Χριστουγεννιάτικη δράση Προσκοπικών Δικτύων +ΠΡΑΞΗ

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 04/12/2019
A/A: 95 / 2019

Ανακοίνωση
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Εφορεία Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου

Η εορταστική περίοδος που πλησιάζει είναι άμεσα συνδεδεμένη για τα Προσκοπικά Δίκτυα, όπως και για τα υπόλοιπα Τμήματα κάθε Προσκοπικού Συστήματος, με τις χριστουγεννιάτικες δράσεις τους, δράσεις κοινωνικής παρέμβασης, που αφήνουν πίσω τους ένα θετικό αποτύπωμα. Το πλαίσιο των δράσεων αυτών έχει ήδη τεθεί από τις περασμένες χρονιές, με την +ΠΡΑΞΗ. Πρόκειται για τη χριστουγεννιάτικη δράση των Προσκοπικών Δικτύων, η οποία έχει σκοπό τη συνεργασία με κάποιον άλλο φορέα ή Μη Κυβερνητική Οργάνωση (Μ.Κ.Ο.).

Φέτος, διοργανώνεται για άλλη μια φορά από την Εφορεία Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου Γ.Ε. η δράση-θεσμός με βασικό στόχο την εξωστρέφεια, τόσο για τα Προσκοπικά Δίκτυα τοπικά, όσο και για την Προσκοπική Κίνηση γενικότερα.

Η περίοδος των γιορτών είναι μια καλή αφορμή για προσέγγιση φορέων, συλλόγων ή Μ.Κ.Ο. με σκοπό τη συνδιοργάνωση δράσεων, που έχουν σκοπό την υποστήριξη διαφόρων κοινωνικών ομάδων. Οι ανάγκες είναι πολλές, ποικίλες και πάντα παρούσες. Το ίδιο και οι ιδέες για δράσεις κοινωνικής παρέμβασης που θα κινούνται σε ένα κοινό πλαίσιο. Ένα πλαίσιο που το ορίζουμε εμείς, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα δραστηριοποιηθούμε έχοντας ως οδηγό τις Αρχές μας.

Η δράση +ΠΡΑΞΗ δίνει την ευκαιρία στα Προσκοπικά Δίκτυα, εκτός από το να παρέμβουν κοινωνικά, να αναπτύξουν σχέσεις και συνεργασίες και, παράλληλα, να επιβεβαιώσουν ακόμη μια φορά την επίδραση του Προσκοπισμού στην κοινωνία.

Η δράση μπορεί να οργανωθεί από ένα Προσκοπικό Δίκτυο ή από περισσότερα της ίδιας Περιφερειακής Εφορείας ή και από όμορες Περιφερειακές Εφορείες. Στο πλαίσιο της δράσης επιδιώκεται η συνεργασία με έναν φορέα, σύλλογο ή Μ.Κ.Ο. και σε αυτή μπορούν να συμμετάσχουν και μη Πρόσκοποι που έχουμε προσκαλέσει εμείς, χωρίς απαραίτητα να έχουν κάποια σχέση με τον συνεργαζόμενο φορέα, σύλλογο ή Μ.Κ.Ο. 

Οι πιθανοί συνεργάτες μας μπορεί να είναι πάρα πολλοί, καθώς υπάρχουν αρκετές αξιόλογες προσπάθειες συλλόγων ή φορέων σε τοπικό επίπεδο, με τους οποίους ενδεχομένως να έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν ή να μην γνωρίζουμε ότι δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας. Καλούμαστε λοιπόν, αυτούς που ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία, να τους ανακαλύψουμε!

