DiscoverEU: Ταξίδεψε και ανακάλυψε την Ευρώπη δωρεάν με την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για νέους και νέες 18 ετών

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 13/03/2023
A/A: 22 / 2023

Ανακοίνωση
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Εφορεία Διεθνών Σχέσεων


Το DiscoverEU είναι μια δράση του προγράμματος Erasmus+ που δίνει τη δυνατότητα σε νέους και νέες να ανακαλύψουν την Ευρώπη μέσα από μαθησιακές εμπειρίες. Θα ανακαλύψουν τα εκπληκτικά τοπία της Ευρώπης και την ποικιλία των πόλεων και των χωριών της ταξιδεύοντας κυρίως σιδηροδρομικώς (αν και προβλέπονται εξαιρέσεις για να διευκολύνεται η συμμετοχή και όσων ζουν σε νησιά ή σε απομακρυσμένες περιοχές). Υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής και στους δύο γύρους υποβολής αιτήσεων που ανοίγουν κάθε χρόνο. Στα άτομα των οποίων η αίτηση γίνεται δεκτή χορηγείται ταξιδιωτικό πάσο. Από τον Ιούνιο του 2018 που ξεκίνησε ο πρώτος γύρος υποβολής αιτήσεων, πάνω από 165.000 νέοι και νέες έχουν αποκτήσει ταξιδιωτικό πάσο.

Εάν είσαι 18 χρονών και διαμένεις στην Ελλάδα, μέσω του προγράμματος Erasmus+, το DiscoverEU σου προσφέρει την ευκαιρία να συμμετάσχεις σε μια ταξιδιωτική εμπειρία που θα σου επιτρέψει να εξερευνήσεις την πολυμορφία της Ευρώπης, να μάθεις για την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία της και να έρθεις σε επαφή με άτομα απ’ όλη την ήπειρο. Επιπλέον, το DiscoverEU θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις δεξιότητες ζωής σημαντικές για το μέλλον σου, όπως ανεξαρτησία, αυτοπεποίθηση και ανοιχτό πνεύμα απέναντι σε άλλους πολιτισμούς. Από το 2022, που αποτελεί και το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας, οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες που θα επιλεγούν θα λαμβάνουν επιπλέον εκπτωτική κάρτα DiscoverEU με εκπτώσεις για πολιτιστικές επισκέψεις, δραστηριότητες μάθησης, αθλητισμό, τοπικές μεταφορές, διαμονή, διατροφή κ.λπ. 

Για να μπορείς να υποβάλεις αίτηση το 2023, πρέπει:
να έχεις γεννηθεί από την 1η Ιουλίου 2004 μέχρι και στις 30 Ιουνίου 2005,
να συμπληρώσεις τον σωστό αριθμό δελτίου ταυτότητας, διαβατηρίου ή δελτίου νόμιμης διαμονής στο ηλεκτρονικό έντυπο αίτησης στην σελίδα https://europa.eu/youth/discovereu_el,
να είσαι πολίτης ή να διαμένεις νόμιμα επί μακρόν σε ένα από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο νέος γύρος αιτήσεων άνοιξε την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023 και θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023. Αν επιλεγείς, μπορείς να ταξιδέψεις για διάστημα από 1 ημέρα έως και 30 ημέρες μεταξύ 15ης Ιουνίου 2023 και 30ης Σεπτεμβρίου 2024. Μπορείς να ταξιδέψεις μόνος σου ή σε ομάδα με έως και 4 φίλους και φίλες σου, υπό την προϋπόθεση ότι και αυτοί/-ές πληρούν τους προαναφερθέντες όρους. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και αιτήσεις συμμετοχής μπορείς να βρεις στην σελίδα https://europa.eu/youth/discovereu_el.

Με την παρούσα Ανακοίνωση επιθυμούμε να ενθαρρύνουμε τα νεαρά ενήλικα μέλη μας 18 ετών, να συμμετάσχουν στο DiscoverEU για να βιώσουν νέες όμορφες εμπειρίες, που θα τους συνοδεύουν στη ζωή τους.



Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 113 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Περισσότερα στο www.scouts4sdgs.gr.
16 ΕΙΡΗΝΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΘΕΣΜΟΙ


Επισυνάψεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 22_2023.pdf