Ενημέρωση για διαγωνισμούς, υποτροφίες, πρακτική άσκηση και επιχορηγήσεις

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 28/12/2018
A/A: 120 / 2018

Ανακοίνωση
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Γενικός Έφορος

Στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχουμε με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σας προωθούμε ενημέρωση που λάβαμε από την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς / Διεύθυνση Νέας Γενιάς, αναφορικά με τα ακόλουθα θέματα:
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
1) Φωτογραφικός διαγωνισμός #mygreenwinter
Η Γενική Διεύθυνση Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διοργανώνει φωτογραφικό διαγωνισμό και καλεί άτομα από 16 ετών και άνω να μοιραστούν φωτογραφίες που απεικονίζουν τις ενέργειές τους για τη διάσωση του πλανήτη, τη μείωση των πλαστικών απορριμάτων και τη δική τους «πράσινη» καθημερινότητα. Ο νικητής θα επιλεγεί με κριτήριο την ποιότητα και τη δημιουργικότητα της εικόνας και της λεζάντας και θα λάβει δώρο ένα ποδήλατο. Αιτήσεις υποβάλλονται μέχρι 8 Ιανουαρίου 2019. 
Αναλυτικές πληροφορίες: https://programmes.eurodesk.eu/participating#79759

2) INSTA Διαγωνισμός «Αυτή τη φορά ψηφίζω»
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διοργανώνει διαγωνισμό για άτομα από 16 ετών και άνω και ζητά να αναπαράγουν, αξιοποιώντας τη δημιουργικότητά τους, το σλόγκαν «Αυτή τη φορά ψηφίζω», που αφορά τις ευρωπαϊκές εκλογές 2019 (ενδεικτικά παραδείγματα εδώ). Τρεις τυχεροί νικητές θα κερδίσουν από ένα ταξίδι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νεολαίας 2019. Αιτήσεις υποβάλλονται μέχρι 10 Ιανουαρίου 2019. 
Αναλυτικές πληροφορίες: https://programmes.eurodesk.eu/participating#79750

3) Βραβείο Καινοτόμων Γυναικών 2019
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα απονείμει τέσσερα χρηματικά βραβεία σε γυναίκες που εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν τα πιο καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών. Πρόκειται για τρία βραβεία για την κατηγορία Καινοτόμες Γυναίκες αξίας 100.000 ευρώ το καθένα και ένα βραβείο αξίας 50.000 ευρώ για την κατηγορία Ανερχόμενης Καινοτόμου Γυναίκας ηλικίας έως 35 ετών. Αιτήσεις υποβάλλονται μέχρι 16 Ιανουαρίου 2019. 

4) Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία 2019
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ίδρυμα του Διεθνούς Βραβείου «Καρλομάγνος» του Άαχεν καλούν νέους 16-30 ετών να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό με θέμα την εξέλιξη της ΕΕ, την ολοκλήρωσή της και την ευρωπαϊκή ταυτότητα. Το βραβείο για την καλύτερη συμμετοχή ανέρχεται στα 7.500 ευρώ, το δεύτερο βραβείο στα 5.000 ευρώ και το τρίτο στα 2.500 ευρώ. Ως μέρος του βραβείου, οι τρεις βραβευθέντες θα προσκληθούν να επισκεφθούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αιτήσεις υποβάλλονται μέχρι 28 Ιανουαρίου 2019.

5) Έρευνα του Eurodesk με χρηματικό βραβείο
Το Eurodesk, ένας από τους βασικούς πάροχους πληροφόρησης των νέων σχετικά με προγράμματα που αφορούν τον εθελοντισμό και τις ευκαιρίες για σπουδές και εργασία στην Ευρώπη ζητά τη γνώμη νέων ηλικίας 13-35 ετών, με σκοπό να παρέχει ποιοτικές και εύκολα προσβάσιμες πληροφορίες κινητικότητας. Οι συμμετέχοντες διαγωνίζονται, παράλληλα, και για 3 δωροεπιταγές αξίας 50 και 25 ευρώ. Καταληκτική ημερομηνία η 9η Ιανουαρίου 2019
 Αναλυτικές πληροφορίες: https://eurodesk.eu/2018/09/25/survey/

6) Διεθνές βραβείο Μελίνα Μερκούρη (UNESCO-Ελλάδα) 2019
Το Διεθνές Βραβείο Μελίνα Μερκούρη για την Προστασία και Διαχείριση Πολιτιστικών Περιοχών (Unesco-Ελλάδα), αξίας 30.000 ευρώ, απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε ανθρώπους, οργανισμούς ή φορείς που με τη δράση τους και τις ενέργειές τους συμβάλλουν στη διάσωση και ανάδειξη χώρων πολιτισμού που έχουν διεθνές ενδιαφέρον. Αιτήσεις για την επόμενη απονομή, που θα γίνει το Φθινόπωρο του 2019, υποβάλλονται μέχρι 30 Απριλίου 2019. 

