Let’s Do It Greece!

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 28/03/2018
A/A: 31 / 2018

Ανακοίνωση
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Εφορεία Περιβάλλοντος

Δύο μήνες μετά την πρώτη ανακοίνωση, επικοινωνούμε μαζί σας για να σας ενημερώσουμε για την εξέλιξη της Πανελλαδικής Εκστρατείας «Let’s do it Greece».  Με κεντρικό σύνθημα το «Γίνε η αλλαγή που περιμένεις», η φετινή πανελλαδική εκστρατεία τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου. Η δράση οργανώνεται σε όλη την Ελλάδα με τη συνεργασία και την υποστήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Στην προσπάθεια αυτή, είναι επίσημη και ουσιώδης η αρωγή του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

Οι αναφορές από τις προηγούμενες χρονιές δείχνουν πως η εκστρατεία μεγαλώνει με ταχύτατους ρυθμούς και η προθυμία των Προσκόπων να συμμετέχουν είναι πολύ σημαντική. Η απήχηση της δράσης του 2017 ξεπέρασε το 1% του πληθυσμού της Ελλάδας, ενώ η Εβδομάδα Εθελοντισμού Let’s Do It Greece είχε ως αποτέλεσμα να συμμετέχουν περισσότερα από 1.400 σχολεία (το 10% των σχολείων της χώρας), δίνοντάς τους την ευκαιρία να ενσωματώσουν τις σχετικές δραστηριότητες στην καθημερινότητα της σχολικής μονάδας.

Η φετινή θεματική είναι «Νεολαία και Εθελοντισμός», με τους μαθητές, τους φοιτητές και τους νέους της χώρας σε πρωταγωνιστικό ρόλο και η συμμετοχή αναμένεται να ξεπεράσει τους 150.000 εθελοντές πανελλαδικά.

Για τις Περιφερειακές Εφορείες και για τα Προσκοπικά Συστήματα είναι μεγάλο όφελος η αναγνωρισιμότητα και η έκταση με την οποία έχει αγκαλιάσει ο κόσμος τη δράση, καθώς και η υποστήριξη που έχει από φορείς και θεσμούς. Οι Πρόσκοποι μπορούν συμμετέχοντας να υλοποιήσουν τη δική τους ιδέα ή να οργανώσουν κάποια δραστηριότητα καλώντας τα μέλη του κοινωνικού τους περίγυρου να συμμετάσχουν. Σχολεία, πάρκα, γειτονιές είναι τα μέρη όπου μπορεί να στηθεί (εάν δεν έχει ήδη αναρτηθεί) η αφίσα της εκστρατείας και να φιλοξενήσουν τη δράση.


Παραθέτουμε κάποιες ιδέες που μπορούν να υλοποιηθούν από Προσκόπους κάθε ηλικίας:
1.    Δραστηριότητες σε σχολεία που μπορούν να αφορούν:
  • Κάδους ανακύκλωσης / ιδέες επαναχρησιμοποίησης υλικών
  • Λαχανόκηπους, σε κάποια γωνία του προαυλίου ακόμα και σε γλάστρες σε κάποια αίθουσα του σχολείου, οι οποίοι δίνουν μια πολύ καλή ιδέα τι θα μπορούσε να κάνει κανείς σε ένα μπαλκόνι.  
2.    Καθαρισμός, κάδοι ή πινακίδες σε μονοπάτια - περιπάτους κοντά σε πόλεις, με στοιχεία στις πινακίδες από τη διαδρομή, τα σημεία ενδιαφέροντος, τη ζωή στο συγκεκριμένο φυσικό πεδίο.
3.    Αναβάθμιση πάρκων και περιοχών της πόλης όπου επιτρέπεται η είσοδος ζώων, ώστε η βόλτα με το κατοικίδιο να γίνει πιο απλή και ευχάριστη. Μια ιδέα για τον χώρο είναι σημεία (stands) όπου μπορεί κανείς να πάρει χαρτοσακούλα μιας χρήσης, αντί για τις μικρές σακούλες που κουβαλά μαζί του ο ιδιοκτήτης.

Από την κεντρική ομάδα του Let’s Do It Greece παρέχεται υλικό για να διευκολύνει την επικοινωνία με φορείς και σχολεία καθώς και ένας προτεινόμενος και λεπτομερής τρόπος οργάνωσης της δράσης (http://letsdoitgreece.org/tools).

Στο πλαίσιο του μεγάλου αυτού εθελοντικού εγχειρήματος, που συμφωνεί με τη στάση ζωής κάθε Προσκόπου, σας υπενθυμίζουμε και σας καλούμε να λάβετε και εσείς μέρος στη δράση την Κυριακή 29 Απριλίου 2018. Δηλώστε τη συμμετοχή σας στο www.letsdoitgreece.org και οργανώστε τη δική σας δράση ή ενσωματώστε τη δράση στον προορισμό της εκδρομής σας ή φορέστε το μαντήλι σας και ενισχύστε κάποια από τις δράσεις που έχουν προαναγγελθεί στην περιοχή σας (http://www.letsdoitgreece.org/map), αποδεικνύοντας πως ο Πρόσκοπος είναι παρών και υποστηρίζει έμπρακτα και ενεργά ό,τι αγαπά, το περιβάλλον, τη φύση και τους ανθρώπους.


Επισυνάψεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 31_2018.pdf
PosteRs_proskopoi-02.jpg
PosteRs_proskopoi-01.jpg