Οι 19οι Πανελλήνιοι Ναυτοπροσκοπικοί Ιστιοπλοϊκοί Αγώνες εντυπωσίασαν το κοινό με θεαματικές ιστιοδρομίες

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 06/11/2018

Νέο
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Γενική Εφορεία

Μοναδικές στιγμές ναυτοσύνης και ευγενούς άμιλλας έζησαν τα πληρώματα που συμμετείχαν στους 19ους Ναυτοπροσκοπικούς Αγώνες που διεξήχθησαν 3-4 Νοεμβρίου 2018 στον Φαληρικό Όρμο στο πάντα φιλόξενο Διεθνές Ναυτοπροσκοπικό και Ναυταθλητικό Κέντρο Δέλτα Φαλήρου.

Τα πληρώματα δοκιμάστηκαν σε τρεις (3) ιστιοδρομίες το Σάββατο 3 Νοεμβρίου (παλινδρομική, όρτσα-πρίμα), ενώ την Κυριακή 4 Νοεμβρίου τα σκάφη διαγωνίστηκαν στον στίβο που είχε στηθεί με αφετηρία το Δέλτα Φαλήρου, προορισμό τον Άγιο Κοσμά και τερματισμό πίσω στο Δέλτα Φαλήρου. Ο καιρός ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκός χαρίζοντας στα πληρώματα υπέροχες ιστιοδρομίες και στο κοινό ένα μοναδικό θέαμα!


Στους αγώνες συμμετείχαν ναυτοπροσκοπικές λέμβοι (εξάπωκες Σακόλεβες και δεκάκωπες φαλαινίδες) με πληρώματα ανήλικων και ενήλικων μελών των Ελλήνων Προσκόπων από όλη την Ελλάδα με σκάφη τόσο από την Αττική όσο και από την Ρόδο και την Κάλυμνο. Και φέτος είχαμε την τιμή και την χαρά να αγωνιστεί μαζί μας ένα σκάφος του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού και συγκεκριμένα από τους Ναυτοδηγούς Κηφισιάς.


Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ναυτοπροσκοπικές Λέμβοι έχουν χαρακτηρισθεί από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ως «Παραδοσιακά Σκάφη», καθώς και ότι οι Έλληνες Πρόσκοποι είναι αναγνωρισμένοι από τον νηογνώμονα LLOYD’S REGISTER ως “Lloyd’s Register Approved Training Provider” (Πάροχος Εκπαίδευσης Εγκεκριμένος από τον Lloyd’s Register).


Απονεμήθηκαν βραβεία στις κατηγορίες Δεκάκωπες Παραδοσιακές Φαλαινίδες Λέμβοι, Εξάκωπες Σακολέβες Λέμβοι καθώς και overall για την γενική κατάταξη.

Η βραδιά έκλεισε με την απονομή κυπέλων και βραβείων στους νικητές σε κάθε κατηγορία.
Το επαμειβόμενο κύπελο στην κατηγορία των 10κόπων το κατέκτησε και φέτος το σκάφος Νηρηίς.  Σύμφωνα με τον κανονισμό έχοντας κατακτήσει το συγκεκριμένο έπαθλο για 3 συνεχόμενες χρονιές δικαιωματικά το κύπελο παραμένει για πάντα στα χέρια του πληρώματος.


Πιο αναλυτικά οι νικητές:
Overall κατάταξη
•    1η θέση Νηρηίς (2ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Ν.Φαλήρου)
•    2η θέση Ναυσιθόη (2ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Χολαργού)
•    3η θέση Σιρόκος (4ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Ρόδου)

Κατηγορία Δεκάκωπες Παραδοσιακές Φαλαινίδες Λέμβοι
•    1η θέση Νηρηίς (2ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Ν.Φαλήρου)
•    2η θέση Αδρίας (1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Καλύμνου)
•    3η θέση Σιρόκος (4ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Ρόδου)

Κατηγορία Εξάκωπες Σακολέβες Λέμβοι
•    1η θέση Ναυσιθόη (2ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Χολαργού)
•    2η θέση Απηλιώτης (2ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Χολαργού)
•    3η θέση Ευρυάλη (2ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Χολαργού)


Το βραβείο καλύτερης εμφάνισης και διάθεσης απονεμήθηκε στο πλήρωμα του Αδρία από την Κάλυμνο, μετά από ψηφοφορία  όλων των  πληρωμάτων.

Ο Προσκοπισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την θάλασσα, αφού η ενασχόληση με το υγρό στοιχείο ξεκινάει από το 1913, οπότε και ξεκίνησαν την δραστηριοποίησή τους οι πρώτοι Ναυτοπρόσκοποι με σκοπό την διαπαιδαγώγηση των νέων και την ανάδειξη και διατήρηση της ναυτικής μας κληρονομιάς και τέχνης.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για τον Νοέμβριο του 2019 που θα γιορτάσουμε τα 20 χρόνια ζωής των Πανελλήνιων Ναυτοπροσκοπικών Ιστιοπλοϊκών Αγώνων.