειδικότερα:

Ενημέρωση γονέων:
- Η πρώτη ενημέρωση των γονέων σχετικά με το πλαίσιο επανέναρξης των προσκοπικών δράσεων και τα μέτρα προστασίας που θα τηρούνται θα πρέπει να γίνει με αναλυτική επικοινωνία του Αρχηγού Συστήματος και του Αρχηγού Τμήματος με τον κάθε γονέα χωριστά.
- Στο ανωτέρω πλαίσιο, θα πρέπει να αναζητείται από τον Αρχηγό Τμήματος και τον Αρχηγό Συστήματος γενική ενημέρωση από τον γονέα για την κατάσταση της υγείας του παιδιού την αμέσως προηγούμενη χρονική περίοδο.
- Ενημέρωση των παιδιών μεταξύ τους (από Ενωμοτάρχες, Ανιχνευτές) αναφορικά με τις επικείμενες δράσεις μπορεί μόνο να έπεται της παραπάνω ενημέρωσης του Αρχηγού Τμήματος και του Αρχηγού Συστήματος με τους γονείς των παιδιών.
 
Γενικές οδηγίες:
- Μέχρι νεωτέρας, οι δράσεις που μπορούν να πραγματοποιούν τα Προσκοπικά Τμήματα είναι τυπικές συγκεντρώσεις των Τμημάτων, δράσεις πόλης / περίπατοι και ημερήσιες δράσεις ζωής υπαίθρου / εκδρομές. 
- Δεν θα πραγματοποιούνται στην παρούσα φάση δράσεις που περιλαμβάνουν διανυκτέρευση είτε σε αντίσκηνο είτε σε άλλο κλειστό χώρο.
- Δεν θα πραγματοποιούνται στην παρούσα φάση έξοδοι με ναυτοπροσκοπικά σκάφη παντός είδους, για τις οποίες θα ακολουθήσει ειδικότερη Ανακοίνωση.
- Συστήνεται οι Βαθμοφόροι να λαμβάνουν ενημέρωση εκ των προτέρων για τα μέλη του Τμήματος που πρόκειται να συμμετάσχουν στη δράση και σε κάθε περίπτωση να καταγράφουν τα μέλη που εν τέλει συμμετείχαν.
- Εφόσον στη δράση συμμετέχουν περισσότερα των είκοσι (20) ανηλίκων μελών του Τμήματος, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα από τα Ενήλικα Στελέχη ούτως ώστε η ταυτόχρονη συνύπαρξη όλων των συμμετεχόντων στον εν γένει στενό χώρο πραγματοποίησης της δράσης να περιορίζεται στα όλως αναγκαία τμήματα της δράσης (π.χ. καλωσόρισμα & Τυπικά Έναρξης, ιστορία, πεντάλεπτο Αρχηγού, Τυπικά Λήξης), υπό την τήρηση και των κατωτέρω αναφερομένων μέτρων προστασίας. Για όλα τα υπόλοιπα τμήματα της δράσης (ιδίως στα παιχνίδια) θα πρέπει να επιδιώκεται αυτά να διεξάγονται σε μικρότερες ομάδες των συμμετεχόντων (π.χ. Εξάδες, Ενωμοτίες), οι οποίες θα διατηρούν μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ τους. Ειδικότερα, αναφορικά με τα μεγάλα αριθμητικά Τμήματα (τριάντα μέλη και άνω), ενδείκνυται ο επιμερισμός του Τμήματος σε δύο μέρη (π.χ. ανά Εξάδες, Ενωμοτίες) και η υλοποίηση της ίδιας δράσης δύο (2) φορές, είτε την ίδια χρονική στιγμή σε διαφορετικά μέρη είτε σε άλλη χρονική στιγμή. Συναφώς, για τις Ομάδες Προσκόπων προτείνεται η πραγματοποίηση ενωμοτιακών δράσεων.
- Τα φαρμακεία των Τμημάτων συστήνεται να είναι εφοδιασμένα με ηλεκτρονικό θερμόμετρο ώστε να μπορεί ευχερώς να γίνει θερμομέτρηση των μελών του Τμήματος είτε προληπτικά είτε σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, γάντια και μάσκες.

