Οι 18οι Πανελλήνιοι Ναυτοπροσκοπικοί Ιστιοπλοϊκοί Αγώνες προσέφεραν θέαμα υψηλού επιπέδου

Press Office
Ημ/νια Δημοσίευσης: 07/11/2017

Δελτία Τύπου
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Εφορεία Δημοσίων Σχέσεων

Μια ξεχωριστή εμπειρία έζησαν όλα τα πληρώματα που συμμετείχαν στους 18ους Πανελλήνιους Ναυτοπροσκοπικούς Ιστιοπλοϊκούς Αγώνες οι οποίοι διοργανώθηκαν από τους Έλληνες Προσκόπους στο «Διεθνές Ναυτοπροσκοπικό και Ναυταθλητικό Κέντρο Δέλτα Φαλήρου», το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Νοεμβρίου.

Στις ιστιοδρομίες, συμμετείχαν συνολικά δεκάδες Ναυτοπροσκοπικές λέμβοι (εξάκωπες Σακολέβες και δεκάκωπες) από ολόκληρη την Ελλάδα καθώς και παραδοσιακά σκάφη. Οι τρεις ιστιοδρομίες (παλινδρομική, όρτσα-πρίμα) που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο και το ταξίδι στον Άγιο Κοσμά την Κυριακή προσέφεραν πλούσιο θέαμα σε όλους τους θεατές και στιγμές συγκίνησης στους συμμετέχοντες.

Τα πληρώματα των σκαφών απαρτίζονταν από νέους και νέες ηλικίας 13-38 ετών και φέτος συμμετείχε δυναμικά και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού ενώ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά συμμετείχαν αθλητές ιστιοπλοΐας της ομάδας των Hellenic Special Olympics.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει χαρακτηρίσει τις Ναυτοπροσκοπικές Λέμβους ως «Παραδοσιακά Σκάφη», ενώ ο νηογνώμων LLOYD’S REGISTER έχει αναγνωρίσει τους Έλληνες Προσκόπους ως “Lloyd’s Register Approved Training Provider” (Πάροχος Εκπαίδευσης Εγκεκριμένος από τον Lloyd’s Register).

Τις απονομές σε κάθε κατηγορία πραγματοποίησαν διακεκριμένα πρόσωπα του χώρου της ιστιοπλοΐας: ο  Βαγγέλης Καφετζιδάκης (Παγκόσμιος πρωταθλητής Ευρώπης στην κατηγορία Lightning), ο Γιάννης Μιτάκης, (Παγκόσμιος πρωταθλητής και Ολυμπιονίκης στην κατηγορία Finn) και ο Γεράσιμος Ωρολογάς (προπονητής της Σ. Μπεκατώρου και των χάλκινων Ολυμπιονικών του Ρίο ντε Τζανέιρο στην κατηγορία 470, Παν. Μάντη-Παύλου Καγιαλή).

Την τελετή απονομής τίμησαν με την παρουσία τους  ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο Αντιναύαρχος Παναγιώτης Παρασκευάς, Υπαρχηγός Λ.Σ., μέλη του Δ.Σ. του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, αθλητές, χορηγοί και φυσικά όλα τα πληρώματα που διαγωνίστηκαν στους αγώνες. Τους προσκεκλημένους στην τελετή απονομής καλωσόρισε ο Γενικός Έφορος του Σ.Ε.Π. κ. Ζ. Αντωνιάδης ο οποίος ευχαρίστησε θερμά του χορηγούς για την υποστήριξη και έδωσε συγχαρητήρια σε όλα τα πληρώματα για τη συμμετοχή στους αγώνες, τονίζοντας ιδιαίτερα τη σημασία που έχει το ομαδικό πνεύμα, η άμιλλα και το προσκοπικό ήθος για τη συντήρηση και την ανάπτυξη αυτού του θεσμού..

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Π. Χατζηπέρος, στο χαιρετισμό που απεύθυνε εξέφρασε την μεγάλη του εκτίμηση για το έργο των Ναυτοπροσκόπων στην αγωγή των παιδιών και στη διαφύλαξη της ελληνικής ναυτικής παράδοσης. Η ομάδα αθλητών από τα Specias Olympics δήλωσαν ενθουσιασμένα από την όλη εμπειρία και τη συνεργασία με τα Ναυτοπροσκοπικά πληρώματα.  

Βραβεία απονεμήθηκαν σε 3 κατηγορίες:
•    Δεκάκωπες Παραδοσιακές Φαλαινίδες Λέμβοι
•    Εξάκωπες Σακολέβες Λέμβοι
•    Παραδοσιακές Ιστιοφόρες Λέμβοι (Ανοικτή Κατηγορία)

Η ιστορία συστηματικής ενασχόλησης των Προσκόπων με τη θάλασσα πάει πίσω στο 1913, που ιδρύθηκε η «ειδικότητα των Ναυτοπροσκόπων», με σκοπό την διαπαιδαγώγηση των νέων της πατρίδας μας και την ανάδειξη και διατήρηση της ναυτικής μας κληρονομιάς και τέχνης.

Η διοργάνωση των Πανελλήνιων Ναυτοπροσκοπικών Ιστιοπλοϊκών Αγώνων κάθε χρόνο εξελίσσεται, εξυμνώντας τις αξίες της ευγενούς άμιλλας, του «ευ αγωνίζεσθαι» και του προσκοπικού «αιέν αριστεύειν»!

Χορηγός: Audi Gratsias
Υποστηρικτές: Pizza Fan, Βίκος, Kafetzidakis sails
Χορηγός Επικοινωνίας: Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Επισυνάψεις

ΔΤ_ 18 Ιστιοπλοϊκοί Ναυτοπροσκοπικοί Αγώνες-post.doc
Ιστιοπλοϊκοί-7.jpg
Ιστιοπλοϊκοί-6.jpg
Ιστιοπλοϊκοί-3.jpg
Ιστιοπλοϊκοί-9.JPG
Ιστιοπλοϊκοί-8 Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος.JPG
Ιστιοπλοϊκοί-5 Special Olympics.JPG
Ιστιοπλοϊκοί-2.JPG