2η εκπαίδευση Μελών της ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ, Γλυφάδα, 8 Ιουνίου 2019

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 16/05/2019
A/A: 35 / 2019

Ανακοίνωση
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Εφορεία Περιβάλλοντος


Σε συνέχεια των σχετικών Ανακοινώσεων (Ανακοίνωση Γ.Ε. 10/11.2.2019 και 29/19.4.2019), σας γνωρίζουμε ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 1η εκπαιδευτική συνάντηση των μελών της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής, που υλοποιήθηκε στον Βόλο, στο πλαίσιο της 35ης Πανελλήνιας Ανιχνευτικής Πολιτιστικής Ενημέρωσης (2 – 5 Μαΐου 2019).

Στην εκπαιδευτική συνάντηση συμμετείχαν 34 άτομα από Βόλο, Λάρισα, Νέα Πέραμο, Κομοτηνή, Αιγάλεω, Αργυρούπολη, Κόρινθο, Χίο, Άγιο Δημήτριο, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Κηφισιά, Κορωπί, Κέρκυρα, Μέγαρα, Λαμία, Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Ανάβυσσο και Κεφαλλονιά.

Για την υλοποίηση της 2ης εκπαιδευτικής συνάντησης, επιλέχτηκε η συμβολική 8η Ιουνίου, ημέρα Σάββατο, Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσών και Ωκεανών.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις μοναδικές σε όλη την Ελλάδα εγκαταστάσεις του Κέντρου Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, στην 3η μαρίνα της Γλυφάδας, από τις 11:30 μέχρι τις 17:00 και οι συμμετέχοντες θα έχουν την μοναδική ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με θαλάσσιες χελώνες που περιθάλπονται.

Η «Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής» αποτελεί την υλοποίηση ενός προγράμματος που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και αποσκοπεί, με συμμετοχικές παρεμβάσεις, στην περισυλλογή των τραυματισμένων ή ορφανών θηλαστικών, πουλιών, ερπετών, θαλασσίων οργανισμών κ.λπ. στη χώρα μας, αποτελώντας έναν σημαντικό συντελεστή για την προστασία της Άγριας Ζωής, συνεπικουρώντας τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και τα Κέντρα Διάσωσης και Περίθαλψης. Η συγκρότηση μιας Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής με πανελλήνια εμβέλεια είναι εφικτή λόγω της φυσικής παρουσίας του Προσκοπισμού σε όλους τους νομούς της χώρας και με δυνατότητα άμεσης συνεργασίας μεταξύ των μελών αλλά και λόγω των σχετικών εκπαιδεύσεων που προβλέπεται να γίνουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Κρήτη, κ.λπ. Το σχέδιο υλοποιείται με τη συμμετοχή οργανώσεων που εξειδικεύονται στη διάσωση και την περίθαλψη άγριων ζώων, όπως ΑΝΙΜΑ, ΑΡΧΕΛΩΝ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΙΩΝ, ΜΟΜ, κ.λπ.

Επειδή ο εξοπλισμός, ο βαθμός χειρισμού, ο τύπος εγκλωβισμού και το επίπεδο φροντίδας που λαμβάνει ένα άγριο ζώο μπορεί να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου, στις εκπαιδεύσεις καλούνται να συμμετέχουν Ενήλικα Στελέχη του Σ.Ε.Π., μέλη Προσκοπικών Δικτύων, μέλη Ε.Κ.Σ. και μέλη Ε.Π.Π., που επιθυμούν να ενταχθούν στην Πανελλήνια Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής.

Όσοι και όσες επιθυμούν να συμμετέχουν στην εκπαίδευση στις 8 Ιουνίου 2019, παρακαλούμε να αποστείλουν: ΟΝΟΜΑ, ΕΠΩΝΥΜΟ, ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΣΤΟ Σ.Ε.Π., ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ, ΜΕΓΕΘΟΣ ΜΠΛΟΥΖΑΣ, στην Εφορεία Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος [email protected] έως την Κυριακή, 2 Ιουνίου 2019.

Η εκπαίδευση για τη Διάσωση της Άγριας Ζωής είναι απαραίτητη προϋπόθεση για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα άγριο ζώο που έχει ανάγκη ή για οποιονδήποτε εμπλέκεται στη διάσωση των ζώων. Οι Πρόσκοποι πάντοτε φροντίζουν για την προστασία της «άγριας ζωής» και δρουν για την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης 14 ΖΩΗ ΣΤΟ ΝΕΡΟ, 15 ΖΩΗ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ  και 17: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ.


Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 109 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα στους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου! 14: ΖΩΗ ΣΤΟ ΝΕΡΟ, 15: ΖΩΗ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ, 17: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ


Επισυνάψεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 35_2019.pdf