Αποκατάσταση των Προσκοπικών Εστιών στα Τσαμάκια και στο Κιόσκι

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 10/08/2016

Νέο


Ένα μοναδικό διήμερο που σηματοδότησε την αναπτυξιακή πορεία του προσκοπισμού στη Λέσβο σε όφελος των παιδιών του νησιού και της τοπικής κοινωνίας ήταν το Σαββατοκύριακο που πέρασε. Τη σφραγίδα του σε αυτό το διήμερο έβαλε ο Γενικός Έφορος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Θοδωρής Κεφαλάς ο οποίος συναντήθηκε με ανήλικα και ενήλικα μέλη της κίνησης, κουβέντιασε μαζί τους και με τη γνωστή προτροπή του «Μπράβο, ευχαριστώ, συνέχισε…» τους ευχήθηκε κάθε επιτυχία για την καινούργια προσκοπική χρονιά που μόλις ξεκίνησε.                         

Το αδιαχώρητο υπήρξε το πρωί του Σαββάτου στις εγκαταστάσεις του 3ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης στο Μακρύ Γιαλό. Τα μέλη της Κίνησης υποδέχθηκαν χώροι πλήρως ανακαινισμένοι. Με την Αγέλη των λυκοπούλων ζωγραφισμένη στο σύνολο της από το ζωγράφο και παλιό πρόσκοπο Αλέξανδρο Βογιατζή, με ξύλινες πέργκολες στον περιβάλλοντα χώρο να αναβαθμίζει συνολικά την εικόνα της Προσκοπικής Εστίας στο κεντρικό αυτό σημείο της πόλης, με ένα μεγάλο γκράφιτι με θέμα τη θάλασσα που ζωγράφισαν τα μέλη της πολιτιστικής ομάδας ΠΟΛΙΑΝΑ. Αλλά και με εντευκτήριο για τους βαθμοφόρους και αναβαθμισμένους και πλήρως οργανωμένους και εξοπλισμένους χώρους αποθηκών υλικών προγράμματος. Το κόστος των εργασιών καλύφθηκε από πόρους του Συστήματος δηλαδή από τους γονείς και φίλους μελών του Συστήματος.. Στην ποιότητα του παρεχόμενου προσκοπικού προγράμματος στο 3ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης αναφέρθηκε ο Γενικός Έφορος Θοδωρής Κεφαλάς ενώ ο αρχηγός του Συστήματος Στρατής Μπαλάσκας αναφέρθηκε στην έμφαση που θα δοθεί φέτος στη ναυτοπροσκοπική εκπαίδευση με την προοπτική της αξιοποίησης του ιστιοπλοϊκού σκάφους «Καπετάν Μιχάλης» ιδιοκτησίας του Συστήματος αλλά και της ναυπήγησης δυο παραδοσιακών ναυτοπροσκοπικών λεμβών. Ας σημειωθεί ότι χαρακτηριστικό της ποιότητας της παρεχόμενης προσκοπικής εκπαίδευσης είναι ότι στο 3ο Σύστημα έγιναν το Σαββάτο νέοι πρόσκοποι, 13 παιδιά που ήταν λυκόπουλα. Ενώ έξη πρόσκοποι έγιναν Ανιχνευτές!

Το 3ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης πραγματοποιεί τακτικές συναντήσεις των τμημάτων του στις εγκαταστάσεις του  Σαββάτο από τις 10 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι.

Αργά το μεσημέρι του Σαββάτου στο Μόλυβο έγινα η παράδοση και παραλαβή του 5ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Μήθυμνας από τον απερχόμενο Αρχηγό Μανόλη Βουτιράκη στη νέα Αρχηγό Συστήματος Έλπη Δεληγιάννη. στο Μανόλη Βουτιράκη με απόφαση του Περιφερειακού Εφόρου προσκόπων Λέσβου ανατίθενται καθήκοντα αναπληρωτή περιφερειακού Εφόρου με καθήκοντα το προσκοπικό έργο στην περιοχή της Επαρχίας Μήθυμνας.

Ας σημειωθεί ότι οι εγκαταστάσεις στην Εστία του Συστήματος της Μήθυμνας έγιναν εργασίες πλήρους ανακαίνισης με επισκευές στη στέγη και αντικατάσταση των κουφωμάτων. Το κόστος των εργασιών καλύφθηκε από δωρεά Ευρωπαίων πολιτών που προσέφεραν χρήματα υπέρ των προσφύγων και της τοπικής κοινωνίας. Διαχειρίσθηκαν μέσω του Φορέα Τουρισμού της Μήθυμνας και είχαν την έγκριση του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Μήθυμνας στην οποία και ανήκει το ακίνητο όπου στεγάζεται το Σύστημα.

