Οι Πρόσκοποι δίπλα τους πυρόπληκτους - Καθημερινά δεκάδες εθελοντές προσφέρουν έργο κοινωνικής συνεισφοράς στις πυρόπληκτες περιοχές

Press Office
Ημ/νια Δημοσίευσης: 30/07/2018

Δελτία Τύπου
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Εφορεία Δημοσίων Σχέσεων

Μία εβδομάδα συμπληρώνεται σήμερα από τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Κινέτα και Ανατολική Αττική. Οι απώλειες είναι πρωτοφανείς και ανεπανόρθωτες για πολλούς συνανθρώπους μας. Οι Έλληνες Πρόσκοποι συνεχίζουν με όλες τους τις δυνάμεις να προσφέρουν ό,τι μπορούν για να απαλύνουν τον πόνο των ανθρώπων που έζησαν από κοντά αυτή την καταστροφή. Παράλληλα βρίσκονται στο πλευρό των αρμόδιων αρχών προσφέροντας τις υπηρεσίες τους και προσπαθούν να ενεργοποιήσουν αλλά και να οργανώσουν τους πολίτες που ενδιαφέρονται να προσφέρουν εθελοντική βοήθεια.

Την Δευτέρα που ξέσπασε η πυρκαγιά, κύριο μέλημα ήταν η ασφάλεια των 140 μελών στις προσκοπικές κατασκηνώσεις που ήταν σε εξέλιξη στις περιοχές Μάτι, Άγιος Ανδρέας, Αγία Μαρίνα. Ενεργώντας άμεσα και σύμφωνα με την εκπαίδευση που έχουν λάβει, τα Ενήλικα Στελέχη των Προσκόπων απομάκρυναν τα παιδιά σε ασφαλή σημεία και σε συνεργασία με τις Προϊστάμενες Περιφερειακές Εφορείες, την Κεντρική Διοίκηση του Σ.Ε.Π. και τον Δήμο Αθηναίων όλοι οι συμμετέχοντες επέστρεψαν με ασφάλεια στις οικογένειές τους το ίδιο βράδυ.  

Από το βράδυ της Δευτέρας ενεργοποιήθηκε προσκοπικό συντονιστικό κέντρο διαχείρισης της κρίσης αλλά και των δεκάδων Προσκόπων εθελοντών οι οποίοι δήλωσαν έτοιμοι να βοηθήσουν. 

Οι Έλληνες Πρόσκοποι, πράττοντας το καθήκον τους απέναντι στον συνάνθρωπο, έχουν αναλάβει τις κάτωθι πρωτοβουλίες:
  • Οργάνωσαν σε ολόκληρη την Ελλάδα συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης και τροφίμων. Στο προσκοπικό κατασκηνωτικό κέντρο του Αγίου Ανδρέα έφτασαν πάνω από 9 φορτηγά και τα προϊόντα μοιράστηκαν στο «Λύρειο Ίδρυμα», στην Κοινωνική Κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος», στη δομή της Νέας Μάκρης, στους φιλοξενούμενους της 5ης Κατασκήνωσης Αγίου Ανδρέα, στην Εστία Προσκόπων Ραφήνας και στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.
  • Σε καθημερινή βάση, πάνω από 90 εθελοντές δραστηριοποιούνται στα σημεία υποστήριξης (Μάτι, Νέα Μάκρη, Ραφήνα, Άγιος Ανδρέας, Κινέτα, Κέντρο Διαλογής Περιφέρειας Αττικής).
  • Πραγματοποιούν ημερησίως πάνω από 60 μετακινήσεις κατά τις οποίες μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης και εθελοντές στις πληγείσες περιοχές.
  • Παρέδωσαν τεράστια  ποσότητα με φάρμακα στις δομές της Ραφήνας και της Νέας Μάκρης.
  • Πραγματοποίησαν συλλογή και διανομή φαγητού και νερού στους πυροσβέστες σε Κινέτα και Μέγαρα.
  • Συμμετέχουν στις 24ώρες βάρδιες μαζί με άλλες εθελοντικές ομάδες στην Κινέτα.
  • Πραγματοποίησαν διανομή φαγητού πόρτα-πόρτα στους πληγέντες της Κινέτας.
  • Παρέδωσαν ζωοτροφές στις φιλοζωικές οργανώσεις των περιοχών που επλήγησαν.Εξασφάλισαν χορηγίες από εταιρίες με στόχο την αποτελεσματικότερη ικανοποίηση και εξυπηρέτηση των αναγκών των πληγέντων.
  • Ετοιμάζονται να υποστηρίξουν μέσω δημιουργικής απασχόλησης τα παιδιά των πυρόπληκτων περιοχών.