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ
1) Πρακτική άσκηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσφέρει ευκαιρίες πρακτικής άσκησης σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, με σπουδές σε διάφορους κλάδους, για χρονική περίοδο από 3 μέχρι 12 μήνες. Οι τρέχουσες προκηρύξεις αφορούν θέσεις για πρακτική άσκηση στη Γενική Διεύθυνση Νομισματικής Πολιτικής (αιτήσεις μέχρι 7/1/2019), στη Γενική Διεύθυνση Μελετών και Έρευνας (αιτήσεις μέχρι 8/1/2019) και στη Γενική Διεύθυνση Μικροπροληπτικής Εποπτείας IV (αιτήσεις μέχρι 15/1/2019). 
Αναλυτικές πληροφορίες: https://www.ecb.europa.eu/careers/vacancies/html/index.en.html

2) Πρακτική άσκηση στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο
Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο οργανώνει ετησίως τρεις περιόδους πρακτικής άσκησης σε τομείς σχετικούς με το έργο του διάρκειας τριών, τεσσάρων ή πέντε μηνών. Η πρακτική άσκηση μπορεί να είναι αμειβόμενη (1.120 ευρώ μηνιαίως) ή μη, ανάλογα με τις διαθέσιμες πιστώσεις. Για την περίοδο πρακτικής που ξεκινάει τον Μάιο οι αιτήσεις υποβάλλονται μέχρι 31 Ιανουαρίου 2019. 
Αναλυτικές πληροφορίες: https://www.eca.europa.eu/el/Pages/traineeshipcomplet.aspx/
 
3) Πρακτική άσκηση στην Ιαπωνία Πρόγραμμα Vulcanus 
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Κέντρο Βιομηχανικής Συνεργασίας ΕΕ-Ιαπωνίας και αφορά πρακτική άσκηση φοιτητών σε ιαπωνικές βιομηχανίες, με σκοπό να μελετήσουν εφαρμογές προηγμένης τεχνολογίας, να μάθουν την ιαπωνική γλώσσα και να γνωρίσουν τον πολιτισμό, ώστε να είναι εφικτή στο μέλλον η συνεργασία και η αλληλεπίδρασή τους με ανθρώπους και επιχειρήσεις της Ιαπωνίας. Για την περίοδο πρακτικής 2019-2020 οι αιτήσεις υποβάλλονται μέχρι 20 Ιανουαρίου 2019. 
Αναλυτικές πληροφορίες: https://www.eu-japan.eu/events/vulcanus-japan

4) Πρακτική άσκηση στo Euradio
Δύο φορές τον χρόνο το Euradio, ένας ευρωπαϊκός ραδιοφωνικός σταθμός στη Γαλλία, καλωσορίζει «Ευρωπαϊκές ομάδες» φοιτητών για πρακτική άσκηση διάρκειας πέντε μηνών. Με την καθοδήγηση έμπειρων επαγγελματιών του χώρου, οι φοιτητές εκπαιδεύονται ως ειδησεογραφική ομάδα και αποκτούν εμπειρία στη διαδικασία σύνταξης, μετάδοσης και επεξεργασίας ενός δελτίου ειδήσεων. Η υποβολή αιτήσεων για την περίοδο πρακτικής άσκησης Φεβρουαρίου-Ιουνίου 2019 είναι σε εξέλιξη

ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ
1) Δράση Marie Sklodowska Curie (MSCA)
Η δράση Marie Sklodowska Curie (MSCA) είναι πρόγραμμα υποτροφιών που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παρέχει επιχορηγήσεις σε υποψήφιους διδάκτορες ή έμπειρους ερευνητές σε όλα τα στάδια της σταδιοδρομίας τους, με σκοπό την προώθηση της διεθνούς, διατομεακής και διεπιστημονικής κινητικότητας. Αιτήσεις υποβάλλονται μέχρι 15 Ιανουαρίου 2019.

2) Επιχορηγήσεις "Seeds for Integration"
Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος “Seeds for Integration”, το Οργανωτικό Γραφείο Ενώσεων Ευρωπαίων Μαθητών (OBESSU) παρέχει χρηματοδότηση σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, με σκοπό να ενθαρρύνει πρωτοβουλίες και δράσεις ενσωμάτωσης προσφύγων μαθητών με μεταναστευτικό υπόβαθρο. Ένα παράδειγμα τέτοιας δράσης ήταν το 1ο Ethnic Food Festival που διοργανώθηκε στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου.. 
Αναλυτικές πληροφορίες: https://seedsforintegration.org/apply/

Για οποιαδήποτε ερώτηση ή διευκρίνιση μπορείτε να απευθύνεστε στον εκάστοτε αρμόδιο φορέα.

Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 107 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα στους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου! ΣΤΟΧΟΣ 17: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ


Επισυνάψεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 120_2018.pdf