Το απόγευμα  του Σαββάτου επαναλειτούργησε η ξύλινη Εστία στο άλσος Τσαμάκια της Μυτιλήνης που θα χρησιμοποιείται ως Εστία των Κοινοτήτων Ανιχνευτών της Μυτιλήνης. Όπως είναι γνωστό η λειτουργία της Εστίας αυτής είχε ανασταλεί λόγω της κατάστασης στην οποία περιήλθε το άλσος από πολλές εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες που ζούσαν σε αυτό. Η αναστολή είχε γίνει για λόγους ασφαλείας και προστασίας της υγείας των ενήλικων και προπάντων των ανήλικων μελών του Συστήματος. Και δεδομένου του ότι επανειλημμένα οι εκεί προσκοπικές εγκαταστάσεις οι οποίες φτιάχτηκαν το 2008 με τη δουλειά των μελών της Κίνησης και την οικονομική συνεισφορά της τοπικής κοινωνίας είχαν λεηλατηθεί. Το τμήμα πίσω από την Προσκοπική Εστία χρησιμοποιείτο ως υπαίθριο δημόσιο αποχωρητήριο από τουλάχιστον 10.000 μετανάστες και πρόσφυγες που είχαν εγκλωβιστεί στο λιμάνι της πόλης. Ενώ το σύστημα υδροδότησης της Εστίας καθώς και τμήματα της ξύλινης περίφραξης είχαν πλήρως καταστραφεί. Στα Τσαμάκια πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης εσωτερικά και εξωτερικά στο κτήριο, αντικαταστάθηκε το ξύλινο  κιγκλίδωμα του, συντηρήθηκε η ηλεκτρολογική και υδραυλική του εγκατάσταση ενώ ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ριζικής συντήρησης των χώρων υγιεινής. Η επαναλειτουργία της Προσκοπικής Εστίας στα Τσαμάκια ως έδρα μεγάλων εφήβων και ενηλίκων Προσκόπων στοχεύει στη συμβολή της τοπικής Προσκοπικής Κίνησης στο να καταστεί το άλσος ξανά μετά την περσινή δοκιμασία πραγματική «αυλή» της πόλης, των κατοίκων και της νεολαίας.

Την Κυριακή το πρωί εγκαινιάστηκε από το Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, τον πρώην Δήμαρχο και παλιό βαθμοφόρο του Σώματος Ελλήνων προσκόπων Δημήτρη Βουνάτσο, το Γενικό ¨Έφορο και μικρά λυκόπουλα του συστήματος η νέα Εστία του 2ου Συστήματος Προσκόπων Μυτιλήνης. Πρόκειται για τρεις οικίσκους  και ένα συγκρότημα χώρων υγιεινής στον αύλειο χώρο του γηπέδου στο Κιόσκι (πίσω από το 14ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης) όπου στεγαζόταν μέχρι και πέρυσι λειτουργίες του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης.

Στη νέα Εστία πραγματοποιήθηκαν σημαντικές εργασίες διαμόρφωσης των οικίσκων και του περιβάλλοντος χώρου, φτιάχτηκαν νέες ηλεκτρολογικές και υδραυλικές υποδομές καθώς και υποδομές χώρων αποθήκευσης υλικών. Στη νέα Εστία με απόφαση της Περιφερειακής Εφορείας και στα πλαίσια της απόδοσης τιμών σε ανθρώπους αυτού του τόπου που υπήρξαν Πρόσκοποι και τήρησαν την Προσκοπική τους υπόσχεση να εκτελούν το καθήκον τους στο θεό και την πατρίδα δόθηκε το όνομα «ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΣΤΊΑ ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ – ΜΙΜΗΣ ΓΑΛΗΝΟΣ». Τιμώντας έτσι τον Ιερό Λόχο, τους Έλληνες καταδρομείς που στη διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου έδωσαν σκληρές μάχες για την απελευθέρωση της πατρίδας μας από τους Ναζί κατακτητές, για τη Δημοκρατία για μια Ευρώπη στην οποία οι λαοί της θα ζουν ειρηνικά και θα δημιουργούν. «Ο Μίμης Γαληνός εντάχθηκε στη Προσκοπική Κίνηση σε ηλικία 13 ετών και παρέμεινε σε αυτήν επί πολλά χρόνια. Το χάραμα της 4ης Απριλίου 1944, 32 ιερολοχίτες, ανάμεσα τους και ο 33χρονος πια Μίμης Γαληνός, αποβιβάστηκαν για να προκαλέσουν ισχυρά χτυπήματα στους ναζί κατακτητές και να απελευθερώσουν κρατούμενους πατριώτες αγωνιστές που είχαν συλληφθεί λίγες μέρες πριν κατά το λεγόμενο «μπλόκο της Αγιάσου». Οι συνολικές απώλειες των Γερμανών σε αυτή τη μοναδική καταδρομική επιχείρηση ήταν έξι νεκροί και επτά τραυματίες. Μεταξύ των νεκρών ήταν και ο διοικητής της Γκεστάπο.

