20 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων Οι Έλληνες Πρόσκοποι δίπλα στους πρόσφυγες

Press Office
Ημ/νια Δημοσίευσης: 19/06/2017

Δελτία Τύπου
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Εφορεία Δημοσίων Σχέσεων

Από τις αρχές του 2015 η Ελλάδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη μαζική μετακίνηση πληθυσμού στην πρόσφατη ιστορία, αλλά και μία από τις σημαντικότερες ανθρωπιστικές κρίσεις που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη μεταπολεμικά, με περισσότερους από 1.000.000 πρόσφυγες να περνούν τις ακτογραμμές μας. 

Οι Έλληνες Πρόσκοποι, όπως και σε κάθε άλλη κρίση που πέρασε η χώρα μας, δεν θα μπορούσαν να είναι αμέτοχοι. Με συντονισμένες ενέργειες, βρέθηκαν ανιδιοτελώς από την πρώτη στιγμή στην καρδιά του προβλήματος (Μυτιλήνη, Χίος, Ειδομένη, Ελληνικό κ.α), κάνοντας πράξη την Προσκοπική τους Υπόσχεση «Να βοηθώ κάθε άνθρωπο σε κάθε περίσταση».

Οι ενήλικες εθελοντές αλλά και τα έφηβοι της Προσκοπικής Κίνησης, ακόμα και σήμερα που οι προσφυγικές ροές παρουσιάζουν μείωση, έχουν ενεργή δράση στα πεδία, με σημαντικότερο εκείνο της Μυτιλήνης.

Κατά την περίοδο της προσφυγικής κρίσης, το Υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, βλέποντας το έργο το οποίο γίνεται στο πεδίο, είχε απευθύνει πρόσκληση στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων να συνδράμει στο επιτελούμενο από την Πολιτεία έργο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, με την εθελοντική προσφορά υπηρεσίας των ενηλίκων μελών και στελεχών του στα κέντρα όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες.

Για τη δράση του στο προσφυγικό πρόβλημα, οι Έλληνες Πρόσκοποι, έχουν βραβευτεί αρκετές φορές για τις πρωτοβουλίες τους (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ενώ έχουν δεχτεί συγχαρητήρια  από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Ban Ki Moon, για το κοινωνικό έργο, κατά την επίσκεψή του στη Μυτιλήνη το 2016 . 

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι Έλληνες Πρόσκοποι, έχουν συμβάλλει αποτελεσματικά στο συντονισμό των προσωρινών καταυλισμών σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αναλυτικότερα έχουν: 
προσφέρει πάνω από 50.000 ώρες εθελοντικής εργασίας
διοργανώσει 40 συντονισμένες αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές με αυξημένη εισροή προσφύγων (Ειδομένη, Λέσβο, Χίο, Κω, Αθήνα)
συγκεντρώσει 15.000 τεμάχια φάρμακα, μέσω της ενέργειας «Μία βάρκα φάρμακα για τους πρόσφυγες»
παράξει και προσφέρει πάνω από 5.000 αδιάβροχα σε πρόσφυγες και τις οικογένειές τους
μαγειρέψει και σερβίρει πάνω από 3.350 μερίδες φαγητού σε πρόσφυγες και τις οικογένειές τους
δημιουργήσει παιδικό περιοδικό με δραστηριότητες και μετάφρασή του στα αραβικά και φαρσί
μοιράσει ενημερωτικό υλικό σε κατοίκους και τουρίστες των περιοχών με αυξημένες ροές προσφύγων για την ευαισθητοποίησή τους
παίξει με δράσεις δημιουργικής απασχόλησης με τα παιδιά των προσφύγων 

Πιστοί και στην αρχή της κοινωνικής προσφοράς εδώ και 110χρόνια - όχι μόνο κατά την παγκόσμια ημέρα- οι Έλληνες Πρόσκοποι στέκονται στο πλάι των ευάλωτων πληθυσμών στηρίζοντας την προσπάθειά τους για μία καλύτερη ζωή.

Οι Έλληνες Πρόσκοποι συνεχίζουν να προσφέρουν έμπρακτη στήριξη στους πρόσφυγες και μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Time to be welcome”. Στο πλαίσιο του οποίου πάνω από 50 εθελοντές θα οργανώσουν δραστηριότητες μη τυπικής εκπαίδευσης, ενέργειες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. 


Επισυνάψεις

ΔΤ_ΕλληνεςΠρόσκοποι_Παγκόσμια ΗμέραΠροσφύγων.doc
Proskopoi_Prosfiges_info.png
Proskopoi_Prosfiges_photo.jpg