Στους Προσκόπους το βραβείο "John McCain για τον Ηγετικό Ρόλο σε Κοινωφελές Έργο"

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 05/11/2018

Νέο
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Γενική Εφορεία

Το παραλαμβάνουν εκ μέρους των κατοίκων της Λέσβου για την προφορά τους στο προσφυγικό

Δυο 18χρονοι Πρόσκοποι από τη Λέσβο, ο Ξενοφών Κουκούτας και ο Γιάννης Σβώρος, θα παραλάβουν το βραβείο «John McCain για τον Ηγετικό Ρόλο σε Κοινωφελές Έργο», εκπροσωπώντας τους κατοίκους της Λέσβου και τους Έλληνες Προσκόπους για την προσφορά τους στην προσφυγική κρίση.

Στους κατοίκους της Λέσβου απενεμήθη το ομώνυμο - στη μνήμη του αποβιώσαντος εμβληματικού γερουσιαστή των ΗΠΑ Τζον ΜακΚέιν- βραβείο, για την ηρωική τους υποστήριξη προς τους πρόσφυγες.


«Βραβεύοντας τους κατοίκους της Λέσβου, αναγνωρίζουμε τις θυσίες που έχουν κάνει για να προσφέρουν ασφάλεια, παρηγοριά και ελπίδα στους πρόσφυγες προκειμένου να αντέξουν τις απελπιστικά δύσκολες συνθήκες», ανέφερε η Σίντι ΜακΚέιν, χήρα του Αμερικανού γερουσιαστή, η οποία εξέφρασε την επιθυμία το βραβείο αυτό, που θεσμοθετείται για πρώτη φορά, να εμπνεύσει και άλλους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.
 
Το βραβείο αυτό, με απόφαση του Δημάρχου Λέσβου και σε συνεννόηση με το ίδρυμα McCain, αποφασίστηκε να το παραλάβει αντιπροσωπία της Προσκοπικής Κίνησης του νησιού, σε αναγνώριση της σημαντικής εθελοντικής συνεισφοράς των Προσκόπων, στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ιδιαίτερα στην περίοδο 2015 – 2016 καθώς και για την παράλληλη στήριξη της τοπικής κοινωνίας έναντι των επιπτώσεων της κρίσης.
 
«Θεωρώντας ότι τα παιδιά του τόπου μας εκφράζουν πάντα την ελπίδα και την αισιοδοξία για το αύριο και είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της τοπικής κοινωνίας, επιλέξαμε, σε συνεργασία με το ίδρυμα McCain, δύο νέα παιδιά να παραλάβουν το πρώτο βραβείο John McCain. Σκοπός μας είναι να τονίσουμε τη σημασία της πραγματικά εθελοντικής προσφοράς από τους απλούς ανθρώπους της Λέσβου, που έπραξαν το ανθρωπιστικό τους καθήκον τους καλοκαιρινούς μήνες του 2015 συγκλονίζοντας τη διεθνή κοινή γνώμη. Ευχαριστούμε το ίδρυμα John McCain και τo Halifax Security Forum καθώς και την κα Cindy McCain προσωπικά για την τιμή αυτή προς τους συμπολίτες μας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.
 
Η βράβευση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του 10ου Φόρουμ Διεθνούς Ασφάλεια το Σάββατο 17 Νοεμβρίου στο Halifax του Καναδά.

Η δράση των Προσκόπων της Λέσβου
Οι Πρόσκοποι της Λέσβου, πιστοί στις καλύτερες παραδόσεις του Ελληνικού Προσκοπισμού αγόγγυστα εργάστηκαν για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής προσφυγικής κρίσης αλλά και των επιπτώσεων από τις προσφυγικές ροές στην τοπική κοινωνία εδώ και πολλά χρόνια. Στο παρελθόν μάλιστα, χρησιμοποιήθηκαν ως και οι τέντες των Προσκοπικών Συστημάτων της Μυτιλήνης για την προστασία των προσφύγων που είχαν εγκλωβιστεί στο λιμάνι της πόλης. Στις δράσεις μάλιστα κυρίως Κοινοτήτων Ανιχνευτών, είχαν ενταχθεί και επισκέψεις για κοινωνική προσφορά σε καταυλισμούς προσφύγων (τότε στο λεγόμενο «κολαστήριο» στην Παγανή της Μυτιλήνης).


