5ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΤΖΑΜΠΟΡΗ, Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης, 22-30.8.2020

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 03/02/2020
A/A: 9 / 2020

Ανακοίνωση
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Γενικός Έφορος


Σε εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου Σ.Ε.Π. 2018-2027 και του Προγράμματος Δράσης της Γενικής Εφορείας 2018-2021, μετά από εισήγηση του Γενικού Εφόρου, το Διοικητικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει στο πλαίσιο του εορτασμού των 110 χρόνων ιστορίας του Ελληνικού Προσκοπισμού την πραγματοποίηση του 5ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΤΖΑΜΠΟΡΗ.

Το κορυφαίο Προσκοπικό γεγονός - δέκα χρόνια από το τελευταίο 4ο Πανελλήνιο Προσκοπικό Τζάμπορη στα Καμένα Βούρλα - επιστρέφει για να γιορτάσουμε όλοι μαζί τα 110 χρόνια ιστορίας της Προσκοπικής Κίνησης στην Ελλάδα, να γνωριστούμε, να βιώσουμε νέες εμπειρίες και να ατενίσουμε το μέλλον του Ελληνικού Προσκοπισμού με αισιοδοξία. Το 5ο Πανελλήνιο Προσκοπικό Τζάμπορη αναμένεται να συγκεντρώσει χιλιάδες Προσκόπους από ολόκληρη την Ελλάδα, τους Απόδημους Έλληνες Προσκόπους καθώς και Αποστολές από Προσκοπικές Οργανώσεις της Ευρωπαϊκής Προσκοπικής Περιοχής.

ΣΚΟΠΟΣ & ΣΤΟΧΟΙ
Το 5ο Πανελλήνιο Προσκοπικό Τζάμπορη αποτελεί την κορωνίδα του εορτασμού των 110 χρόνων του Ελληνικού Προσκοπισμού, με στόχο ο εορτασμός αυτός να κορυφωθεί με μια μεγάλη Προσκοπική Κατασκήνωση και με την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή Προσκόπων απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Ειδικότερα με τη συμμετοχή στο Τζάμπορη επιδιώκεται:
να γνωριστούν Πρόσκοποι απ’ όλη την Ελλάδα και να δημιουργηθούν νέες φιλίες,
να εμπλουτιστεί και ενδυναμωθεί η δράση των Ενωμοτιών και των Ομάδων Προσκόπων,
να αποκτήσουν τα Ενήλικα Στελέχη νέες ιδέες και εμπειρίες για την εφαρμογή του προσκοπικού προγράμματος,
να γίνει περισσότερο αισθητή η παρουσία και η Αποστολή της Προσκοπικής Κίνησης,
να έλθουν οι Έλληνες Πρόσκοποι σε επαφή με Προσκόπους άλλων χωρών.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ & ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Το 5ο Πανελλήνιο Προσκοπικό Τζάμπορη θα πραγματοποιηθεί από το Σάββατο 22 έως την Κυριακή 30 Αυγούστου 2020 στις εγκαταστάσεις του camping Ασπροβάλτας της ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε., ένα από τα μεγαλύτερα camping των Βαλκανίων, έκτασης 250 στρεμμάτων, καταπράσινο, δίπλα στη θάλασσα, έτοιμο να υποδεχθεί τους Προσκόπους όλης της Ελλάδος και όχι μόνο! Το Σάββατο 22 Αυγούστου, ορίζεται ως ημέρα άφιξης και εγκατάστασης των Ομάδων και η Κυριακή 30 Αυγούστου ως ημέρα αναχώρησης. Για τον έγκαιρο προγραμματισμό των αφίξεων, σημειώνεται ότι η Τελετή Έναρξης του 5ου Πανελληνίου Προσκοπικού Τζάμπορη θα λάβει χώρα το βράδυ του Σαββάτου 22 Αυγούστου.

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ
Για την προετοιμασία της μεγάλης αυτής Προσκοπικής Κατασκήνωσης εργάζεται το Κεντρικό Αρχηγείο του Τζάμπορη, υπό την ηγεσία του Γενικού Εφόρου, ο οποίος είναι και ο Αρχηγός του Τζάμπορη. Το έργο του Κεντρικού Αρχηγείου είναι ευρύ και πολύπλευρο, καθότι καταγράφει και προγραμματίζει το σύνολο των εργασιών που πρέπει να γίνουν ΠΡΙΝ, ΚΑΤΑ και ΜΕΤΑ το Τζάμπορη, Ενώ με επόμενη Ανακοίνωση θα γνωστοποιηθεί το Οργανόγραμμα της δράσης.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΝΤΕΣ
Στο Τζάμπορη θα λάβουν μέρος Πρόσκοποι, ενώ όλα τα Ενήλικα Στελέχη του Σ.Ε.Π., τα Μέλη των Προσκοπικών Δικτύων, τα Μέλη Επιτροπών Κοινωνικής Συμπαράστασης και τα Μέλη Ενώσεων Παλαιών Προσκόπων θα κληθούν με νεότερη Ανακοίνωση για την προσφορά υπηρεσιών στους Τομείς του Κεντρικού Αρχηγείου της δράσης.

