Περισσότεροι από 900 έφηβοι Πρόσκοποι στο νησί της Χίου

Press Office
Ημ/νια Δημοσίευσης: 22/04/2023

Δελτία Τύπου

Περισσότεροι από 900 έφηβοι Πρόσκοποι, ηλικίας 15-18 ετών (Ανιχνευτές), από τις 19 έως τις 21 Απριλίου, στο νησί της Χίου, έζησαν στον παλμό της 38ης Πανελλήνιας Ανιχνευτικής Πολιτιστικής Ενημέρωσης (Π.Α.Π.Ε.), της μεγαλύτερης πολιτιστικής συνάντησης εφήβων.


Η Π.Α.Π.Ε. είναι μια Πανελλήνια συνάντηση με πολιτιστικό, εκπαιδευτικό, και καλλιτεχνικό περιεχόμενο με τη συμμετοχή Προσκόπων από όλη την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της 38ης Π.Α.Π.Ε. οι έφηβοι συμμετείχαν σε διαγωνισμούς και παρουσιάσεις.

78 έρευνες πάνω σε κοινωνικά θέματα, 66 memes, 3 ντοκιμαντέρ, 2 apps, 15 χορευτικά, 10 μουσικά συγκροτήματα, 187 φωτογραφίες, 57 σκίτσα, κόμικ και γελοιογραφίες, 24 ταινίες μικρού μήκους, 45 ποιήματα-λογοτεχνήματα κι ένα “Forum” με θέμα την πόλωση στο Δημόσιο Διάλογο, με τη συμμετοχή των Ανιχνευτών να ξεπερνά κάθε προσδοκία!

Στο πλαίσιο της Π.Α.Π.Ε. πραγματοποιήθηκε και το “prisma”, η νεότερη δράση της Π.Α.Π.Ε. Ξεχωριστοί προσκεκλημένοι μοιράστηκαν με τους εφήβους ιστορίες και προσωπικές εμπειρίες που έχουν χαρακτηρίσει την πορεία τους.Ο Ζερόμ Καλούτα, τραγουδιστής και ηθοποιός, η Αργυρώ Κουτσουράδη, γεωπόνος - παραγωγός αρωματικών φυτών, ο Σταμάτης Κριμιζής, διακεκριμένος αστροφυσικός και ο Μάριος Μάζαρης, δάσκαλος, αποτέλεσαν το έναυσμα για έντονο προβληματισμό, γόνιμο διάλογο και έμπνευση ανάμεσα στους εφήβους.

Η Χίος και η 38η Π.Α.Π.Ε. έδωσαν την σκυτάλη στην 39η Π.Α.Π.Ε. στο Ρέθυμνο, το Μάιο του 2024, με το σύνθημα πάντα «Ανιχνεύοντας μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο!»

Η 38η ΠΑ.Π.Ε. (Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση) τέλεσε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τον Δήμο Χίου. Για την πραγματοποίηση της δράσης συνέβαλαν η Attica Group (Hellenic Seaways και Blue Star Ferries), η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Χίου (ΔΗΚΕΧ), το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Περιφερειακό τμήμα Χίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ο κινηματογράφος Premiere, η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και η Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Επιτροπή Παιδείας, οι Διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι Διευθυντές των σχολείων, το Επιμελητήριο Χίου και σημαντικός αριθμός τοπικών επιχειρήσεων με την παροχή τοπικών προϊόντων. Στην επιτυχία της δράσης συνέβαλαν, η Ελληνική Αστυνομία-Τροχαία, το προσωπικό των Υπηρεσιών και των Φορέων, οι εργαζόμενοι των τοπικών επιχειρήσεων και εθελοντές.

Τις τελετές έναρξης και λήξης τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, ο Δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Παντελής Βρουλής, ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου σε θέματα Τουρισμού κ. Νίκος Νύκτας, ο πάτερ Κήρυκος Φαράκλας, εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσών, κ. Μάρκου και εκπρόσωποι της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας.

Κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης απονεμήθηκε το μετάλλιο "Φίλος των Προσκόπων" στον Υπουργό κ. Νότη Μηταράκη, τον Δήμαρχο κ. Σταμάτη Κάρμαντζη και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Παντελή Βρουλή για την αμέριστη υποστήριξή τους στον Ελληνικό Προσκοπισμό, από το Γενικό Έφορο του Σ.Ε.Π., κ. Σταύρο Δημητρόπουλο.

Το νησί της Χίου, με την ευκαιρία των 110 χρόνων Χιακού Προσκοπισμού, αγκάλιασε την Πανελλήνια δράση, με μια άψογη διοργάνωση, η οποία έδωσε την ευκαιρία σε 1000 νέους να πάρουν μια γεύση από το νησί και στους Χιώτες να γιορτάσουν την επέτειο με «μια πολύ μεγάλη παρέα», όπως ανέφερε κι ο Περιφερειακός Έφορος Χίου, κ. Ξενοφώντας Σταμπέλος.

https://youtube.com/playlist?list=PLuq7TMSAtZfrFum6BF8rW3nb3FVp-DYKg