66ο Τζάμπορη των Αιθέρων – 27o Τζάμπορη στο Διαδίκτυο (66th Jamboree-On-The-Air – 27th Jamboree-On-The-Internet)

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 28/09/2023
A/A: 80 / 2023

Ανακοίνωση
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Εφορεία Διεθνών Σχέσεων

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 66ου J.O.T.A. (Jamboree-On-The-Air - Τζάμπορη των Αιθέρων) και του 27ου J.O.T.I. (Jamboree-On-The-Internet - Τζάμπορη στο Διαδίκτυο), οι Εφορείες Ειδικότητας Αεροπροσκόπων και Πληροφορικής της Γενικής Εφορείας έχουν προετοιμάσει δύο μεγάλες δράσεις στις οποίες μπορείτε να συμμετάσχετε.

Φέτος, το J.O.T.A.–J.O.T.I. ξεκινά στις 00:00 (ώρα Ελλάδας) της 20ης Οκτωβρίου 2023 και τελειώνει στις 23:59 (ώρα Ελλάδας) της 22ης Οκτωβρίου 2023.
 


J.O.T.A.
Στο πλαίσιο του 66ου J.O.T.A. η Εφορεία Ειδικότητας Αεροπροσκόπων Γ.Ε. σας παρουσιάζει μια εθνική αποστολή μέσω ασυρμάτων, για όλα τα Προσκοπικά Τμήματα.

Κάθε Προσκοπικό Τμήμα που θα συμμετάσχει στη δράση θα παραλάβει τον μοναδικό κωδικό του. Αποστολή του θα είναι να καταφέρει να μιλήσει με τη βοήθεια ενός αδειούχου ραδιοερασιτέχνη, το Σαββατοκύριακο πραγματοποίησης του J.O.T.A (20-22/10/2023), με άλλα πέντε, επτά ή εννιά Προσκοπικά Τμήματα ανά την Ελλάδα μέσω ασυρμάτων, συλλέγοντας τους ανάλογους κωδικούς.

Σκοπός του συγκεκριμένου παιχνιδιού είναι να έλθουν σε επαφή τα Προσκοπικά Τμήματα μέσω ασυρμάτων, ανταλλάσσοντας εκτός από κωδικούς και άλλες χρήσιμες πληροφορίες, ώστε να γνωριστούν με Προσκόπους από όλη τη Ελλάδα, ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα το χόμπι του ραδιοερασιτεχνισμού.

Κάθε Προσκοπικό Τμήμα που θα καταφέρει να ολοκληρώσει την παραπάνω αποστολή θα κερδίσει ανάλογα με τον αριθμό των επαφών (5, 7 ή 9) αντίστοιχα τον τίτλο του Bronze, Silver ή Gold Radio Scout Group 2023 παραλαμβάνοντας και το αντίστοιχο βεβαιωτικό από την Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών (Ε.Ε.Ρ.).

Extra βραβείο θα πάρουν τα Προσκοπικά Τμήματα που θα πραγματοποιήσουν επαφή στα βραχέα κύματα με ένα (1) Προσκοπικό Τμήμα από το εξωτερικό, στέλνοντάς μας τον αριθμό και την περιοχή που βρίσκεται το Τμήμα αυτό (π.χ. Ομάδα 1ου Συστήματος Προσκόπων Gilwell) και θα ονομαστούν Diamond Radio Scout Group 2023.

Όλα τα Radio Scout Groups 2023 θα ανακοινωθούν στις ιστοσελίδες του Σ.Ε.Π. και της Ε.Ε.Ρ. Ο ραδιοερασιτέχνης που θα συμμετάσχει με το Τμήμα θα ονομαστεί Radio Scout Operator, παραλαμβάνοντας και εκείνος το αντίστοιχο βεβαιωτικό. Τέλος, τα Τμήματα που θα ολοκληρώσουν την αποστολή θα μπορούν να μας στείλουν μια φωτογραφία από τη δραστηριότητα της ημέρας του J.O.T.A., η οποία και θα δημοσιευθεί στο περιοδικό της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών (SV ΝΕΑ).

Τα Προσκοπικά Τμήματα που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο JOTA ή / και στο JOTI θα πρέπει να συμπληρώσουν την φόρμα https://forms.gle/kKXK5Npbtj6wpC1G6 μέχρι την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023.

