Φεστιβάλ Προσκόπων Δωδεκανήσου

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 31/10/2016

Νέο


Εμείς οι Πρόσκοποι… Ένα  Φεστιβάλ  από την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου έως τις 16 Οκτωβρίου 2016 στο ανακαινισμένο κτίριο των Προσκόπων που ολοκληρώθηκαν οι εργασίες μετά από προσωπική παρέμβαση του Δημάρχου του νησιού  μας κ. Φώτη Χατζηδιάκου.

Ιδιαίτερο,   πλούσιο με ατελείωτο παιχνίδι, εκδηλώσεις, ομιλίες, ενημερώσεις, προσφορά, ζωή στη φύση, εκθέσεις, δραστηριότητες, συνεντεύξεις, εκπομπές   για όλους από 7 έως 107 ετών.
Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στολίστηκε ο χώρος  μπροστά από το κτίριο των Προσκόπων. Στήθηκε παρατηρητήριο, ιστός  και πύλες οι λεγόμενες  μεγάλες προσκοπικές κατασκευές  με ξυλεία, επικράτησε οργασμός εργασιών μέχρι αργά το βράδυ.

Παράλληλα η αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου των Προσκόπων μεταμορφώθηκε σε σινεμά όπου  μικροί και μεγάλοι  παρακολούθησαν την ταινία  Μόγλη  απολαμβάνοντας τα απαραίτητα ποπ κορν και αναψυκτικά.
Το ίδιο βράδυ νέοι ξεχύθηκαν στο κέντρο της πόλης μας για το ομαδικό παιχνίδι περιπέτειας διάρκειας  90 λεπτών το «Προσκοπικό Σαφάρι»  με πολύ κέφι, χαρά, τραγούδι και παιχνίδι.

Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε ανάβαση προς τη Φιλέρημο από τους πρόποδες μέσα από τα μοναδικά μονοπάτια. Ο καιρός καλός με το μέρος όλων των συμμετεχόντων έγινε η ανάβαση και η κατάβαση.

Ταυτόχρονα  στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του κτιρίου των Προσκόπων στήθηκαν τραπέζια για το τουρνουά  επιτραπέζιας αντισφαίρισης, όπου πέρασαν και έπαιξαν με τη ψυχή τους μικροί  και μεγάλοι.

Στην ίδια αίθουσα ακολούθησε τοξοβολία με συμμετοχή σε μικρούς διαγωνισμούς με σύνθημα «Ελάτε να πετύχετε τον στόχο».
Ακολούθησε παρουσίαση και ατελείωτο παιχνίδι του floorball – χόκει ενός νέου ομαδικού παιχνιδιού που προκάλεσε ιδιαίτερο ενθουσιασμό σε όλους τους συμμετέχοντες.
Την ίδια ημέρα στο χώρο έξω από το Κτίριο των Προσκόπων η ναυτοπροσκοπική λέμβος Ποσειδών «έδεσε» και γέμισε από τρόφιμα από ευαισθητοποιημένους συμπολίτες μας  προκειμένου να παραδοθούν στη συνέχεια  στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Στον ίδιο χώρο  στήθηκαν μεγάλα επιτραπέζια παιχνίδια, face painting, μπαλονοκατασκευές και χειροτεχνίες για παιδιά από ανακυκλώσιμα υλικά.
Στην αυλή του 1ου Συστήματος Προσκόπων Ρόδου «έδεναν» και «έλυναν» απλοί αλλά και διασωστικοί κόμποι.
Στην αυλή του 4ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Ρόδου παιδιά έπαιξαν ζωηρά παιχνίδια γεμάτα φαντασία κέφι και διασκέδαση με ξεχωριστή προσκοπική πινελιά.
Στην αυλή του 6ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Πρόσκοποι επικοινώνησαν μέσω ραδιοερασιτεχνικών σταθμών με Προσκόπους σε όλον τον κόσμο στα πλαίσια του Παγκόσμιου Jamboree των Αιθέρων με παιχνίδια και δράσεις.
Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν διαδραστικά παιχνίδια και ενημέρωση με τίτλο «Κυκλοφορώ με ασφάλεια στην πόλη μου » για πιο ασφαλή οδήγηση σε παιδιά ηλικίας 7-11 ετών.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου των Προσκόπων από το πρωί στήθηκε κινητή μονάδα αιμοδοσίας για τις ανάγκες των συμπολιτών μας «Όταν ο Άγνωστος γίνεται Αίμα σου» και υπήρξε και δειγματοληψία δοτών μυελού των οστών.
Στη συνέχεια στην ίδια αίθουσα ακολούθησε η δραστηριότητα που αφορούσε τις Πρώτες Βοήθειες  που δίνουμε σε περίπτωση ανάγκης με θεωρία και πράξη.

Ακολούθησε προβολή με θέμα την Ιστορία του Παγκόσμιου και Ελληνικού Προσκοπισμού.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ενημέρωση  και παρουσίαση  για την υποψηφιότητα του νησιού μας για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης  το 2021 όπου και παράδωσαν οι Πρόσκοποι τις αιτήσεις τους ως εθελοντές.