Το περιεχόμενο της δράσης μπορεί να έχει διαφορετικές μορφές και εξαρτάται από τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες της κάθε τοπικής κοινωνίας καθώς και από τους φορείς που ευαισθητοποιούνται και δρουν σε αυτή. Ο κατάλογος των πιθανών δράσεων είναι μεγάλος και ποικίλος. Ενδεικτικά περιγράφονται κάποιες ιδέες που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες χρονιές:
(α) Συλλογή ρούχων / βιβλίων και ειδών που είναι σε καλή κατάσταση και δεν χρησιμοποιούνται. Τα πράγματα που συλλέγονται δίνονται στους φορείς, συλλόγους ή Μ.Κ.Ο. προκειμένου να τα προωθήσουν σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.
(β) Μια ημέρα-έκπληξη για τους φιλοξενούμενους ενός ιδρύματος με παιδιά ή ενός οίκου ευγηρίας, με ωφέλιμες, απλές δραστηριότητες, που θα αλλάξουν την καθημερινότητα των φιλοξενούμενων και θα φέρουν το χαμόγελο. Μια παρέα με κιθάρα, η φροντίδα του λαχανόκηπου, τα επιτραπέζια όπως και τα κινητικά παιχνίδια, οι δραστηριότητες που απαιτούν τη χρήση δεξιοτήτων, ακόμη και μια φιλική κουβέντα που θα συνοδεύεται με ένα ζεστό ρόφημα, μπορούν να κάνουν τις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες να συνεργαστούν, να ανταλλάξουν απόψεις και να αναπτύξουν την ενσυναίσθηση.
(γ) Προετοιμασία ενός πλήρους γεύματος και στη συνέχεια προσφορά του σε έναν φορέα, σύλλογο ή Μ.Κ.Ο., ο οποίος διοργανώνει διανομή συσσιτίου (έπειτα από συνεννόηση). 
(δ) Οργάνωση bazaar με χειροποίητες κατασκευές ή μια βραδιά με φαγητό. Το αντίτιμο για την πώληση των χειροτεχνιών ή για τη συμμετοχή στη βραδιά δεν είναι χρήματα, αλλά συγκεκριμένα είδη, όπως π.χ. παιδικά παιχνίδια ή είδη πρώτης ανάγκης (συσκευασμένα τρόφιμα ή είδη υγιεινής κ.λπ.). Στην επόμενη φάση της δράσης, όσα συγκεντρωθούν προσφέρονται σε φορείς, συλλόγους, Μ.Κ.Ο. ή ιδρύματα που τα έχουν ανάγκη ή γνωρίζουν καλύτερα σε ποιους πρέπει να τα προωθήσουν.
(ε) Εργαστήριο, σχετικό με τις δεξιότητες που αφορούν στην προσωπικότητα και τη συμπεριφορά του ατόμου (soft skills), οι οποίες χρησιμεύουν στην αγορά εργασίας. Στο εργαστήριο μπορούν να συμμετάσχουν Μέλη Προσκοπικών Δικτύων, γενικώς τα Ενήλικα Μέλη του Σ.Ε.Π. καθώς και μη μέλη. Μπορεί να διοργανωθεί σε συνεργασία με το Γραφείο Σταδιοδρομίας ενός Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ή με κάποιο σύλλογο ειδικών στην αγορά εργασίας. 

Το πού και πότε θα γίνει η δράση θα αποφασιστεί από τα Προσκοπικά Δίκτυα. 

Όσα Προσκοπικά Δίκτυα αποφασίσουν να οργανώσουν μια δράση +ΠΡΑΞΗ θα λάβουν για τον κάθε συμμετέχοντα, Μέλος ή Ενήλικο Στέλεχος του Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου, από ένα αναμνηστικό σηματάκι. 

Επίσης, τα Προσκοπικά Δίκτυα που θα οργανώσουν μια δράση +ΠΡΑΞΗ, παρακαλούνται να συμπληρώσουν τη δήλωση διοργάνωσης δράσης που υπάρχει στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://forms.gle/JjfR9nNe7sH221mX8.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να απευθυνθείτε στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου Γ.Ε. [email protected] ή στην οργανωτική ομάδα της δράσης +ΠΡΑΞΗ (Κωνσταντίνος Κεσκίνογλου, Έφορος Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου Π.Ε. Σαρωνικού, κιν. 6942602167 και Χρήστος Παπαφιλόπουλος, Αρχηγός Προσκοπικού Δικτύου 1ου Συστήματος Προσκόπων Γλυφάδας, κιν. 6948711264).

Η δράση +ΠΡΑΞΗ είναι μία ακόμη εξαιρετική ευκαιρία οι Πρόσκοποι σε όλη την Ελλάδα να μεταδώσουμε το μήνυμα της Αποστολής του Προσκοπισμού και να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία στην προσπάθεια δημιουργίας ενός καλύτερου κόσμου.


Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 109 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα στους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου! 17 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ


Επισυνάψεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 95_2019.pdf
+ΠΡΑΞΗ19.jpg
+ΠΡΑΞΗ19.png