Χώροι δράσεων:
- Όλες οι δράσεις θα πραγματοποιούνται μέχρι νεωτέρας μόνο σε εξωτερικούς, ανοικτούς χώρους.
- Θα πρέπει να αποφεύγονται χώροι όπου προκαλείται συνωστισμός άλλων ατόμων (π.χ. πολυσύχναστα μέρη, υπαίθρια μουσεία, αξιοθέατα κ.λπ.). Αν κατ’ εξαίρεση το Τμήμα πρόκειται να επισκεφθεί κάποιο τέτοιο μέρος, θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι αποστάσεις μεταξύ των μελών του Τμήματος και άλλων ατόμων.
- Η χρήση κλειστών χώρων (Προσκοπικών Εστιών και Προσκοπικών Κέντρων) θα περιορίζεται μόνο για την εναπόθεση προσωπικών αντικειμένων των μελών του Τμήματος και για χρήση των χώρων υγιεινής (τουαλέτες, κουζίνες) και θα γίνεται με τάξη και σειρά, ώστε να μην συνυπάρχουν ταυτόχρονα στον κλειστό χώρο περισσότερα του ενός (1) άτομα ανά δέκα (10) τετραγωνικά μέτρα.
- Για την ανωτέρω χρήση, οι προσκοπικοί χώροι θα πρέπει να είναι επιμελώς καθαροί και τακτοποιημένοι, οι δε χώροι υγιεινής (τουαλέτες, W.C.) θα πρέπει να καθαρίζονται πριν και μετά τη δράση με διάλυμα χλωρίνης, να είναι εφοδιασμένοι με όλα τα απαραίτητα είδη υγιεινής (σαπούνι, αλκοολούχο διάλυμα, χαρτομάντηλα, μάσκες) και να αερίζονται επαρκώς πριν τη δράση του Τμήματος.
- Γίνεται ισχυρή σύσταση να μην γίνεται χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς ή πούλμαν. Αν χρειάζεται μετακίνηση προς τον χώρο / τόπο της δράσης, η μετακίνηση των ανηλίκων μελών του Τμήματος θα πρέπει γίνεται από τους γονείς τους, με τη χρήση των ΙΧ οχημάτων τους και εντός του οχήματος να μεταφέρονται μόνο τα παιδιά της οικογένειας. Αν όλως κατ’ εξαίρεση απαιτηθεί η χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς, πρέπει να ακολουθούνται πολύ αυστηροί κανόνες προσωπικής υγιεινής και απαραίτητα να γίνεται χρήση μάσκας. 

