Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς»

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 13/06/2019
A/A: 44 / 2019

Ανακοίνωση
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Γενικός Έφορος

Όπως γνωρίζετε η Κεντρική Διοίκηση του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων καταβάλλει συνεχώς προσπάθειες συνεργασίας με φορείς και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, με στόχο την προώθηση του έργου και των δράσεών μας. 

Στο πλαίσιο των ενεργειών αυτών, την Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019 υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και του Ελληνικού Ινστιτούτου Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Οδική Ασφάλεια και την Πρόληψη & Μείωση των τροχαίων ατυχημάτων “Πάνος Μυλωνάς”, από τον Πρόεδρο του Δ.Σ./Σ.Ε.Π. κ. Ισίδωρο Κανέτη και την Πρόεδρο του Ι.Ο.ΑΣ. κυρία Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά. 

Αντικείμενο του μνημονίου αυτού, το οποίο αποτελεί τη συνέχεια και τη διεύρυνση του προηγουμένου που είχε υπογραφεί το 2014, είναι η σύσφιξη της συνεργασίας σε θέματα οδικής ασφάλειας, επ’ ωφελεία των σκοπών των δύο Οργανώσεων καθώς και του κοινωνικού συνόλου. 

Το Σ.Ε.Π. και το Ι.Ο.ΑΣ. έχουν πολυετή συνεργασία σε θέματα που αφορούν στην οδική ασφάλεια και στην προστασία και ευαισθητοποίηση των νέων στην πρόληψη των τροχαίων δυστυχημάτων. Η εποικοδομητική συνεργασία αυτή δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα αλλά έχει επεκταθεί και στο εξωτερικό συμπεριλαμβάνοντας κατά περίπτωση και άλλους φορείς, όπως οι Ιρλανδοί Πρόσκοποι (Scouting Ireland), η Αρχή Οδικής Ασφάλειας Ιρλανδίας (Road Safety Authority Ireland) κ.ά. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στις 11.4.2012 είχε σταλεί από κοινού επιστολή στον Γενικό Γραμματέα της Παγκόσμιας Οργάνωσης της Προσκοπικής Κίνησης κ. Luc Pannisod, με κοινοποίηση στην Οικονομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE), για τις πρωτοβουλίες που από κοινού καθώς και με τους Ιρλανδούς Προσκόπους έχουμε πραγματοποιήσει και ζητώντας υποστήριξη του προγράμματος ώστε να επεκταθεί παγκοσμίως. Το ίδιο διάστημα (12.4.2012) η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. με το ψήφισμά της 66/260 επαίνεσε τις πρωτοβουλίες του Σ.Ε.Π. και του Ι.Ο.ΑΣ.

Ως ενδεικτικά παραδείγματα της κοινής καρποφόρου συνεργασίας θα θέλαμε να αναφέρουμε το 4ο Πανελλήνιο Τζάμπορη στα Καμένα Βούρλα το 2010, τις Πανελλήνιες Ανιχνευτικές Πολιτιστικές Ενημερώσεις (Π.Α.Π.Ε.) των ετών  2011, 2012, 2013, το 22ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Jamboree στη Σουηδία το 2011, το 23ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Jamboree στην Ιαπωνία το 2015, το 14ο Παγκόσμιο Προσκοπικό ΜΟΟΤ στον Καναδά το 2013, τις Εβδομάδες Οδικής Ασφάλειας πανελλαδικά, την Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο, τη συμμετοχή στο πρόγραμμα "Νύχτες Χωρίς Ατυχήματα", ενώ θα υπάρχει συνεργασία Σ.Ε.Π. και Ι.Ο.ΑΣ. στο επικείμενο 24ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Jamboree το καλοκαίρι στις Η.Π.Α. 

Έχοντας συνεργαστεί στενά και με επιτυχία στο παρελθόν τόσο σε δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού όσο και σε δράσεις ενημέρωσης και διατηρώντας άριστες σχέσεις μεταξύ μας, αμφότεροι προσβλέπουμε έπειτα από την υπογραφή του Μνημονίου αυτού να αποκομίσουμε σημαντικά οφέλη ως προς την υποστήριξη του έργου και της δράσης μας.

Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 107 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου! ΣΤΟΧΟΣ 17: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ


Επισυνάψεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 44_2019.pdf