Επίσης έγινε ενημέρωση και παρουσίαση για το Διεθνή Μαραθώνιο Ρόδου για το 2017.
Τη σκυτάλη πήρε ο «Λόγος –αντίλογος» μια ρητορική διαμάχη μεταξύ δύο  εφηβικών ομάδων με θέμα « Μαθαίνουμε καλύτερα από υπολογιστές παρά από δασκάλους;» όπου οι έφηβοι έδωσαν το καλύτερο τους εαυτό με τη προετοιμασία που είχε προηγηθεί ως ομάδα και κυρίως  με τα εύστοχα επιχειρήματα τους.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα που πραγματοποίησε η ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου,  οι Πρόσκοποι Δωδεκανήσου συμμετείχαν ενημερώνοντας και  ευαισθητοποιώντας τους πολίτες και ιδιαίτερα τους οδηγούς.
Η μέρα  έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο,  με μουσική βραδιά.

Στη διάρκεια του Φεστιβάλ φιλοξενήθηκε  έκθεση φωτογραφίας με θέματα το Προσκοπικό Μαντήλι  και τη Διαχρονική Προσκοπική Φωτογραφία όπως και Προσκοπικές συλλογές από Παγκόσμια Τζάμπορι με σήματα από όλον τον κόσμο.

Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου Λυκόπουλα, Πρόσκοποι, Ανιχνευτές, Μέλη Προσκοπικών Δικτύων και Βαθμοφόροι  από όλο το νησί εκκλησιάστηκαν στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε από όλα τα μέλη των Προσκόπων Δωδεκανήσου ένα παιχνίδι με τίτλο «Μνημείο Go» με σκοπό να γνωρίσουν τα παιδιά τα αγάλματα και τις προτομές που υπάρχουν στα πάρκα και στις πλατείες της πόλης μας όπως και την ιστορία αυτών.
Τα παιδιά  με τη καθοδήγηση των Βαθμοφόρων τους  ζωγράφισαν σε ένα τεράστιο πανό και έστειλαν το δικό τους μήνυμα όλοι οι Πρόσκοποι.
«Εμείς οι Πρόσκοποι για έναν καλύτερο κόσμο».

Κατά τη διάρκεια του Προσκοπικού Φεστιβάλ παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Δήμου μας κ. Χατζηιωάννου Ελευθέριος, ο Αντιπεριφερειάρχης Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων κ. Φλεβάρης Ιωάννης και η Εντεταλμένη  Περιφερειακή Σύμβουλος για θέματα Εθελοντισμού, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Μετανάστευσης κ. Χαρούλα Γιασιράνη.

Οι Πρόσκοποι Δωδεκανήσου στην δράση τους αυτή είχαν Χορηγούς και Υποστηρικτές που τους ευχαριστούν θερμά για την ουσιαστική συμβολή τους και την άριστη συνεργασία μαζί τους.
Οι Υποστηρικτές – Συνεργάτες  του 1ου Προσκοπικού Φεστιβάλ: Το Σώμα Ελλήνων Σαμαρειτών, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης παράρτημα Δωδεκανήσου, το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ρόδου, τους υπεύθυνους του τμήματος Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, την ΕΥΘΥΤΑ παρατηρητήριο οδικής ασφάλειας Ρόδου, τον Ροδιακό Όμιλο Αντισφαίρισης, τους Rhodos Ancients Floorballers, τον Αθλητικό Σύλλογο Κένταυρο, το σύλλογο «Μαμάδες στη Ρόδο», τους υπεύθυνους ενημέρωσης και εθελοντισμού των ΡΟΔΟΣ 2021 και Διεθνή Μαραθωνίου Ρόδου, τον Δημοσιογράφο κ. Αθανασίου Γεώργιο και τον κ. Ανδρέα Κακλιό.

Οι Χορηγοί του 1ου Προσκοπικού Φεστιβάλ: Ευχαριστούμε τους δημοσιογράφους και μουσικούς παραγωγούς του Χορηγού Επικοινωνίας του Φεστιβάλ  Ραδιόφωνο Λυχνάρι  όπου με καθημερινά σποτάκια, καθημερινές συνεντεύξεις από τους υπεύθυνους όλων των δραστηριοτήτων, με ζωντανή εκπομπή κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ , έδωσαν  παραπάνω ζωντάνια και  κέφι σε όλη την εκδήλωση. Τις εταιρείες Silk Oil Α.Ε., High Light - Σπανού Φ. Βλάχου Π. Ο.Ε, Γερμανός Α.Β.Ε.Ε., την ΚΟΛΟΣΣΟΣ H HOTELS, ΑΡΤΟΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΡΟΔΟΥ Νικολής Βασίλειος & Τσαμπίκος Ο.Ε. τη βιομηχανία γάλακτος Νέο Ροδογάλ Α.Ε.Β.Ε., την CAIR Α.Ε., την εταιρεία μεταφορών ΜΕΤ.ΡΟ. Ο.Ε.  την εταιρεία Χατζηγαβριήλ Ν. ΥΙΟΙ Ο.Ε. τον κ. Εμμανουήλ Φιλίππου της motoshop.gr και τον κ. Χρήστο Στάτη.

Οι Πρόσκοποι Δωδεκανήσου ευχαριστούν ακόμα την Εφημερίδα Ροδιακή, την εταιρεία Blue Star Ferries και την εταιρεία Dodekanisos Seaways που τους υποστηρίζουν αδιάκοπα στο εθελοντικό τους έργο.