Χριστουγεννιάτικη δράση Προσκοπικού Δικτύου +ΠΡΑΞΗ

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 06/12/2017
A/A: 121 / 2017

Ανακοίνωση
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Εφορεία Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου


Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και τα Προσκοπικά Δίκτυα, όπως και τα υπόλοιπα Τμήματα κάθε Προσκοπικού Συστήματος, ετοιμάζονται για τις χριστουγεννιάτικες δράσεις τους. Το πλαίσιο των δράσεων αυτών έχει ήδη τεθεί από τις προηγούμενες χρονιές με την +ΠΡΑΞΗ. Πρόκειται για τη χριστουγεννιάτικη δράση των Προσκοπικών Δικτύων, η οποία έχει σκοπό τη συνεργασία με κάποιον άλλο φορέα ή Μη Κυβερνητική Οργάνωση (Μ.Κ.Ο.).

Έχοντας συλλέξει πολύτιμες εμπειρίες από τη διεξαγωγή των προηγουμένων δράσεων, φέτος διοργανώνεται για άλλη μία φορά από την Εφορεία Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου Γ.Ε. η δράση-θεσμός. Βασικός στόχος και της φετινής δράσης είναι η Εξωστρέφεια, τόσο για τα Προσκοπικά Δίκτυα τοπικά, όσο και για την Προσκοπική Κίνηση γενικότερα. 

Η περίοδος των γιορτών είναι μια καλή αφορμή για προσέγγιση φορέων, συλλόγων ή Μ.Κ.Ο. με σκοπό τη συνδιοργάνωση δράσεων, που έχουν σκοπό την υποστήριξη διαφόρων κοινωνικών ομάδων. Οι ανάγκες είναι πολλές, ποικίλες και πάντα παρούσες. Το ίδιο και οι ιδέες για δράσεις κοινωνικής παρέμβασης που θα κινούνται σε ένα κοινό πλαίσιο. Ένα πλαίσιο που το ορίζουμε εμείς, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα δραστηριοποιηθούμε έχοντας ως οδηγό τις Αρχές μας.

Η δράση +ΠΡΑΞΗ δίνει την ευκαιρία στα Προσκοπικά Δίκτυα να παρέμβουν κοινωνικά, να αναπτύξουν σχέσεις και συνεργασίες και παράλληλα να επιβεβαιώσουν ακόμη μια φορά την επίδραση του Προσκοπισμού στην κοινωνία.

Η δράση μπορεί να οργανωθεί από ένα Προσκοπικό Δίκτυο ή από περισσότερα της ίδιας Περιφερειακής Εφορείας ή και από όμορες Περιφερειακές Εφορείες. Στο πλαίσιο της δράσης επιδιώκεται η συνεργασία με άλλο φορέα, σύλλογο ή Μ.Κ.Ο. και σε αυτή μπορούν να συμμετάσχουν και μη Πρόσκοποι, που έχουμε προσκαλέσει εμείς και ίσως δεν έχουν κάποια σχέση με τον συνεργαζόμενο φορέα, σύλλογο ή Μ.Κ.Ο. Για τη διευκόλυνση της εύρεσης και επικοινωνίας με τις διάφορες εθελοντικές οργανώσεις μπορείτε να ξεκινήσετε ψάχνοντας στους παρακάτω δικτυακούς τόπους:

 

·        Human Grid, Greece (http://humangrid.gr/)

·        Enallaktikos.gr (http://www.enallaktikos.gr/kg15el_ethelontikes-organwseis_t138.html)


Σίγουρα οι πιθανοί συνεργάτες μας μπορεί να είναι περισσότεροι, καθώς υπάρχουν πολλές αξιόλογες προσπάθειες σε τοπικό επίπεδο, που ενδεχομένως να μην συμπεριλαμβάνονται στους καταλόγους των παραπάνω συνδέσμων. 
Αποτελεί κι αυτό άλλη μια πρόκληση: να τις ανακαλύψουμε!

Το περιεχόμενο της δράσης μπορεί να έχει διαφορετικές μορφές κι εξαρτάται από τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες της κάθε τοπικής κοινωνίας, καθώς και από τους φορείς που ευαισθητοποιούνται και δρουν σε αυτή. Ο κατάλογος των πιθανών δράσεων μπορεί να είναι πολύ μεγάλος και ποικίλος, ενδεικτικά περιγράφονται κάποιες ιδέες που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες χρονιές:
(α) Συλλογή ρούχων / βιβλίων και ειδών που είναι σε καλή κατάσταση και δεν χρησιμοποιούνται. Τα πράγματα που συλλέγονται δίνονται στους φορείς, συλλόγους ή Μ.Κ.Ο., προκειμένου να τα προωθήσουν σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.
(β) Οργάνωση bazaar με χειροποίητες κατασκευές ή μια βραδιά με φαγητό. Το τίμημα για την πώληση των χειροτεχνιών ή η συμμετοχή στη βραδιά δεν είναι χρήματα, αλλά συγκεκριμένα είδη, όπως π.χ. παιδικά παιχνίδια ή είδη πρώτης ανάγκης (συσκευασμένα τρόφιμα ή είδη υγιεινής κ.λπ.). Στην επόμενη φάση της δράσης, όσα παιχνίδια, τρόφιμα ή/και είδη ατομικής υγιεινής συγκεντρωθούν με αυτό τον τρόπο προσφέρονται σε φορείς, συλλόγους, Μ.Κ.Ο. ή ιδρύματα που τα έχουν ανάγκη ή γνωρίζουν καλύτερα σε ποιους πρέπει να τα προωθήσουν.
(γ) Προετοιμασία ενός πλήρους γεύματος και στη συνέχεια προσφορά του σε έναν φορέα, σύλλογο ή Μ.Κ.Ο. ο οποίος διοργανώνει διανομή συσσιτίου (θα χρειαστεί επικοινωνία και συνεννόηση με τον φορέα για λεπτομέρειες ως προς τον χρόνο, τις ποσότητες, τον τρόπο μεταφοράς κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση η δράση μπορεί να εμπλουτιστεί με μουσική συνοδεία, έκθεση φωτογραφίας / ζωγραφικής, προσφορά ζεστών εορταστικών ροφημάτων και κερασμάτων ή ότι άλλο μπορεί να σκεφθεί το Προσκοπικό Δίκτυο προκειμένου η δράση να έχει χαρούμενο και εορταστικό χαρακτήρα.

Το πού και πότε θα γίνει η δράση θα αποφασιστεί από τα Προσκοπικά Δίκτυα. 

Όσα Προσκοπικά Δίκτυα αποφασίσουν να οργανώσουν μια δράση +ΠΡΑΞΗ παρακαλούνται να συμπληρώσουν και να αποστείλουν τη συνημμένη δήλωση συμμετοχής στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Εφορείας Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου Γ.Ε.:  scout.network@sep.org.gr.



Επισυνάψεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 121_2017.pdf
ΑΝΑΚ 121 Δήλωση Διοργάνωσης συνΠΡΑΞΗ.doc