Ο Μίμης Γαληνός μετά τη συμμετοχή τους στην ηρωική αυτή ενέργεια συνέχισε να τηρεί την υπόσχεση του και εκτελεί το καθήκον τους στην πατρίδα. Αρχικά σαν Δήμαρχος Μυτιλήνης και στη συνέχεια και επί πολλά χρόνια σαν βουλευτής.  Το καλοκαίρι του 1966 ο Μίμης Γαληνός ως Υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας συνέβαλε στην απόκτηση από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων δασικής έκτασης στην περιοχή της Κουτσουμπάρας προκειμένου να δημιουργηθεί εκεί προσκοπική κατασκήνωση. Προσπάθεια που διεκόπη λόγω της Δικτατορίας του 1967 για να ολοκληρωθεί το 1975 και μετά την πτώση της Χούντας» αναφέρεται μεταξύ των άλλων στο σκεπτικό της απόφασης.

«Κάθε μέρα που θα διαβαίνετε την πόρτα της νέας Προσκοπικής Εστίας στο όνομα του Ιερού Λόχου και του Μίμη Γαληνού να θυμόσαστε πως η υπεράσπιση της πατρίδας και της Δημοκρατίας θέλει τόλμη και αποφασιστικότητα. Θέλει και θυσίες. Και να θυμόσαστε επίσης ότι η ανοχή στο διαφορετικό και το δικαίωμα στην άλλη, τη διαφορετική ίσως από τη δική σας άποψη είναι δικαίωμα του άλλου. Αξίζει τον κόπο αυτό το δικαίωμα να το υπερασπιζόμαστε. Αυτή είναι η ουσία της Δημοκρατίας. Το δικαίωμα του άλλου να σκέφτεται διαφορετικά από εμάς. Να υπερασπίζεται την πατρίδα από άλλο μετερίζι. Η πατρίδα είναι μια, μοναδική και κοινή για όλους» ειπώθηκε προς τα μέλη του Συστήματος που συμμετείχαν στη γιορτή, σχετικά με την απόφαση ονοματοδοσίας της νέας προσκοπικής Εστίας.  

Στην προσφορά των Προσκόπων στην τοπική κοινωνία αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Λέσβου Σύρος Γαληνός ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη συμβολή των Ελλήνων Προσκόπων και ιδιαίτερα των Προσκόπων της Λέσβου στην περίθαλψη των προσφύγων και ιδιαίτερα των παιδιών προσφύγων. Ας σημειωθεί ότι στο Δήμαρχο Λέσβου και στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργο Ψάνη εκ μέρους όλων των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου απονεμήθηκαν τα μετάλλια «φίλων του προσκοπισμού». Επίσης από την περιφερειακή Εφορεία προσκόπων Λέσβου τιμήθηκαν για τη συμβολή τους στην υλοποίηση των έργων οι Φώτης Παναγόπουλος ως εκπρόσωπος της εργολήπτριας εταιρείας που ανέλαβε την υλοποίηση των εργασιών και των εργαζομένων σε αυτές και το τμήμα Παιδείας και Δια βίου μάθησης του Δήμου Λέσβου.

Το 2ο Σύστημα Προσκόπων Μυτιλήνης πραγματοποιεί τακτικές συναντήσεις των τμημάτων του στις εγκαταστάσεις του κάθε Κυριακή από τις 10 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι.

Το σύνολο των δαπανών αποκατάστασης των Προσκοπικών Εστιών στα Τσαμάκια και στο Κιόσκι πραγματοποιήθηκαν από ίδιους πόρους του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.