Συμμετέχοντες στις δράσεις:
- Ανήλικα ή ενήλικα μέλη του Τμήματος που εμφανίζουν ύποπτα για κορωνοϊό συμπτώματα θα πρέπει να απέχουν από τις δράσεις.
- Ανήλικα ή ενήλικα μέλη του Τμήματος που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα πρέπει να απέχουν από τις δράσεις.
- Δεν μπορούν να συμμετέχουν στις δράσεις του Τμήματος άλλα Ενήλικα Στελέχη του Συστήματος ή τρίτα άτομα ως ειδικοί / εξωτερικοί συνεργάτες, εφόσον ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Κατά τη διάρκεια της δράσης:
- Σε όλα τα επίπεδα ισχύει η γενική οδηγία ότι δεν πρέπει να βάζουμε τα χέρια στο στόμα ή την μύτη ή να ακουμπάμε το πρόσωπό μας. Αυτό θα πρέπει να τηρείται ευλαβικά από όλα τα Ενήλικα Στελέχη και να τονίζεται κατ’ επανάληψη προς τα ανήλικα μέλη του Τμήματος.
- Οι επαφές μελών του Τμήματος μεταξύ τους (μεταξύ ενηλίκων, ενηλίκων με ανήλικα μέλη και μεταξύ των ανηλίκων μελών) πρέπει να ελαχιστοποιούνται στις απολύτως απαραίτητες. Αγκαλιές, χειραψίες, φιλιά κ.λπ. δεν επιτρέπονται και πρέπει να γίνεται ισχυρή σύσταση σε κάθε ευκαιρία.
- Κατά τη διάρκεια των δράσεων πρέπει να τηρούνται από όλα τα ανήλικα και τα ενήλικα μέλη του Τμήματος οι απαραίτητοι κανόνες ατομικής υγιεινής αναφορικά με το πλύσιμο των χεριών. Ειδικότερα, πριν την έναρξη της δράσης θα πρέπει να ενθαρρύνονται όλα τα ανήλικα μέλη του Τμήματος να πλένουν επιμελώς τα χέρια τους στους προβλεπόμενους χώρους υγιεινής.
- Τα μέλη του Τμήματος πρέπει να φροντίζουν να τηρούν απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ τους, σε όλες τις διαδικασίες που παράγονται πολλά αεροσταγονίδια από το στόμα, π.χ. στα τραγούδια, στην απαγγελία Εθνικού Ύμνου στα Τυπικά Έναρξης, στις κραυγές Εξάδων, Ενωμοτιών και Τμημάτων κ.λπ. 
- Δεν επιτρέπονται παιχνίδια που περιλαμβάνουν σωματική επαφή ή πολύ κοντινές αποστάσεις.
- Δεν επιτρέπονται παιχνίδια που περιλαμβάνουν «πιάσιμο» αντικειμένων με το στόμα (π.χ. μεταφορά αυγού με κουτάλι που πιάνουμε με το στόμα) ή δάγκωμα αντικειμένων (π.χ. φρούτων) ή δοκιμές τροφίμων (π.χ. κιμ γεύσης).
- Καλό είναι να αποφεύγονται παιχνίδια ή διαδικασίες κατά τις οποίες ανταλλάσσεται με τα χέρια το ίδιο αντικείμενο μεταξύ των μελών του Τμήματος. Γενικά, προτείνεται να παίζονται παιχνίδια που δεν απαιτούν κοινή χρήση αντικειμένων και συστήνεται να προτιμώνται παιχνίδια που δεν χρησιμοποιούνται χέρια (π.χ. παιχνίδια που χρησιμοποιούνται τα πόδια ή άλλα μέρη του σώματος). Αν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού προκύψουν τέτοιες «ανταλλαγές», με το πέρας του παιχνιδιού προτείνεται το πλύσιμο των χεριών ή χρήση αντισηπτικού.
- Η ανάρτηση της σημαίας και των σημάτων στα σχοινιά του ιστού γίνεται από ένα μέλος του Τμήματος (ανήλικο ή ενήλικο), το οποίο πριν και μετά θα πλένει τα χέρια του ή θα χρησιμοποιεί αντισηπτικό. Ομοίως πρέπει να συμβαίνει πριν και μετά από την έπαρση και την υποστολή της σημαίας και των σημάτων.
- Πρέπει να αποφεύγονται παιχνίδια ή δραστηριότητες που αναπόφευκτα προκαλούν συνωστισμό (π.χ. οι ήρωες ενός παιχνιδιού που πιθανώς τα παιδιά να θέλουν να ακουμπήσουν, να συνωστιστούν γύρω τους ή να τους κυνηγήσουν, καλό είναι να εμφανίζονται από μακριά μόνο ή να μην εμφανίζονται δια ζώσης καθόλου). 
- Αν στη διάρκεια της δράσης τα μέλη του Τμήματος πρόκειται να φάνε κάποιο φαγητό ή πιούν κάποιο ρόφημα / υγρό, πρέπει να τηρούνται τα παρακάτω: Να γίνεται χρήση ατομικών μαχαιροπήρουνων και παγουριού / ποτηριού όπου απαιτείται, να γίνεται μοίρασμα μερίδων σε ατομικά σκεύη (όχι δοκιμές από το κεντρικό σκεύος), να μην γίνεται μοίρασμα μισοφαγωμένου / δαγκωμένου / δοκιμασμένου φαγητού σε άλλα μέλη. Συναφώς, δεν επιτρέπεται η κοινή χρήση ποτηριών / παγουριών / ειδών εστίασης κ.λπ.
- Πρέπει να τηρούνται μεγαλύτερες των συνηθισμένων αποστάσεις, όπου αυτό είναι εφικτό. Αυτό περιλαμβάνει τον κύκλο / πέταλο στον ιστό, τον κύκλο στον οποίο επεξηγείται το παιχνίδι, τις «σειρές» στις παρατάξεις Εξάδων και Ενωμοτιών, στα σκυταλοδρομικά παιχνίδια κ.λπ.
- Όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στη δράση (π.χ. κοντάρια, μπάλες, εργαλεία κ.λπ.) θα πρέπει να καθαρίζονται πριν αλλά και μετά τη χρήση τους με αλκοολούχο διάλυμα 70%.

Αντιμετώπιση περιστατικού:
- Αν κατά τη διάρκεια της δράσης κάποιο παιδί εμφανίσει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πυρετός, βήχας, ρίγος, πονόλαιμος, δυσκολία στην αναπνοή) ή άλλα συμπτώματα αδιαθεσίας, το παιδί θα απομονώνεται από το υπόλοιπο Τμήμα σε έναν καλά αεριζόμενο χώρο με παρουσία Βαθμοφόρου, θα φορούν αμφότεροι μάσκα και γάντια, θα ενημερώνεται ο γονέας του παιδιού και θα του ζητείται να έρθει να παραλάβει το παιδί και να έρθει σε συνεννόηση με τον προσωπικό τους ιατρό.
- Σε τέτοια περίπτωση, ο Αρχηγός του Τμήματος θα πρέπει να ενημερώνει και τον Αρχηγό Συστήματος και εκείνος τον Περιφερειακό Έφορο, και ακολούθως, σε εύλογο χρόνο, να ζητείται από τους γονείς του παιδιού ενημέρωση για το αν εξακολουθούν τα συμπτώματα καθώς και για τυχόν συστάσεις του ιατρού της οικογένειας.

