Π.Α.Π.Ε. Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση 2023

Press Office
Ημ/νια Έκδοσης: 08/05/2023

Νέο
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Εφορεία Κλάδου Ανιχνευτών

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (Σ.Ε.Π.), αριθμώντας σήμερα περισσότερα από 20.000 ενεργά μέλη, αποτελεί τη μακροβιότερη και μεγαλύτερη εθελοντική Κίνηση για νέους στην Ελλάδα, με παρουσία σε περίπου 350 περιοχές σε όλη τη χώρα, με αδιάλειπτη κοινωνική προσφορά εδώ και 113 χρόνια.

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων πρόκειται να πραγματοποιήσει μία Πανελλήνια συνάντηση νέων από τις 19 έως τις 21 Απριλίου 2023 στο ακριτικό νησί της Χίου, με την ευκαιρία του εορτασμού των 110 χρόνων του Χιακού Προσκοπισμού. Η δράση έχει τίτλο «Π.Α.Π.Ε.» (Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση) είναι μια Πανελλήνια Προσκοπική δράση πολιτιστικού περιεχομένου με τη συμμετοχή Προσκόπων (κορίτσια και αγόρια ηλικίας Λυκείου 15-18 χρονών), από όλη την Ελλάδα. Η «Π.Α.Π.Ε.» πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1983, σε μια προσπάθεια να δοθεί η δυνατότητα στους Ανιχνευτές να παρουσιάσουν αντικείμενα έρευνας τα οποία έχουν σχέση με τον πολιτισμό, το περιβάλλον και την κοινωνία. Η «Π.Α.Π.Ε» πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη και είναι η μεγαλύτερη πολιτιστική συνάντηση εφήβων της χώρας μας.

Το κύριο αντικείμενο της δράσης αυτής είναι η ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών των εφήβων μέσα από την παρουσίαση ερευνών που έχουν πραγματοποιήσει για διάφορα κοινωνικά, περιβαλλοντικά και πολιτιστικά θέματα. Παράλληλα πραγματοποιούνται διαγωνισμοί χορού, ταινιών μικρού μήκους, τηλεοπτικών σποτ, φωτογραφίας και σκίτσων, λογοτεχνίας, εφαρμογών αλλά και μουσικών συγκροτημάτων, πάντα από τα ίδια τα παιδιά.

Η συμμετοχή κάθε χρόνο κυμαίνεται από 800-1000 Προσκόπους, έχει διάρκεια τρεις ή τέσσερεις ημέρες και πραγματοποιείται κάθε χρόνο κατά την διάρκεια των διακοπών του Πάσχα. Η φετινή συμμετοχή στη Χίο θα ξεπεράσει τα 900 άτομα.

Κατά τη διάρκεια της ΠΑ.Π.Ε. θα πραγματοποιηθούν δράσεις όπως εργαστήρια, φόρουμ έρευνες καθώς και ειδικές κατηγορίες, έρευνας και ντοκιμαντέρ, όπως η «Πράσινη Έρευνα» και το ιστορικό – επετειακό ντοκιμαντέρ με θέμα «60 χρόνια από το Τζάμπορη του Μαραθώνα».

Στο πλαίσιο της Π.Α.Π.Ε. πραγματοποιείται και το “prisma”, η νεότερη δράση της μεγαλύτερης πολιτιστικής συνάντησης εφήβων. Ενδιαφέροντες άνθρωποι μοιράζονται με τους εφήβους ιστορίες, προσωπικές εμπειρίες και δοκιμασίες, που έχουν χαρακτηρίσει την πορεία τους και τους έχουν οδηγήσει στην αλλαγή. Το προσωπικό τους ταξίδι και οι ιδέες τους αποτελούν τροφή για σκέψη και προκαλούν έναν παραγωγικό προβληματισμό.

Oι φετινοί ομιλητές θα είναι:

- Ζερόμ Καλούτα, τραγουδιστής & ηθοποιός

- Αργυρώ Κουτσουράδη, γεωπόνος - παραγωγός αρωματικών φυτών

- Σταμάτης Κριμιζής, αστροφυσικός

- Μάριος Μάζαρης, δάσκαλος

Η 38η ΠΑ.Π.Ε. (Πανελλήνια Πολιτιστική Ενημέρωση) τελεί η υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τον Δήμο Χίου. Για την πραγματοποίηση της δράσης έχουν συμβάλει η Attica Group (Hellenic Seaways και Blue Star Ferries), η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Χίου (ΔΗΚΕΧ), το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το τοπικό τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ο κινηματογράφος Premier, η Σχολική Επιτροπή Παιδείας και η Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Επιτροπή Παιδείας, οι Διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι Διευθυντές των σχολείων, το Επιμελητήριο Χίου και σημαντικός αριθμός τοπικών επιχειρήσεων με την παροχή τοπικών προϊόντων. Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων θα τιμήσει τους ανωτέρω για την προσφορά τους κατά την τελετή έναρξης της ΠΑΠΕ που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Απριλίου 2023 και ώρα 21:00 στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» - Καστρομηνά.

Η 38η ΠΑ.Π.Ε. (Πανελλήνια Πολιτιστική Ενημέρωση) στο νησί της Χίου μας προσκαλεί όλους να «Ανιχνεύσουμε», για να αλλάξουμε τον κόσμο!