110 χρόνια Ελληνικός Προσκοπισμός στο Κάιρο

Press Office
Ημ/νια Έκδοσης: 26/04/2024

Νέο

Η φετινή, αποτελεί μία ιδιαίτερα σημαντική χρονιά για τους Έλληνες Προσκόπους του Καϊρου. 

Μία χρονιά η οποία έδωσε το σύνθημα για εορτασμούς μια και συμπληρώθηκαν 110 χρόνια αδιάληπτου παιχνιδιού, παρουσίας και προσφοράς του Καϊρινού Προσκοπισμού. 



Έτσι, το Σάββατο 20 Απριλίου στον ιστορικό χώρο του «Προσκοπείου», μικροί και μεγάλοι, Λυκόπουλα, Πρόσκοποι, Ανιχνευτές και Ενήλικα Στελέχη των Προσκόπων του Καϊρου συγκεντρώθηκαν για να συμμετέχουν στους εορτασμούς των 110 χρόνων Ελληνικού Προσκοπισμού στο Κάιρο. 

Το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση ενός σημαντικού και ιστορικού Λευκώματος που μέσα στις πεντακόσιες περίπου σελίδες του περιγράφεται ολόκληρη η ιστορία του Προσκοπισμού στο Κάιρο.

Μια σημαντική έκδοση που ο Πρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Δρ. Χρήστος Σταθόπουλος και ο κ. Γιάννης Μελαχροινούδης Έφορος Εκπαίδευσης της Π.Ε. Αποδήμων και πρώην Αρχηγός των Προσκόπων του Καΐρου, χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να βάλουν σε σειρά τις χιλιάδες σπάνιες ψηφίδες της Προσκοπικής Καϊρινής Ιστορίας.

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων εκπροσώπησαν, ο Γενικός Έφορος κ. Σταύρος Δημητρόπουλος και ο Μόνιμος Βοηθός Γενικός Έφορος και Γενικός Διευθυντής του Σ.Ε.Π. κ. Αθανάσιος Ευσταθίου, με τον πρώτο να απονέμει το Διακριτικό Δάσους, την ύψιστη εκπαιδευτική διάκριση, σε τρία ενήλικα στελέχη του Σ.Ε.Π. τον Χρήστου Αντωνίου, την Έντζι Χάλεντ και την Όλγα Καλαντζή





Στην συνέχεια οι Αιγύπτιοι και οι Έλληνες Πρόσκοποι τίμησαν όλους αυτούς που με την συμβολή τους πήγαν την Προσκοπική ιδέα λίγο πιο ψηλά.

Οι Αιγύπτιοι  Πρόσκοποι τίμησαν την σημαία του Συστήματος Προσκόπων Καΐρου με το μετάλλιο «Προσκοπικής Αξίας» και απένειμαν το παράσημο του Αργυρού Λωτού στον Γενικό Έφορος του Σ.Ε.Π. κ. Σταύρο Δημητρόπουλο καθώς και το μετάλλιο, Μακράς Ευδόκιμου Υπηρεσίας. στον Μόνιμο Βοηθό Γενικό Έφορο Σ.Ε.Π., κ. Αθανάσιο Ευσταθίου.
Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων τίμησε τον Έλληνα Πρέσβη κ. Παπαγεωργίου,  τον  Αντιπρόεδρο της Αιγυπτιακής Ομοσπονδίας Προσκόπων και Οδηγών, με το μετάλλιο «Μακράς Ευδόκιμου Υπηρεσίας» κ. Μοχάμεντ Μουστάφα, τον Διευθυντή της Αραβικής Περιοχής της Παγκόσμιας Προσκοπικής Κίνησης, Δρ. Χάνι Αμπντελμόνεϊμ.


Με το μετάλλιο «Προσκοπικής Αξίας» τιμήθηκαν ο επίτιμος Αρχηγός των αραβόφωνων Προσκόπων, Δρ. Ναντίμ Ισκάντα, και ο Πρόεδρος της Αιγυπτιακής Ομοσπονδίας Προσκόπων και Οδηγών, Δρ. Χάλεντ Ελ Έσσαουι 

Από τους Έλληνες Προσκόπους τιμήθηκε επίσης και η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου στο πρόσωπο της Αντιπροέδρου κ. Χρυσάνθης Σκουφαρίδου.

Ο Γενικός 'Εφορος απένειμε το μετάλλιο «Εξαιρέτων Πράξεων» στον Περιφερειακό Έφορο Αποδήμων κ. Ανδρέα Γιόσρι.



Η ενδιαφέρουσα βραδιά έκλεισε με μια μεγάλη γιορτή που είχαν επιμεληθεί οι Πρόσκοποι του Καϊρου.