Οι Αρχηγοί Συστημάτων κατά πρώτο λόγο και οι Περιφερειακοί Έφοροι θα πρέπει να προβαίνουν σε οποιαδήποτε απαιτούμενη ενέργεια, προκειμένου να διασφαλίζουν την πιστή τήρηση όλων των παραπάνω μέτρων προστασίας και την ασφαλή διεξαγωγή των προσκοπικών δράσεων στην παρούσα συγκυρία. Είναι αυτονόητο ότι όλα τα παραπάνω μέτρα προστασίας θα αξιολογούνται συνεχώς το επόμενο χρονικό διάστημα, τόσο από τους Αρχηγούς Συστημάτων και τους Περιφερειακούς Εφόρους, όσο και από την Κεντρική Διοίκηση, ούτως ώστε να προσαρμόζονται αναλόγως των συνθηκών που θα ισχύουν κάθε φορά, σε συνάρτηση και με τυχόν σχετικές αποφάσεις της Πολιτείας.

Υπενθυμίζουμε ότι σε συνέχεια της Ανακοίνωσης Γ.Ε. 51/11.5.2020, ήδη μπορούν να πραγματοποιούνται δράσεις, συμβούλια, συναντήσεις κ.ά. που αφορούν Ενήλικα Μέλη του Σ.Ε.Π. (Προσκοπικά Δίκτυα, Ενήλικα Στελέχη, Επιτροπές Κοινωνικής Συμπαράστασης, Ενώσεις Παλαιών Προσκόπων), με την αυτονόητη τήρηση όλων των ατομικών μέτρων προστασίας και υγιεινής και με σύσταση, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, οι δράσεις να γίνονται εξ αποστάσεως ή σε ανοικτούς χώρους. 

Για τις δράσεις που περιλαμβάνουν διανυκτέρευση στην ύπαιθρο ή αλλού και τις θερινές κατασκηνώσεις και μεγάλες δράσεις των Τμημάτων θα ακολουθήσει νεότερη Ανακοίνωση, μετά τις σχετικές ανακοινώσεις στις οποίες αναμένεται σύντομα να προβεί η Πολιτεία.

Επίσης, τις προσεχείς ημέρες θα αποσταλεί σε όλα τα Τμήματα υποστηρικτικό υλικό από τη Γενική Εφορεία, με ιδέες για παιχνίδια και δραστηριότητες που μπορούν να υλοποιηθούν από τα Προσκοπικά Τμήματα στις δράσεις που θα διεξαχθούν αυτήν την περίοδο.

Αγαπητοί μου Βαθμοφόροι,

Τους μήνες που προηγήθηκαν παρακολουθήσαμε τη θέρμη, το ενδιαφέρον και την όρεξη όλων, για να διατηρηθεί ζωντανή η επαφή και η επικοινωνία των Προσκοπικών Τμημάτων και να μη λείψουν από κανέναν τα βιώματα και οι εμπειρίες μιας διαφορετικής έστω, αλλά προσκοπικής ζωής! Πλέον, έχοντας πάντα ως κυρίαρχο μέλημα την ασφάλεια και προστασία των μελών μας, υπάρχει όπως διαφαίνεται η δυνατότητα να ξαναπερπατήσουμε πιο γνώριμα μονοπάτια, να ξανασυναντηθούμε όλοι μαζί από κοντά, να δούμε τους φίλους μας, να φανταστούμε, να προσαρμόσουμε, να σχεδιάσουμε, να υλοποιήσουμε.

Ας εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία το επόμενο χρονικό διάστημα και με προσοχή, ασφάλεια, εγρήγορση και ευθύνη, να ξαναζήσουμε προσκοπικά!

Μένουμε ασφαλείς! Συνεχίζουμε το Προσκοπικό Παιχνίδι!Συνημμένα:
- Έντυπο ΕΟΔΥ «Τι πρέπει να γνωρίζω για να προστατεύσω τον εαυτό μου και το σχολείο μου»
- Έντυπο ΕΟΔΥ « 6 βήματα για τη σωστή εφαρμογή της υγιεινής των χεριών»

Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 110 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα στους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου! 
3 ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ


Επισυνάψεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 60_2020.pdf
ΑΝ.60_1. ti prepei na gnwrizw.pdf
ΑΝ.60_2. ygieini xeriwn.pdf
ΑΝ.60_3. poster.jpg