J.O.T.I.
Στο πλαίσιο εορτασμού του 27ου J.O.T.I., η Εφορεία Πληροφορικής της Γ.Ε. έχει προετοιμάσει μία σειρά αποστολών σε συνεργασία με τις τέσσερις Εφορείες Κλάδων Γ.Ε., με σκοπό όλα τα μέλη των Προσκοπικών Τμημάτων να εξοικειωθούν ακόμα περισσότερο με την τεχνολογία του Internet και όχι μόνο. 

D-Challenge
Όλα τα Προσκοπικά Τμήματα που θέλουν να συμμετέχουν στη φετινή δράση θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στην αντίστοιχη online φόρμα μέχρι την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2022.

- Κοινότητες Ανιχνευτών:

Οι Κοινότητες Ανιχνευτών έχουν να αντιμετωπίσουν για ένατη χρονιά την πρόκληση "D-Challenge"! Πέντε (5) αποστολές που θα περιέχουν επικοινωνία, δημιουργία video, εικόνων, χρήση πρωτότυπων εφαρμογών και αρκετή δόση τέχνης! Δεν χρειάζεται να είστε σκηνοθέτες ή γραφίστες! Απλά θα επικοινωνήσετε με ένα διαφορετικό τρόπο στο φετινό JOTI!

Το "D-Challenge" πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2015 από την 1η Κοινότητα Ανιχνευτών Έδεσσας, την 1η Κοινότητα Ανιχνευτών Χίου, τη 2η Κοινότητα Ανιχνευτών Νίκαιας και την 3η Κοινότητα Ανιχνευτών Σαλαμίνας. Η online πρόκληση συνεχίζεται! Η δική σας Κοινότητα είναι έτοιμη να την αντιμετωπίσει; Εάν ναι, δηλώστε συμμετοχή σε αυτό το link: https://forms.gle/GHzaZw9wH1Hjsbgz9 

Επίσης, για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο email: explorers.d-challenge@sep.org.gr 

Βασιζόμενοι στην επιτυχία της παραπάνω δράσης, την προσαρμόσαμε, και για τους υπόλοιπους Κλάδους. Μη χάσετε, λοιπόν, την ευκαιρία να συμμετέχουν οι Αγέλες Λυκοπούλων, οι Ομάδες Προσκόπων και τα Προσκοπικά Δίκτυα σε μία σειρά δοκιμασιών που θα δώσουν άλλο χρώμα, στυλ και ύφος στο φετινό JOTI!

-Αγέλες Λυκοπούλων, δηλώστε συμμετοχή σε αυτό το link: https://forms.gle/eHPPP2rvFGyQH3Du7 
-Ομάδες Προσκόπων, δηλώστε συμμετοχή σε αυτό το link: https://forms.gle/9VojLgx6WFzZkY1z7 
-Προσκοπικά Δίκτυα, δηλώστε συμμετοχή σε αυτό το link: https://forms.gle/QPf6rZMZyz2TqBWK6  

Στο τέλος της δραστηριότητας θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα στην ιστοσελίδα του Σ.Ε.Π. και θα αποσταλούν και τα αναμνηστικά στους συμμετέχοντες. Για περισσότερες πληροφορίες ή οδηγίες μπορείτε να απευθύνεστε στο email [email protected]. Εκεί κάποιος μπορεί να συμμετάσχει στο ραδιόφωνο, να τσατάρει με άλλους προσκόπους, να παρακολουθήσει διαλέξεις και άλλες πολλές δραστηριότητες που μπορεί να ανακαλύψει!

WOSM JOTA-JOTI
Επίσης σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε και στις δραστηριότητες του Παγκόσμιου Προσκοπικού Οργανισμού που έχουν προετοιμαστεί στα πλαίσια του JOTA-JOTI στην ιστοσελίδα https://www.jotajoti.info/ και κάνοντας εγγραφή. 

Για όποια απορία ή διευκρίνιση θέλετε η Εφορεία Ειδικότητας Αεροπροσκόπων Γ.Ε. και η Εφορεία Πληροφορικής Γ.Ε. είναι στη διάθεση σας στις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

Εφορεία Ειδικότητας Αεροπροσκόπων Γ.Ε.: [email protected]
Εφορεία Πληροφορικής Γ.Ε.: [email protected]
Και οι δύο Εφορείες για ό,τι έχει να κάνει με το JOTA-JOTI: [email protected] 

Local JOTA-JOTI Ambassadors (πρώην Coordinators)

Τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο της διοργάνωσης του J.O.T.A. (Jamboree-On-The-Air - Τζάμπορη των Αιθέρων) και J.O.T.I. (Jamboree-On-The-Internet - Τζάμπορη στο Internet) λειτουργεί με επιτυχία ο ρόλος των Local JOTA-JOTI Ambassadors (π. Coordinators) σε επίπεδο Περιφερειακών Εφορειών.

