10 χρόνια μετά… οι Πρόσκοποι επιστρέφουν στην Πελοπόννησο με την «ΕΛΠΙΔΑ»!

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 03/08/2017

Νέο
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Γενικός Έφορος

Πάνε 10 χρόνια που οι Πρόσκοποι ξαναγυρίζουν στον μαγικό αυτό τόπο, την γη του Πέλοπα, από την Αρχαία Ελληνική μυθολογία,  στην περιοχή της Πελοποννήσου. Μόνο που αυτή τη φορά ερχόμαστε χωρίς καπνούς, χωρίς κόκκινο -πύρινο φόντο και χωρίς τα μαντήλια μας στο πρόσωπο ποτισμένα με νερό για την αποφυγή αναθυμιάσεων.

10 χρόνια μετά από τις εικόνες φρίκης και καταστροφής, τις εικόνες που στιγμάτισαν όσους τις έζησαν και όσους παραβρέθηκαν φορώντας ή και όχι το Προσκοπικό μαντήλι.

10 χρόνια που σίγουρα δεν έσβησαν τις απώλειες για τους συμπολίτες μας  που έχασαν μέλη των οικογενειών τους, που στερήθηκαν το βιος τους, τους κόπους μιας ζωής.

10 χρόνια που η φύση προσπάθησε με τη βοήθεια του ανθρώπου να ξεπεράσει αλλά όχι τελικά να ξεχάσει..

Μετά από 10 χρόνια λοιπόν ερχόμαστε με άλλη διάθεση. Με την χαρά της δημιουργίας, να θαυμάσουμε την αναγέννηση της φύσης, να μυρίσουμε το πεύκο και το θυμάρι, με τα μαντήλια μας αυτή τη φορά κανονικά, στο λαιμό μας, τα μαντήλια της αισιοδοξίας και της προσφοράς.

Αυτή τη φορά μεταφέρουμε στον ίδιο τόπο ένα διαφορετικό μήνυμα Ένα μήνυμα δεσμού, αδιάσπαστης ενότητας ανθρώπου και φύσης, ένα μήνυμα Χαράς, Συναδέλφωσης ένα μήνυμα Ελπίδας. Έτσι έχουμε ονομάσει και την Πανελλήνια αυτή δράση που  έρχεται εδώ να δείξει ακριβώς αυτό που λέει το όνομά της . Η Δράση Ελπίδα να δείξει …την Ελπίδα … και ως πρεσβευτές της, νέοι από όλοι την Ελλάδα, που ήρθαν για να δράσουν και φέρουν την Ελπίδα … να μας παρασύρουν μαζί τους, να μας πετάξουν μαζί της.

Μια συνάντηση που γίνεται σε έναν τόπο ιερό, με τεράστια ιστορία και ειδικό πολιτιστικό βάρος. Στο χώρο αυτόν γεννήθηκαν οι σπουδαιότεροι αγώνες της Ελλάδας που επικράτησαν σε παγκόσμιο επίπεδο ως Ολυμπιακοί Αγώνες. Συμβολικά είναι το σημείο που ο άνθρωπος για πρώτη φορά τιθάσευσε τα πάθη του, δημιούργησε τα ιδανικά, έβαλε πίσω το εγώ για το εμείς, λειτούργησε με ευγενή άμιλλα και όχι με το σκληρό, ζωώδες, ανταγωνιστικό ένστικτο.

Σε αυτόν τον τόπο που κάθε κομμάτι του έχει να διδάξει και από κάτι, εμείς,  οι Έλληνες Πρόσκοποι, η νεολαία μας, το πιο ισχυρό κύτταρο αισιοδοξίας στην κοινωνία μας, ήρθαμε να αποδείξουμε έμπρακτά ότι και μπορούμε και θέλουμε. Μπορούμε να δημιουργήσουμε, μπορούμε να εξερευνήσουμε, μπορούμε να προσφέρουμε, μπορούμε να σταθούμε δίπλα στη φύση, να ζήσουμε μέσα σε αυτή και βέβαια θέλουμε να είμαστε παρόντες, πρωτοπόροι και οπωσδήποτε συνεχιστές των υψηλών ιδανικών που αποπνέει αυτός ο τόπος, που με τόσο δέος συνδέει το παλιό με το σύγχρονο , την παράδοση με την καινοτομία.

1200 ανιχνευτές και ενήλικα στελέχη ήρθαμε να  ζήσουμε ξεχωριστά αυτές τις μέρες, να  κάνουμε πράξη την υπόσχεσή μας, να γεμίσουμε το σακίδιο μας με νέες εμπειρίες, νέες φιλίες και νέα ενδιαφέροντα θέτοντας τον θεμέλιο λίθο για μια καλύτερη επόμενη μέρα, για έναν καλύτερο κόσμο για τους  νέους μας και τις επόμενες γενιές.