Από την εκδήλωση του μεγάλου προσφυγικού ρεύματος το Φεβρουάριο του 2015 οι Πρόσκοποι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή στήνοντας καταυλισμούς. Περιθάλποντας προσφυγικές οικογένειες. Μαγειρεύοντας και μοιράζοντας φαγητό σε δομές. Παίζοντας με παιδιά.  Όταν η προσφυγικές ροές κορυφώθηκαν το τέλος του καλοκαιριού και το φθινόπωρο του 2015, όταν και από τη Λέσβο πέρασαν σχεδόν 700.000 άνθρωποι, οι Πρόσκοποι πέραν της βοήθειας στους πρόσφυγες θεώρησαν καθήκον το ότι πρέπει να εργασθούν στην κατεύθυνση της προστασίας της τοπικής κοινωνίας από τα δηλητήρια της ξενοφοβίας και του ρατσισμού που διαχέονταν στο τοπικό πληθυσμό.
Για αυτό και εργάστηκαν μεθοδικά βοηθώντας υπηρεσίες του Δήμου Λέσβου, πρώτιστα στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος όπου αυτό πληγώθηκε σοβαρά από τη δημιουργία ανεξέλεγκτων πρόχειρων προσφυγικών καταυλισμών. Δεκάδες Πρόσκοποι ταξίδεψαν με δικά τους έξοδα από όλη την Ελλάδα βοηθώντας τις υπηρεσίες του Δήμου σε καθαρισμούς, κυρίως δημόσιων χώρων.
Η προσπάθεια συνεχίστηκε και όλο το 2016 με δράσεις κυρίως για το παιδί πρόσφυγα σε καταυλισμούς και δομές διαμονής προσφύγων στο νησί.


Κορυφαίες στιγμές όμως ήταν αυτές των δράσεων των Ανιχνευτών της Μυτιλήνης (ανάμεσα τους και ο Ξενοφών Κουκούτας και ο Γιάννης Σβώρος που 16χρονα παιδιά τότε) βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή την περίοδο της άφιξης των λεμβών στους καταυλισμούς, στήνοντας σκηνές, συγκεντρώνοντας τρόφιμα για τις ανάγκες εστίασης, μοιράζοντας φαγητό. Παίζοντας ώρες ατέλειωτες με τα παιδιά πρόσφυγες. Βοηθώντας όπου μπορούσαν, την τοπική κοινωνία και τους φορείς της στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης, συμβάλλοντας τα μέγιστα στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
Ήταν οι Ανιχνευτές της Μυτιλήνης οι μόνοι ανήλικοι πραγματικοί εθελοντές, που στην περίοδο της κρίσης ΕΣΩΣΑΝ ΖΩΕΣ βουτώντας στη θάλασσα, βγάζοντας από αυτήν παιδιά.
Έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης στα δοκιμαζόμενα παιδιά των πολέμων της Ανατολής, στα εγκλωβισμένα στα σύνορα και σε καταυλισμούς παιδιά πρόσφυγες. Έδειξαν το πραγματικό πρόσωπο των λαών της Ενωμένης Ευρώπης και των ιδεών της.


Γεγονός που καταγράφτηκε μάλιστα από το BBC World και μεταδόθηκε τις παραμονές των Χριστουγέννων του 2015. Για αυτό και ο τότε Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, κ. Μπαν Κι Μουν, επισκεπτόμενος τον Ιούνιο του 2016 τη Μυτιλήνη ζήτησε να συναντηθεί με τους Ανιχνευτές αυτούς, τους οποίους και συνεχάρη για τη δράση τους.


Για όλα τα παραπάνω:
  • Ο Δήμος Λέσβου βράβευσε το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων με το μετάλλιο του Δήμου και σχετικό δίπλωνα.
  • Η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ), το δευτεροβάθμιο όργανο όλων των Σωματείων, Συλλόγων, Ενώσεων, Εστιών,  με καταγωγή από το σύνολο της  Μικράς Ασίας, την Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο την Τένεδο και όλη την Ανατολική Θράκη, βράβευσε τους Προσκόπους της Λέσβου. Το μετάλλιο της Ομοσπονδίας συνοδευόμενο από τιμητικό δίπλωμα απονεμήθηκε από το γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Δημήτρη Παντέλα στη σημαία των Προσκόπων της Λέσβου, «για την αλληλεγγύη τους στους σύγχρονους πρόσφυγες τον τελευταίο χρόνο και όχι μόνο. Αλλά και για τη στήριξη που παρείχαν με πράξεις τους στην τοπική κοινωνία ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα από τις προσφυγικές ροές».
  • Επίσης τιμητικό δίπλωμα της «Εστίας Νέας Σμύρνης» απονεμήθηκε από τον πρόεδρό της Γιάννη Παπαδάτο στην Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβου «για τις υπηρεσίες που προσέφεραν οι Έλληνες Πρόσκοποι στους πρόσφυγες του χτες της Μικρασίας και τους πρόσφυγες του σήμερα. Για την αλτρουιστική τους βοήθεια, συμπαράσταση και στήριξη στους αδύνατους της ιστορίας».
  • Οι Πρόσκοποι της Λέσβου βραβεύτηκαν επίσης με το βραβείο «Ήρωες της Ειρήνης» («Messengers of Peace Heroes») του Παγκόσμιου Οργανισμού της Προσκοπικής Κίνησης το οποίο μάλιστα παρέλαβαν στη διάρκεια της διημερίδας που διοργάνωσε το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων στην Αθήνα, με θέμα «Ανιχνεύοντας το μονοπάτι του εθελοντισμού» παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας ο οποίος και τυος συνεχάρη για το έργο τους.

Το σύνολο του κόστους των παραπάνω παρεμβάσεων καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από ιδιωτικές προσφορές ενήλικων βαθμοφόρων και φιλοπροσκόπων.