Πολίτες και εταιρείες απευθύνθηκαν στους Προσκόπους

Από την πρώτη στιγμή, το τηλεφωνικό κέντρο των Ελλήνων Προσκόπων δεχόταν ασταμάτητα τηλεφωνήματα από πολίτες από Ελλάδα και Κύπρο, οι οποίοι απευθύνονταν στους Προσκόπους για να προσφέρουν βοήθεια είτε υλική είτε εθελοντική.

Εκτός από τις εκατοντάδες ανώνυμες προσφορές συμπολιτών μας, σημαντική είναι και η προσφορά των ιδιωτικών επιχειρήσεων, οι οποίες εμπιστεύτηκαν τους Προσκόπους για να παρέχουν είδη πρώτης ανάγκης και κάθε άλλου είδους βοήθεια στους πληγέντες:
•    Η AVIS προσέφερε 3 οχήματα κλειστού τύπου με σκοπό οι Πρόσκοποι να μεταφέρουν κούτες με είδη πρώτης ανάγκης όπου αυτές χρειάζονταν καθώς και 1 όχημα μεταφοράς προσωπικού.
•    Η Softex προσέφερε 4 παλέτες χαρτικά.
•    Η Ευρωχαρτική προσέφερε ένα φορτηγό χαρτικά που παραδόθηκαν με δικό της όχημα στην δομή της Νέας Μάκρης.
•    Η εταιρία Δημητριάδης προσέφερε 300 φακούς.
•    Το κατάστημα ηλεκτρικών ειδών Χαιρετάκης από την Κίσσαμο Χανίων προσέφερε φακούς και μπαταρίες.
•    Η Διασωστική Ομάδα Πιερίας προσέφερε είδη πρώτης ανάγκης.
•    Ο Δήμος Κηφισιάς διέθεσε στους Προσκόπους 3 μεγάλα φορτηγά για την μετακίνηση των ειδών που συγκεντρώθηκαν.

Οι Έλληνες Πρόσκοποι υλοποιώντας αντίστοιχες πρωτοβουλίες και δράσεις θα βρίσκονται και τις επόμενες μέρες και για όσο χρειαστεί δίπλα στους πληγέντες και τις αρμόδιες αρχές, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η αλληλεγγύη και οι ατομικές πρωτοβουλίες, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία θα μπουν τα θεμέλια για ένα καλύτερο αύριο.

Επισυνάψεις

Έλληνες Πρόσκοποι_συνεισφορά στους πυρόπληκτους cropped.jpg
Έλληνες Πρόσκοποι_συνεισφορά στους πυρόπληκτους (5).jpg
Έλληνες Πρόσκοποι_συνεισφορά στους πυρόπληκτους (4).jpg
Έλληνες Πρόσκοποι_συνεισφορά στους πυρόπληκτους (3).jpeg
Έλληνες Πρόσκοποι_συνεισφορά στους πυρόπληκτους (1).jpg
Έλληνες Πρόσκοποι_συνεισφορά στους πυρόπληκτους (2).jpeg
ΔΤ_Έλληνες Πρόσκοποι_Συνολική συνεισφορά στους πυρόπληκτους.doc