Οι αιτήσεις συμμετοχής, τόσο για τους Προσκόπους όσο και για τα Ενήλικα Μέλη, θα υποβάλλονται στη γραμματεία της Δράσης συγκεντρωτικά και εγγράφως, ενώ θα προηγείται ηλεκτρονική καταχώρηση της εκάστοτε αίτησης από τους Αρχηγούς των Ομάδων, σύμφωνα με την ειδικότερη διαδικασία που θα περιγραφεί σε επόμενη Ανακοίνωση.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τις επόμενες εβδομάδες θα δημοσιοποιηθεί υλικό προβολής και ενημέρωσης για την προώθηση της Δράσης, που θα απευθύνεται τόσο στους Προσκόπους όσο και στους Γονείς τους, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από τα Ενήλικα Στελέχη των Ομάδων σε ενημερωτικές συγκεντρώσεις Γονέων.

Οι Ενωμοτίες θα λαμβάνουν τον παλμό του Τζάμπορη από ειδικό εφημεριδάκι που θα κυκλοφορεί περιοδικά, ενώ θα μπορούν να συντονίζονται και στις ηλεκτρονικές εκπομπές του Ραδιοφώνου του Τζάμπορη, το οποίο σύντομα θα εκπέμψει.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ
Α. Ενωμοτίες – Ομάδες Τζάμπορη
Την ευθύνη συγκρότησης των Ομάδων του Τζάμπορη έχουν οι Περιφερειακές Εφορείες, ως εξής:
Οι Πρόσκοποι θα συμμετέχουν στο Τζάμπορη οργανωμένοι σε Ενωμοτίες, σύμφωνα με τα οριζόμενα από την μεθοδολογία του Κλάδου Προσκόπων, αποτελούμενες ιδανικά από εννέα (9) Προσκόπους η κάθε μία, οι οποίες θα αποτελούν τη βασική μονάδα συγκρότησης της Ομάδας (ή των Ομάδων) Τζάμπορη που θα συμμετέχει/ουν από κάθε Περιφερειακή Εφορεία. Κάθε Ομάδα Τζάμπορη θα αποτελείται από πέντε (5) Ενωμοτίες και θα έχει έναν (1) Αρχηγό και τέσσερις (4) Υπαρχηγούς. Εφόσον υπάρχουν φυσικές Ενωμοτίες Ομάδων που θα συμμετέχουν αμιγείς στο Τζάμπορη και η δύναμή τους αριθμεί από επτά (7) έως εννέα (9) Προσκόπους, τότε προτείνεται να αποτελέσουν με την ίδια σύνθεση και Ενωμοτία Ομάδας Τζάμπορη. Περιφερειακές Εφορείες που δεν έχουν την αριθμητική δυνατότητα συγκρότησης αμιγούς Ομάδας Τζάμπορη, δηλαδή αποτελούμενη από πέντε (5) Ενωμοτίες, θα συνεργαστούν με όμορες Περιφερειακές Εφορείες, με τον συντονισμό της γραμματείας της δράσης. Οι Έφοροι Κλάδου Προσκόπων των Περιφερειακών Εφορειών, υπό τις οδηγίες των Περιφερειακών Εφόρων, παρακαλούνται για την έγκαιρη και λειτουργική συγκρότηση των Ομάδων Τζάμπορη της κάθε Περιφερειακής Εφορείας.

Προκειμένου να συμμετάσχουν στο Τζάμπορη οι Πρόσκοποι, θα πρέπει:
να έχουν δώσει την Προσκοπική Υπόσχεση,
να έχουν εμπειρία διανυκτέρευσης στο ύπαιθρο από δράσεις της Ενωμοτίας ή της Ομάδας τους, 
να είναι απογεγραμμένα Μέλη του Σ.Ε.Π. για το έτος 2020.

Β. Ενήλικα Στελέχη – Μέλη Προσκοπικών Δικτύων
Ένας σημαντικός αριθμός έμπειρων Ενηλίκων Στελεχών, κατά κύριο λόγο του Κλάδου Προσκόπων, θα έχουν την ευθύνη των Ομάδων που θα λάβουν μέρος στο Τζάμπορη, ενώ άλλοι, θα κληθούν να πλαισιώσουν το Κεντρικό Αρχηγείο και τους αντίστοιχους τομείς.

