Χριστουγεννιάτικη δράση Προσκοπικού Δικτύου +ΠΡΑΞΗ

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 05/12/2018
A/A: 115 / 2018

Ανακοίνωση
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Εφορεία Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου

Η εορταστική περίοδος που πλησιάζει είναι άμεσα συνδεδεμένη για τα Προσκοπικά Δίκτυα, όπως και για τα υπόλοιπα Τμήματα κάθε Προσκοπικού Συστήματος, με τις χριστουγεννιάτικες δράσεις τους, δράσεις κοινωνικής παρέμβασης, που αφήνουν πίσω τους ένα θετικό αποτύπωμα. Το πλαίσιο των δράσεων αυτών έχει ήδη τεθεί από τις περασμένες χρονιές, με την +ΠΡΑΞΗ. Πρόκειται για τη χριστουγεννιάτικη δράση των Προσκοπικών Δικτύων, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με κάποιον άλλο φορέα ή Μη Κυβερνητική Οργάνωση (Μ.Κ.Ο.).

Φέτος, για άλλη μια φορά διοργανώνεται από την Εφορεία Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου Γ.Ε. η δράση-θεσμός με βασικό στόχο την εξωστρέφεια, τόσο για τα Προσκοπικά Δίκτυα τοπικά, όσο και για την Προσκοπική Κίνηση γενικότερα.

Η περίοδος των γιορτών είναι μια καλή αφορμή για προσέγγιση φορέων, συλλόγων ή Μ.Κ.Ο. με σκοπό τη συνδιοργάνωση δράσεων, που έχουν σκοπό την υποστήριξη διαφόρων κοινωνικών ομάδων. Οι ανάγκες είναι πολλές, ποικίλες και πάντα παρούσες. Το ίδιο και οι ιδέες για δράσεις κοινωνικής παρέμβασης που θα κινούνται σε ένα κοινό πλαίσιο. Ένα πλαίσιο που το ορίζουμε εμείς, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα δραστηριοποιηθούμε έχοντας ως οδηγό τις Αρχές μας.

Η δράση +ΠΡΑΞΗ δίνει την ευκαιρία στα Προσκοπικά Δίκτυα, εκτός από το να παρέμβουν κοινωνικά, να αναπτύξουν σχέσεις και συνεργασίες και, παράλληλα, να επιβεβαιώσουν ακόμη μια φορά την επίδραση του Προσκοπισμού στην κοινωνία.

Η δράση μπορεί να οργανωθεί από ένα Προσκοπικό Δίκτυο ή από περισσότερα της ίδιας Περιφερειακής Εφορείας ή και από όμορες Περιφερειακές Εφορείες. Στο πλαίσιο της δράσης επιδιώκεται η συνεργασία με άλλο φορέα, σύλλογο ή Μ.Κ.Ο. και σε αυτή μπορούν να συμμετάσχουν και μη Πρόσκοποι, που έχουμε προσκαλέσει εμείς και ίσως δεν έχουν κάποια σχέση με τον συνεργαζόμενο φορέα, σύλλογο ή Μ.Κ.Ο. 

Οι πιθανοί συνεργάτες μας μπορεί να είναι πάρα πολλοί, καθώς υπάρχουν αρκετές αξιόλογες προσπάθειες συλλόγων ή φορέων σε τοπικό επίπεδο, με τους οποίους ενδεχομένως να έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν ή να μην γνωρίζουμε ότι δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας. Καλούμαστε λοιπόν, αυτούς που ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία, να τους ανακαλύψουμε!

Το περιεχόμενο της δράσης μπορεί να έχει διαφορετικές μορφές κι εξαρτάται από τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες της κάθε τοπικής κοινωνίας καθώς και από τους φορείς που ευαισθητοποιούνται και δρουν σε αυτή. Ο κατάλογος των πιθανών δράσεων είναι ανεξάντλητος. Ενδεικτικά περιγράφονται κάποιες ιδέες που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες χρονιές:
(α) Συλλογή ρούχων / βιβλίων και ειδών που είναι σε καλή κατάσταση και δεν χρησιμοποιούνται. Τα πράγματα που συλλέγονται δίνονται στους φορείς, συλλόγους ή Μ.Κ.Ο. προκειμένου να τα προωθήσουν σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.
(β) Οργάνωση bazaar με χειροποίητες κατασκευές ή μια βραδιά με φαγητό. Το τίμημα για την πώληση των χειροτεχνιών ή η συμμετοχή στη βραδιά δεν είναι χρήματα αλλά συγκεκριμένα είδη, όπως π.χ. παιδικά παιχνίδια ή είδη πρώτης ανάγκης (συσκευασμένα τρόφιμα ή είδη υγιεινής κ.λπ.). Στην επόμενη φάση της δράσης, όσα παιχνίδια, τρόφιμα ή/και είδη ατομικής υγιεινής συγκεντρωθούν με αυτό τον τρόπο προσφέρονται σε φορείς, συλλόγους, Μ.Κ.Ο. ή ιδρύματα που τα έχουν ανάγκη ή γνωρίζουν καλύτερα σε ποιους πρέπει να τα προωθήσουν.
(γ) Προετοιμασία ενός πλήρους γεύματος και στη συνέχεια προσφορά του σε έναν φορέα, σύλλογο ή Μ.Κ.Ο., ο οποίος διοργανώνει διανομή συσσιτίου (θα χρειαστεί επικοινωνία και συνεννόηση με τον φορέα για λεπτομέρειες ως προς τον χρόνο, τις ποσότητες, τον τρόπο μεταφοράς κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση η δράση μπορεί να εμπλουτιστεί με μουσική συνοδεία, έκθεση φωτογραφίας / ζωγραφικής, προσφορά ζεστών εορταστικών ροφημάτων και κερασμάτων ή ό,τι άλλο μπορεί να σκεφθεί το Προσκοπικό Δίκτυο προκειμένου η δράση να έχει χαρούμενο και εορταστικό χαρακτήρα.

Το πού και πότε θα πραγματοποιηθεί η δράση θα αποφασιστεί από τα Προσκοπικά Δίκτυα. 

Όσα Προσκοπικά Δίκτυα αποφασίσουν να οργανώσουν μια δράση +ΠΡΑΞΗ παρακαλούνται να συμπληρώσουν και να αποστείλουν τη συνημμένη δήλωση διοργάνωσης δράσης, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Εφορείας Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου Γ.Ε.: [email protected].

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να απευθυνθείτε στην παραπάνω διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Εφορείας Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου Γ.Ε. ή στα τηλέφωνα: 6932846477 Αλέξης Χριστοδουλάρας (Έφορος Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου Γ.Ε.), 6936624283 Μανώλης Τσαβδάρης (Αναπλ. Έφορος Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου Γ.Ε.), 6945204942 Κωνσταντίνα Λυγίζου (Αναπλ. Έφορος Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου Γ.Ε.).

Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 107 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα στους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου! 17 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ


Επισυνάψεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 115_2018.pdf
ΑΝ.115_Δήλωση Διοργάνωσης Συν-ΠΡΑΞΗ.doc