9ο Πανελλήνιο Τζαμπορέτο Ενωμοταρχών - Οργανωτικές οδηγίες για τον σχηματισμό Ενωμοτιών και Ομάδων

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 10/06/2024
A/A: 52 / 2024

Ανακοίνωση
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Εφορεία Κλάδου Προσκόπων


Το 9ο Πανελλήνιο Τζαμπορέτο Ενωμοταρχών είναι πολύ κοντά στην πραγματοποίησή του.
Στη συνέχεια παρατίθεται πληροφορίες και οδηγίες αναφορικά με την οργανωτική δομή της δράσης.

Οι Ενωμοτάρχες και Υπενωμοτάρχες που θα συμμετάσχουν στο Τζαμπορέτο θα συγκροτήσουν Ενωμοτίες Τζαμπορέτο υπό τον συντονισμό των Εφόρων Κλάδου Προσκόπων των Περιφερειακών Εφορειών.

Ειδικότερα:

Ενωμοτίες Τζαμπορέτο
Οι Ενωμοτίες του Τζαμπορέτο πρέπει να αποτελούνται από 8 ή 9 Προσκόπους. Σε περίπτωση που από μία Προσκοπική Ομάδα συμμετέχουν λιγότεροι από 8 Πρόσκοποι, τότε θα σχηματίζεται Ενωμοτία Τζαμπορέτο με συμπλήρωση του απαιτούμενου αριθμού με Στελέχη γειτονικών Ομάδων ή Στελέχη άλλων Ομάδων της Π.Ε. Κατ’ εξαίρεση, μία Ενωμοτία Τζαμπορέτο μπορεί να αποτελείται από 10 Προσκόπους σε περίπτωση που τα Στελέχη που την αποτελούν προέρχονται από την ίδια Προσκοπική Ομάδα.
Οι Ενωμοτίες του Τζαμπορέτο θα έχουν τη δική τους οργάνωση και αυτοτέλεια όπως μία πραγματική Ενωμοτία (όνομα, σήμα, αρμοδιότητες, κραυγή, υλικό κ.λπ.). Ομοίως για την εγκατάστασή της στο χώρο, κάθε Ενωμοτία του Τζαμπορέτο θα πρέπει να έχει το δικό της απαραίτητο κατασκηνωτικό υλικό.
Οι Ενωμοτάρχες που θα αναδειχθούν από τα μέλη της Ενωμοτίας του Τζαμπορέτο καθώς και οι Υπενωμοτάρχες θα πρέπει να είναι κάτοχοι τουλάχιστον Αργυρού Βέλους.
Για την καλύτερη γνωριμία και σωστή συνεργασία των μελών τους, οι Ενωμοτίες του Τζαμπορέτο θα πρέπει να πραγματοποιήσουν Ενωμοτιακές Δράσεις πριν από την πραγματοποίηση του Τζαμπορέτο, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας.
Σε κάθε Ενωμοτία Τζαμπορέτο θα οριστεί ένα Ενήλικο Στέλεχος – Συνοδός με επιμέλεια της Π.Ε. Τα Ενήλικα Στελέχη αυτά θα αποτελούν τους Υπαρχηγούς των Ομάδων του Τζαμπορέτο. Κατά το δυνατόν πρέπει να επιλεγούν Στελέχη που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο εκπαίδευσης Μεθοδολογίας του Κλάδου Προσκόπων.

Ομάδες Τζαμπορέτο
Κάθε Ομάδα του Τζαμπορέτο θα αποτελείται από 4 Ενωμοτίες του Τζαμπορέτο και 5 Ενήλικα Στελέχη (δηλαδή 1 Αρχηγό και 4 Υπαρχηγούς). 
Καθήκοντα Αρχηγού Ομάδας του Τζαμπορέτο θα ανατεθούν σε Αρχηγό Ομάδας Προσκόπων με ευθύνη της Εφορείας Κλάδου Προσκόπων της Γ.Ε. κατόπιν συνεννόησης με τις Π.Ε. Οι Αρχηγοί Ομάδας Τζαμπορέτο θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο εκπαίδευσης Πολυήμερων Δράσεων Υπαίθρου του Κλάδου Προσκόπων.
Καθήκοντα Υπαρχηγών των Ομάδων του Τζαμπορέτο θα εκτελούν οι Συνοδοί των Ενωμοτιών (1 ανά Ενωμοτία Τζαμπορέτο)

Υποκατασκηνώσεις Τζαμπορέτο
Κατά τη διάρκεια της δράσης οι Ομάδες του Τζαμπορέτο θα είναι ενταγμένες σε Υποκατασκηνώσεις (2 Ομάδες ανά Υποκατασκήνωση).
Συνολικά το Τζαμπορέτο θα έχει 8 Υποκατασκηνώσεις. Κάθε Υποκατασκήνωση θα έχει έναν Αρχηγό και έναν Υπαρχηγό.
Καθήκοντα Αρχηγού & Υπαρχηγού Υποκατασκήνωσης θα ανατεθούν από την Εφορεία Κλάδου Προσκόπων της Γ.Ε.

