Πλαισίωση ομάδας " Listening Ears"

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 03/03/2023
A/A: 16 / 2023

Ανακοίνωση

Οι Έλληνες Πρόσκοποι, στο πλαίσιο ενίσχυσης των διαδικασιών της "Ασφάλειας και Προστασίας Μελών Σ.Ε.Π.", έχουν θεσπίσει τον θεσμό  “Listening Ears” που πιλοτικά εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Πανελλήνια Ανιχνευτική Δράση, Ελπίδα 2022, προσπάθεια η οποία έγινε αμέσως αποδεκτή από τα ενήλικα αλλά και τα ανήλικα μέλη μας ενώ έχει αρχίσει η εφαρμογή του θεσμού και στις Εκπαιδεύσεις του Σ.Ε.Π., όπου είναι δυνατή η συμμετοχή μέλους της ομάδας «Listening Ears» ως μέλος της Εκπαιδευτικής ομάδας. Στόχος είναι μελλοντικά να έχει πιο ευρεία εφαρμογή. 

Ήδη μια ομάδα Ενήλικων Στελεχών έχει εκπαιδευτεί από την Παγκόσμια Οργάνωση της Προσκοπικής Κίνησης (WOSM). Εν όψει της επερχόμενης 38ης Πανελλήνιας Ανιχνευτικής Πολιτιστικής Ενημέρωσης (Π.Α.Π.Ε. 2023), η υπάρχουσα ομάδα  “Listening Ears” θα χρειαστεί να πλαισιωθεί από περισσότερα Ενήλικα Στελέχη για να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του θεσμού. Τα Ενήλικα Στελέχη που ενδιαφέρονται να πλαισιώσουν την ομάδα, μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο για να συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα, μέχρι και τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023.


Λίγα Λόγια για τον θεσμό των “Listening ears”.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να υποστηρίξετε κάποιον είναι να τον ακούσετε. Το να δίνετε τη δυνατότητα σε κάποιον να μιλήσει, είναι μια πράξη που δείχνει ότι είστε πρόθυμοι να τον ακούσετε και να του συμπαρασταθείτε. Τα μέλη της ομάδας “Listening Ears” στις Προσκοπικές δράσεις κάνουν ακριβώς αυτό - είναι πάντα πρόθυμοι να προσφέρουν υποστήριξη.

Ο ρόλος του "Listening Ear" είναι να καθοδηγήσει και να υποστηρίξει έναν Πρόσκοπο που το έχει ανάγκη, είτε ο Πρόσκοπος αντιμετωπίζει κίνδυνο να πάθει κακό είτε νιώθει δυσφορία κατά τη διάρκεια μιας δράσης ή εκπαίδευσης. Τα μέλη της ομάδας “Listening Ears” προσφέρουν ένα φιλόξενο, ασφαλές, μη απειλητικό και μη επικριτικό περιβάλλον για τους Προσκόπους, ώστε να αναζητήσουν βοήθεια προληπτικά είτε για τους ίδιους είτε για κάποιον άλλον. Επιπλέον, ως το πρώτο σημείο επαφής, ένας “Listening Ear” υποστηρίζει την ψυχική και συναισθηματική ευημερία όλων των συμμετεχόντων στην δράση, ανεξάρτητα από την ηλικία ή την ιδιότητά τους. 

Ως Listening Ears μπορούν να εκπαιδευτούν Ενήλικα Στελέχη και Μέλη Προσκοπικών Δικτύων, ανεξαρτήτως ηλικίας, ιδιότητας, ακαδημαϊκού και επαγγελματικού υπόβαθρου.



Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 112 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Περισσότερα στο www.scouts4sdgs.gr.
2 ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ
5 ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ
10 ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ
16 ΕΙΡΗΝΗ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΘΕΣΜΟΙ
17 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΣ ΣΤΟΧΟΥΣ

Επισυνάψεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 16_2023.pdf