Τα Ενήλικα Στελέχη που θα ηγούνται των Ομάδων (Αρχηγοί και Υπαρχηγοί Ομάδων Τζάμπορη) θα πρέπει:
να έχουν Εντολή Διοίκησης σε ισχύ,
να είναι απογεγραμμένα Μέλη του Σ.Ε.Π. για το έτος 2020,
να έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο Μεθοδολογίας για τον Κλάδο Προσκόπων ή Σχολή Βασικής Εκπαίδευσης Βαθμοφόρων Κλάδου Προσκόπων,
να έχουν συμμετάσχει, ως Ενήλικα Στελέχη, σε μία (1) τουλάχιστον Κατασκήνωση Ομάδας Προσκόπων.

Ειδικά ο Αρχηγός της Ομάδας Τζάμπορη θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τον κύκλο Κατασκηνωτικής Τεχνικής για τον Κλάδο Προσκόπων ή την Σχολή Κατασκηνωτικής Τεχνικής Κλάδου Προσκόπων. 

Ο Αρχηγός της Ομάδας Τζάμπορη θα πρέπει να είναι Αρχηγός Ομάδας ή Αρχηγός Συστήματος και οι Υπαρχηγοί της Ομάδας Τζάμπορη θα πρέπει να είναι Αρχηγοί ή Υπαρχηγοί Ομάδας Προσκόπων.

Τα Ενήλικα Στελέχη και τα Μέλη Προσκοπικών Δικτύων που θα κληθούν να πλαισιώσουν το Κεντρικό Αρχηγείο και τους αντίστοιχους τομείς, θα πρέπει:
να έχουν Εντολή διοίκησης σε ισχύ (τα Ενήλικα Στελέχη),
να είναι απογεγραμμένα Μέλη του Σ.Ε.Π. για το έτος 2020.

Για τη συμμετοχή όλων, Προσκόπων, Ενηλίκων Στελεχών και Μελών Προσκοπικών Δικτύων, απαιτείται η συμπλήρωση όλων των απαραίτητων αιτήσεων και η εμπρόθεσμη καταβολή της οικονομικής συμμετοχής στο Τζάμπορη, σύμφωνα με τη διαδικασία που θα περιγραφεί και τις οδηγίες που θα δοθούν σε επόμενη Ανακοίνωση.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων Προσκόπων, λαμβανομένων υπόψη των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων χιλιάδων οικογενειών αλλά και του κόστους των μετακινήσεων που θα απαιτηθούν, έχει καταβληθεί σημαντική προσπάθεια ώστε το κόστος συμμετοχής να μην διαφοροποιηθεί σημαντικά από το κόστος συμμετοχής του 4ου Πανελληνίου Προσκοπικού Τζάμπορη πριν από δέκα χρόνια στα Καμένα Βούρλα. Κατόπιν αυτών, το κόστος συμμετοχής ΔΕΝ θα υπερβεί τα ακόλουθα ποσά:

Πρόσκοποι: Εκατόν εβδομήντα πέντε ευρώ (€ 175)
Ενήλικα Στελέχη - Συνοδοί Ομάδων – Βαθμοφόροι Υποκατασκηνώσεων: Εκατόν πενήντα ευρώ (€ 150)
Ενήλικα Στελέχη και Μέλη Προσκοπικών Δικτύων στο Κεντρικό Αρχηγείο του Τζάμπορη: Εκατόν τριάντα πέντε ευρώ (€ 135)

Σε εφαρμογή της Εγκυκλίου Γ.Ε. 12/3.11.2011, επί του παραπάνω κόστους συμμετοχής θα εφαρμοστεί έκπτωση ποσοστού 30%, ήτοι το κόστος συμμετοχής διαμορφώνεται αντιστοίχως στα ποσά των € 120 για τους Προσκόπους, € 110 για τα Ενήλικα Στελέχη – Συνοδούς Ομάδων – Βαθμοφόροι Υποκατασκηνώσεων και € 100 για τα Ενήλικα Στελέχη και Μέλη Προσκοπικών Δικτύων που θα προσφέρουν υπηρεσίες στο Κεντρικό Αρχηγείο του Τζάμπορη, για όλους τους συμμετέχοντες από νησιωτικές περιοχές καθώς και για τους συμμετέχοντες από την Περιφερειακή Εφορεία Αποδήμων Ελλήνων Προσκόπων.

Το κόστος συμμετοχής για όλους τους συμμετέχοντες θα καταβληθεί σε τρεις (3)δόσεις, το πλάνο των οποίων καθώς και η διαδικασία καταβολής θα γνωστοποιηθούν με επόμενη Ανακοίνωση.

Σε συνέχεια των παραπάνω, η Κεντρική Διοίκηση θα συνεχίσει εντατικές προσπάθειες για την εξοικονόμηση πόρων και την εξεύρεση επιπλέον χορηγιών, ούτως ώστε τα παραπάνω κόστη συμμετοχής να μειωθούν ακόμη περισσότερο και να προσεγγίσουν το κόστος στο οποίο είχε ανέλθει η συμμετοχή στο προηγούμενο Προσκοπικό Τζάμπορη το 2010 (€ 160 / € 140 / € 120 ανά κατηγορία συμμετέχοντα).

