Προσκοπικά Συστήματα που θα μετέχουν στην πιλοτική εφαρμογή του αναθεωρημένου Προσκοπικού προγράμματος

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 24/05/2024
A/A: 49 / 2024

Ανακοίνωση

Με βάση το Στρατηγικό Σχέδιο του Σ.Ε.Π., τις αποφάσεις του 18ου Πανελλήνιου Προσκοπικού Συνεδρίου, το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το Δ.Σ. του Σ.Ε.Π. για την αναθεώρηση του Προσκοπικού προγράμματος και την ακολουθούμενη μεθοδολογία, το επόμενο βήμα της εξελισσόμενης διαδικασίας είναι η διετής πιλοτική εφαρμογή του αναθεωρημένου Προσκοπικού προγράμματος, όπως αυτό διαμορφώθηκε από τις ομάδες εργασίας.

Με βάση την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Ανακοίνωση 37/2024), αρκετές δεκάδες Προσκοπικά Συστήματα εκδήλωσαν την θέληση να μετέχουν στην πιλοτική εφαρμογή και αυτό καταδεικνύει και την αναγκαιότητα της διαδικασίας. Ευχαριστούμε όλα τα Ενήλικα Στελέχη και όλα τα Προσκοπικά Συστήματα που είχαν την καλοσύνη να συζητήσουν εσωτερικά και να αιτηθούν την συμμετοχή τους.

Το πλήθος των Συστημάτων που θα μετέχουν στην πιλοτική εφαρμογή πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να μπορεί να αξιολογηθεί η αποδοχή, η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα του νέου Προσκοπικού προγράμματος πριν την τελική και καθολική εφαρμογή του, συγχρόνως όμως πρέπει να είναι και διαχειρίσιμο, προκειμένου τα Συστήματα να μπορούν να υποστηριχθούν με τρόπο άμεσο και αποτελεσματικό. Για την επιλογή των Συστημάτων συνεκτιμήθηκαν κριτήρια αναλογικότητας μεταξύ αστικών κέντρων και περιφέρειας, δύναμης μελών, συμμετοχής σε παράλληλες έρευνες της ομάδας αναθεώρησης, λειτουργικών προϋποθέσεων κ.ά.

Υπό αυτό το πρίσμα η Ομάδα του Δ.Σ. του Σ.Ε.Π. για την αναθεώρηση του Προσκοπικού προγράμματος αξιολόγησε τα δεδομένα και αποφάσισε τη συμμετοχή των παρακάτω Προσκοπικών Συστημάτων στη διετή πιλοτική εφαρμογή του νέου Προσκοπικού προγράμματος:

1. 1o Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Σαρωνικού
2. 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Καλαμακίου
3. 1ο Σύστημα Προσκόπων Ηλιούπολης
4. 1ο Σύστημα Προσκόπων Ιωαννίνων
5. 1ο Σύστημα Προσκόπων Καρδίτσας
6. 1ο Σύστημα Προσκόπων Κατερίνης
7. 1ο Σύστημα Προσκόπων Φιλοθέης
8. 2ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Βέροιας
9. 2ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Νίκαιας
10. 2ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Χίου
11. 2ο Σύστημα Προσκόπων Αγίου Δημητρίου Νότιας Αττικής
12. 3o Σύστημα Αεροπροσκόπων Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης
13. 3ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Αμαρουσίου
14. 3ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Ηρακλείου
15. 3ο Σύστημα Προσκόπων Υμηττού
16. 4ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Κέρκυρας
17. 4ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Ρεθύμνου
18. 4ο Σύστημα Προσκόπων Χαλκίδας
19. 6ο Σύστημα Προσκόπων Κέρκυρας
20. 6ο Σύστημα Προσκόπων Νεάπολης
21. 6ο Σύστημα Προσκόπων Χαλκίδας
22. 7ο Σύστημα Προσκόπων Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης
23. 8ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Χίου
24. 9ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Ευόσμου
25. 10ο Σύστημα Προσκόπων Αναλήψεως Θεσσαλονίκης
26. 19ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Αθηνών
27. 52ο Σύστημα Προσκόπων Αθηνών

Επιπροσθέτως, για ορισμένα ακόμα Συστήματα τα οποία εκδήλωσαν ενδιαφέρον, κρίνεται ότι χρειάζονται περεταίρω ενέργειες προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν, με τρόπο που να διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία της διαδικασίας και την θετική εμπειρία όλων των εμπλεκομένων. Η Ομάδα Αναθεώρησης του Προσκοπικού προγράμματος δύναται να αξιολογήσει τη δυνατότητα ένταξης και επιπλέον Συστημάτων στην πιλοτική εφαρμογή, εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις, το αργότερο μέχρι τα μέσα του Ιουλίου.

Η έναρξη της διετούς πιλοτικής εφαρμογής έχει προσδιοριστεί για τον Σεπτέμβριο του 2024. 
Σημειώνεται ότι για την εξελισσόμενη διαδικασία, αξιοποιούνται πόροι όπως το GPS, μία μεθοδολογία για το σχεδιασμό και την ανανέωση του Προσκοπικού Προγράμματος, η οποία έχει αναπτυχθεί από το W.O.S.M. και είναι χτισμένη πάνω στη διεθνή εμπειρία. 

Υπογραμμίζεται επίσης ότι η πιλοτική εφαρμογή της αναθεωρημένης προσέγγισης στο Προσκοπικό Πρόγραμμα δεν καταργεί τους υφιστάμενους Κανονισμούς και τις Εγκυκλίους του Σ.Ε.Π. που πρέπει στο σύνολο τους να συνεχίζουν να υλοποιούνται. 

Εύχομαι καλή αρχή και δημιουργική δουλειά σε αυτή την ιστορική στιγμή για την Προσκοπική Κίνηση.Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 114 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Περισσότερα στο www.scouts4sdgs.gr.
4 ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
17 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ

Επισυνάψεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 49_2024_.pdf