Το Βραβείο Compostela 2016 στον Πρόσκοπο και συγγραφέα παιδικών βιβλίων Α. Παπαθεοδούλου

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 17/11/2016

Νέο


Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (Σ.Ε.Π.) με ιδιαίτερη υπερηφάνεια ανακοινώνει ότι ο Αντώνης Παπαθεοδούλου, ο γνωστός σε όλους συγγραφέας παιδικών βιβλίων αλλά και μέλος της Προσκοπικής Κίνησης, τιμήθηκε με το Βραβείο Compostela 2016 μαζί με την εικονογράφο Ίριδα Σαμαρτζή, για το βιβλίο τους με τίτλο «Ένα τελευταίο γράμμα».

Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου είναι ένα από τα πλέον αφοσιωμένα και δυναμικά μέλη της Προσκοπικής Κίνησης. Ξεκίνησε ως Λυκόπουλο στην τρυφερή ηλικία των 7 ετών και δεν σταμάτησε ποτέ να παίζει το προσκοπικό παιχνίδι. Σήμερα είναι μέλος της Γενικής Εφορείας του Σ.Ε.Π. και από τη θέση του Εφόρου Κοινωνικής Προσφοράς συντονίζει όλες τις προσκοπικές δράσεις προσφοράς προς το Συνάνθρωπο, με στόχο να περάσει ο Προσκοπισμός από το στάδιο του «υπηρετείν» σε εκείνο της «συνύπαρξης», «συνεργασίας» και «αλληλεγγύης». Η Ίρις Σαμαρτζή που, εκτός από συνεργάτης του Αντώνη, είναι και φίλη της Προσκοπικής Κίνησης, έχει συνεισφέρει εθελοντικά σε πολλές από αυτές τις κοινωνικές δράσεις αλληλεγγύης.

Η απονομή του 9ου Διεθνούς Βραβείου Εικονογραφημένου βιβλίου Compostela στον Αντώνη Παπαθεοδούλου και την Ίριδα Σαμαρτζή, έγινε την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου σε μία συγκινητική τελετή στο Δημαρχείο του Santiago de Compostela, στη Γαλικία της Ισπανίας. 

Το σκεπτικό της επιτροπής για τη βράβευση:

Η Επιτροπή μέτρησε την «ισορροπία ανάμεσα στο κείμενο και την εικονογράφηση που δημιουργεί ένα αρμονικό σύνολο» καθώς και τη «συνοχή της αφήγησης που εκπέμπει αισιοδοξία και τρυφερότητα». «H αισθητική προσέγγιση αναδεικνύει την πλαστική σύνθεση, που κυριαρχείται από γραμμές και κολάζ και μας μεταφέρει σε ένα υποβλητικό, νησιωτικό τοπίο Μεσογείου».  
Το βραβευμένο βιβλίο κάθε χρονιάς, μεταφράζεται και κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Kalandraka σε όλες τις γλώσσες της Ιβηρικής Χερσονήσου (ισπανικά, πορτογαλικά, καταλανικά, βασκικά, γαλικιανά). Στην ελληνική γλώσσα το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2017 από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Στη φετινή, 9η κατά σειρά διοργάνωση του βραβείου, συμμετείχαν 240 πρωτότυπα έργα από 24 χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας. Τα υποψήφια έργα, πρέπει να είναι πρωτότυπα, ανέκδοτα εικονογραφημένα βιβλία, στα οποία εικόνα και λόγος λειτουργούν στην αφήγηση αλληλοσυμπληρούμενα και κατατίθενται με ψευδώνυμο, σε μία από τις 5 γλώσσες της Ιβηρικής Χερσονήσου. Η διοργάνωση είναι του Τμήματος Παιδείας & Πολίτη του Δημαρχείου του Santiago de Compostela και του Ισπανικού εκδοτικού οίκου Kalandraka.