Το ανωτέρω κόστος συμμετοχής περιλαμβάνει τις δαπάνες:
διατροφής των συμμετεχόντων,
αγοράς υλικών προγράμματος και εγκατάστασης για τη δράση,
μετακινήσεων των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια της δράσης,  
εντύπων και άλλων υλικών που θα προσφερθούν στους συμμετέχοντες,
των αναμνηστικών της δράσης και
προετοιμασίας και οργάνωσης της δράσης.

Οι δαπάνες προετοιμασίας και οργάνωσης των Ομάδων Τζάμπορη των Περιφερειακών Εφορειών, καθώς και οι μετακινήσεις προς και από τον χώρο του Τζάμπορη, συνιστάται να καλυφθούν κατά το μέτρο του δυνατού από τις Ε.Κ.Σ., οι οποίες θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν έγκαιρα για την εξασφάλιση των απαραίτητων χρημάτων. Η Κεντρική Διοίκηση, σε συνεργασία με τους Περιφερειακούς Εφόρους, θα καταβάλλει ιδιαίτερες προσπάθειες για να διασφαλίσει μειωμένες κατά το δυνατόν τιμές με τα διάφορα μεταφορικά μέσα που εξυπηρετούν τις μετακινήσεις προς και από τον τόπο του Τζάμπορη. Περισσότερες λεπτομέρειες επ’ αυτού θα γνωστοποιηθούν με επόμενη Ανακοίνωση. 

ΣΗΜΑ
Με την Ανακοίνωση Γ.Ε. 33/10.5.2019 ανακοινώθηκε η υλοποίηση διαγωνισμού λογοτύπου και σήματος για το 5ο Πανελλήνιο Προσκοπικό Τζάμπορη. Αφού αξιολογήθηκαν όλες οι προτάσεις που υποβλήθηκαν, ως λογότυπο του 5ου Πανελληνίου Προσκοπικού Τζάμπορη προκρίνεται η ιδέα που εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο κ. Τάσος Γκουβάς, Αρχηγός Ομάδας του 4ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Κέρκυρας. Με την ευκαιρία αυτή, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε όλες και όλους τους συμμετέχοντες για την προθυμία και τη δημιουργικότητα τους. 

Το σήμα του 5ου Πανελλήνιου Προσκοπικού Τζάμπορη θα κοσμήσει τις Προσκοπικές Στολές όλων των συμμετεχόντων και θα χρησιμοποιηθεί σε μια σειρά από αναμνηστικά και προσκοπικά είδη της δράσης! 

Το σήμα, με χρωματική παλέτα βασισμένη σε φωτεινά χρώματα και έντονες αντιθέσεις, αντανακλά τα νεανικά χαρακτηριστικά του Τζάμπορη καθώς και την εποχή της διεξαγωγής του. Μέσα του περικλείει τα διακριτικά χρώματα όλων των Κλάδων, με το πράσινο χρώμα του Κλάδου Προσκόπων στο κέντρο και συμβολισμό την πανελλήνια προσκοπική γιορτή που συνιστά ένα Τζάμπορη. Αποτελεί μια σύνθεση επιμέρους στοιχείων της προσκοπικής ζωής, της ενωμοτιακής σκηνής, της θάλασσας, της φύσης και φυσικά της πυξίδας, η οποία σκοπεύει Βορειοανατολικά, προς τη θέση της Ασπροβάλτας στον χάρτη. Ταυτόχρονα, ως προέκταση των παραπάνω ανατέλλει ο αριθμός «5», ως συνέχεια των Πανελληνίων Προσκοπικών Τζάμπορη του 1950 στον Διόνυσο, του 1960 στην Αμφίκλεια, του 1998 στη Σκοτίνα και του 2010 στα Καμένα Βούρλα αλλά και ως σταθμός στην ιστορία των 110 χρόνων του Ελληνικού Προσκοπισμού.

Με την παρούσα Ανακοίνωση, στέλνουμε μήνυμα σε όλους του Προσκόπους και σε όλα τα Ενήλικα Στελέχη, ιδιαίτερα του Κλάδου Προσκόπων, ν’ αρχίσουν να ονειρεύονται τη συμμετοχή τους στο 5ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΤΖΑΜΠΟΡΗ και να αρχίσουν να προετοιμάζονται γι’ αυτή την επετειακή μεγάλη Προσκοπική Κατασκήνωση! 

Η μεγαλύτερη γιορτή του Προσκοπισμού έρχεται…

Σας περιμένουμε να συμμετάσχουμε σε αυτή ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!





Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 109 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα στους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου! 17 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ


Επισυνάψεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 9_2020.pdf