Σκοπός των Local JOTA JOTI Ambassadors είναι η διαρκής επαφή και επικοινωνία όχι μόνο σε κεντρικό επίπεδο αλλά και σε τοπικό, ώστε κατά την προετοιμασία τόσο των Περιφερειακών Εφορειών όσο και των Συστημάτων, να υπάρχουν άμεσοι συνεργάτες των Εφορειών Ειδικότητας Αεροπροσκόπων και Πληροφορικής Γ.Ε., ενισχύοντας στην ορθότερη επικοινωνία. Παράλληλα, από το κεντρικό στο τοπικό επίπεδο θα γίνεται πιο εύκολη η διάχυση πληροφοριών σχετικά με το μοναδικό Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορη που πραγματοποιείται κάθε χρόνο.

Ο Local JOTA-JOTI Ambassador πρέπει να είναι Βαθμοφόρος, ο οποίος ορίζεται από τον εκάστοτε Περιφερειακό Έφορο και προτείνεται να είναι ο Έφορος Ειδικότητας Αεροπροσκόπων ή ο Έφορος Πληροφορικής της Περιφερειακής Εφορείας. Σε περίπτωση που δεν υφίσταται Βαθμοφόρος με τα προαναφερθέντα καθήκοντα, μπορεί να είναι οποιοσδήποτε Έφορος ή Βαθμοφόρος της Περιφερειακής Εφορείας ο οποίος έχει εμπειρία από τουλάχιστον 2 προγενέστερα JOTA/JOTI και δύναται να αναλάβει τα εν λόγω καθήκοντα.

Ο Local JOTA-JOTI Ambassador θα πρέπει να διαθέτει τα εξής:
Χρόνο και διάθεση να υποστηρίξει το ρόλο του
Κατανόηση του ρόλου και του σκοπού  του JOTA/JOTI

Επίσης, θα ήταν επιθυμητές γνώσεις ραδιοερασιτέχνη και υπολογιστή (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, υπηρεσία συνομιλιών - IRC).

O Local JOTA-JOTI Ambassador είναι υπεύθυνος για την υποστήριξη του JOTA-JOTI στα όρια της Περιφερειακής Εφορείας και πιο συγκεκριμένα:

Συνεργάζεται με τον JOTA – JOTI National Ambassador.
Συμμετέχει στο συμβούλιο της Περιφερειακής Εφορείας και συνεργάζεται με τους Εφόρους της Π.Ε., φροντίζοντας για τον συντονισμό και την ενημέρωση σε θέματα που αφορούν στο JOTA-JOTI. 
Επικοινωνεί απευθείας με τους Αρχηγούς Συστημάτων της Π.Ε. για θέματα που αφορούν στο JOTA-JOTI.
Συντάσσει με τη βοήθεια των Συστημάτων που συμμετείχαν στο JOTA – JOTI και εισηγείται προς τον National JOTA – JOTI Ambassador την τελική αναφορά μετά το τέλος της δράσης.
Φροντίζει για την παροχή υποστήριξης σε θέματα που αφορούν στο JOTA-JOTI προς τα Προσκοπικά Κλιμάκια, σε συνεννόηση με τον εκάστοτε Π.Ε. και σε συνεργασία με τον National JOTA – JOTI Ambassador.
Υποστηρίζει τη συνεργασία και προωθεί κοινές δράσεις με φορείς που σχετίζονται γενικότερα με το JOTA-JOTI (ραδιοερασιτεχνικοί σύλλογοι, σχολές πληροφορικής κ.λπ.).

Παρακαλούνται οι Περιφερειακοί Έφοροι, όπως συμπληρώσουν σε αυτόν τον σύνδεσμο https://forms.gle/yiqFDytpqGJu2Pm4A τα στοιχεία του Βαθμοφόρου που ορίζεται να αναλάβει τα καθήκοντα του Local Ambassador, το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023.


Συνημμένα:
Αναφορά Συμμετοχής (θα ανοίξει αυτόματα στις 00:00 της 22/10/2023 και θα κλείσει αυτόματα στις 23:30 της 12/11/2023) η οποία βρίσκεται εδώ: 
Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 113 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Περισσότερα στο www.scouts4sdgs.gr.
16 ΕΙΡΗΝΗ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΘΕΣΜΟΙ


Επισυνάψεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 80_2023.pdf