Προς υλοποίηση των ανωτέρω, παρακαλούνται οι Έφοροι Κλάδου Προσκόπων των Π.Ε. να συμπληρώσουν το έντυπο που επισυνάπτεται στο παράρτημα της παρούσας ανακοίνωσης και να το αποστείλουν έως και τη Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024 στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@jamboretto.gr.

Σε περίπτωση που υφίσταται δυσκολία από κάποια Π.Ε. στη διαμόρφωση των Ενωμοτιών κατά τα ανωτέρω, παρακαλούνται οι Έφοροι Κλάδου Προσκόπων των Π.Ε. να επικοινωνήσουν με τον Έφορο Κλάδου Προσκόπων της Γ.Ε.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ
Υπενθυμίζεται πως με κόστος και μέριμνα της δράσης έχει εξασφαλισθεί η μετακίνηση των συμμετεχόντων από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Τιθορέας ή του Λιανοκλαδίου προς το Προσκοπικό Κέντρο «Δημήτριος ΡΑΝ Αλεξάτος» κατά την άφιξη και αντίστροφα κατά την αναχώρηση.

Επιπλέον, υπό τον συντονισμό του Τομέα Μετακινήσεων της δράσης, θα μισθωθούν λεωφορεία που θα αναχωρήσουν από τον Πειραιά και την Αθήνα με σκοπό τη μαζική μεταφορά συμμετεχόντων προς και από το Προσκοπικό Κέντρο «Δημήτριος ΡΑΝ Αλεξάτος» την ημέρα Έναρξης και Λήξης της δράσης.

Παρακαλούνται οι Έφοροι Κλάδου Προσκόπων των Π.Ε. που επιθυμούν οι συμμετέχοντες των Π.Ε. τους να χρησιμοποιήσουν τον ανώτερο τρόπο μετακίνησης να αποστείλουν σχετικό μήνυμα στην υπεύθυνη του Τομέα Μετακινήσεων, κ. Ιωάννα Τζόβολου ([email protected]) αναφέροντας τον αριθμό των συμμετεχόντων, τόπο και χρόνο άφιξης στον Πειραιά ή την Αθήνα (Πύλη λιμένα, Σταθμός κ.λπ.) έως την 24/06/2024. Σημειώνεται ότι το κόστος αυτής της μετακίνησης επιβαρύνει τους συμμετέχοντες. Έχουν γίνει ωστόσο ενέργειες για την όσο το δυνατόν χαμηλότερη κατ’ άτομο οικονομική συμμετοχή.


ΠΑΙΧΝΙΔΙ «ΤΑΞΙΔΕΨΕ ΜΕ!»
Ο ανεμόμυλος του Τζαμπορέτο κάνει τον γύρο της Ελλάδας! 

Αν ακόμη δεν έχετε μοιραστεί τις δικές σας στιγμές με τον ανεμόμυλο, αποθανατίστε τις μαγικές στιγμές της Ενωμοτιακής παρέας τώρα που το φως του καλοκαιρινού ήλιου, κάνει ακόμη πιο όμορφες τις φωτογραφίες. 

Θυμηθείτε, τα Στελέχη μοιράζονται στιγμές που έζησαν με τον ανεμόμυλο ανεβάζοντάς τες στην ιστοσελίδα της δράσης και στα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιώντας τα hashtag #jamboretto και #ScoutsofGreece. 
Στην Τελετή Έναρξης του Τζαμπορέτο, θα βραβευτούν τα Στελέχη με τις πιο δυνατές στιγμές.

Τις επόμενες ημέρες θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Τζαμπορέτο https://www.jamboretto.gr/ χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τα ατομικά εφόδια, τα υλικά της Ενωμοτίας κ.λπ. Για επιπλέον πληροφορίες και υποστήριξη μπορείτε να απευθυνθείτε στη γραμματεία της δράσης διά της αποστολής μηνύματος στη διεύθυνση ηλ. ταχυδρομείου: [email protected].

Αγαπητοί μου, η ώρα που θα βρεθούμε όλοι μαζί στον πανέμορφο Παρνασσό πλησιάζει!

Καλή μας αντάμωση!
Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 114 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Περισσότερα στο www.scouts4sdgs.gr.
17 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ


Επισυνάψεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 52_2024.pdf
ΑΝ.52_Συγκεντρωτική Κατάσταση Ενωμοτιών - 9ο Πανελλήνιο Τζαμπορέτο 2024.docx