European Scout Agora 2023 - Φάτιμα Πορτογαλίας, 12-16 Απριλίου 2023

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 13/02/2023
A/A: 12 / 2023

Ανακοίνωση
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Εφορεία Διεθνών Σχέσεων

Με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων προσκλήθηκε να συμμετάσχει στην «European Scout Agora 2023», που θα διεξαχθεί στο Διεθνές Προσκοπικό Κέντρο «Centro Nacional Escutista de Fátima», στη Φάτιμα της Πορτογαλίας, από τις 12 έως τις 16 Απριλίου 2023.

Στην Αρχαία Ελλάδα, η «Αγορά» ήταν ο τόπος συνάντησης, γνωριμιών και ανταλλαγής απόψεων. Σήμερα, η «Agora», προσομοιάζοντας την αρχαιοελληνική σύλληψη, φιλοδοξεί να αποτελέσει μία εκπαιδευτική πανευρωπαϊκή δράση η οποία απευθύνεται σε νέους ενήλικες (Μέλη Προσκοπικών Δικτύων_Rovers) και στοχεύει να αναδείξει σύγχρονα θέματα που αφορούν στους νέους και τη σημερινή κοινωνία. 

Η φετινή Agora έχει ως κύριους στόχους, οι συμμετέχοντες:
Να ενημερωθούν για τις διαφορετικές κουλτούρες και τα προγράμματα από Προσκοπικά Δίκτυα από άλλες χώρες της Ευρώπης και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους.
Να αποκτήσουν εργαλεία και δεξιότητες οι οποίες θα τους βοηθήσουν να σχεδιάσουν και να διευθύνουν project/εγχειρήματα σχετικά με την βιωσιμότητα και τα οποία θα μπορούν να υλοποιηθούν σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο.
Να κατανοήσουν τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν ως νέες και νέοι μέσα στην κοινωνία, είτε αυτός προέρχεται μέσα από δράσεις της Προσκοπικής Κίνησης είτε από άλλου είδους ενέργειες, μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα και πρακτικές εμπειρίες.
Να συμμετέχουν σε δραστηριότητες σχετικά με την ενδυνάμωση των νέων, για να ενθαρρύνει την προσωπική τους ανάπτυξη.

Earth Tribe
Η Agora 2023, όπως και η επόμενη το 2024, αποτελεί μέρος του προγράμματος Earth Tribe Project (Erasmus+), το οποίο η Ευρωπαϊκή Προσκοπική Περιοχή υλοποιεί και επικεντρώνεται στη βιωσιμότητα. Υπεύθυνη για την υλοποίηση του προγράμματος Earth Tribe στην Ελλάδα είναι η Εφορεία Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος Γ.Ε. 

H Agora 2023 θα δώσει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να συμμετέχουν σε μεγαλύτερες δράσεις όπως:
Να εκπαιδευτούν και να υποστηριχθούν για να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν ένα project/εγχείρημα σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο το 2023 με θέμα τη βιωσιμότητα.
Να συμμετέχουν σε πρόγραμμα ανταλλαγής, στο πλαίσιο του Kander100, στο Διεθνές Προσκοπικό Κέντρο Kandersteg μεταξύ 26 Ιουλίου και 8 Αυγούστου 2023.
Να αποτελέσουν μέρος μιας μεγαλύτερης “φυλής” νέων ανθρώπων, που θα επιθυμούσαν να δουν τον Προσκοπισμό να συνεισφέρει το δικό του κομμάτι στο να κάνει τον κόσμο λίγο καλύτερο.

Στη φόρμα εγγραφής μπορεί κανείς να δηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετέχει στο κομμάτι «Agora-local project-Kander100» το οποίο είναι κομμάτι του προγράμματος EarthTribe και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στοιχεία Δράσης:
Τόπος Διεξαγωγής: Centro Nacional Escutista de Fátima, Φάτιμα – Πορτογαλία
Ημερομηνίες: Από την Μ. Τετάρτη 12 μέχρι την Κυριακή του Πάσχα 16 Απριλίου 2023
Προϋποθέσεις συμμετοχής: Στην Agora μπορούν να συμμετάσχουν Μέλη Προσκοπικών Δικτύων, ηλικίας 18 - 24 ετών, απογεγραμμένα Μέλη του Σ.Ε.Π. Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν προσκοπική εμπειρία και να γνωρίζουν πολύ καλά την Αγγλική γλώσσα. Επιθυμητό είναι το προσωπικό ενδιαφέρον των συμμετεχόντων στο κομμάτι της βιωσιμότητας και της πράσινης ανάπτυξης. 
Οικονομική συμμετοχή: Η οικονομική συμμετοχή έχει ορισθεί στο ποσό των εκατό Ευρώ (€ 100,00) και περιλαμβάνει τη διαμονή και τη διατροφή από το απόγευμα της Μ. Τετάρτης 12 Απριλίου ως το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα 16 Απριλίου, καθώς και το εκπαιδευτικό υλικό της δράσης. Στο κόστος δεν συμπεριλαμβάνονται έξοδα μετακίνησης.
Οικονομική ενίσχυση: Μέσω επιπλέον χρηματοδότησης που διασφαλίστηκε από το πρόγραμμα «Erasmus+» οι συμμετέχοντες δικαιούνται επιπλέον οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη των εξόδων μετακίνησής τους προς το μέρος υλοποίησης της δράσης, έως και διακόσια Ευρώ (€ 200,00). Το Σ.Ε.Π. έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων στην Agora 2023.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της δράσης http://agora.rovernet.eu.

Οι δηλώσεις συμμετοχής πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα http://agora.rovernet.eu/registrations, το αργότερο μέχρι τις 19 Μαρτίου 2023, με ταυτόχρονη ενημέρωση της Εφορείας Διεθνών Σχέσεων Γ.Ε. (χρησιμοποιείστε τη διεύθυνση [email protected] με θέμα AGORA 2023 – ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥ). Η συμμετοχή κάθε ενδιαφερομένου στη δράση χρειάζεται να εγκριθεί από τον Έφορο Διεθνών Σχέσεων της Γ.Ε.

Τονίζεται ότι το Σ.Ε.Π., με διαχρονική ενεργή παρουσία σε ευρωπαϊκές και διεθνείς δράσεις υψηλού επιπέδου, ενθαρρύνει την ενεργή συμμετοχή των μελών του στην «European Scout Agora 2023», καθώς προσφέρει χρήσιμα, πρακτικά εφόδια και ικανότητες στις νέες και στους νέους δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία έκθεσης των απόψεών τους και έκφρασης σε διεθνές επίπεδο.



Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 113 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Περισσότερα στο www.scouts4sdgs.gr.
16 ΕΙΡΗΝΗ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΘΕΣΜΟΙ
17 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΣ ΣΤΟΧΟΥΣ

Επισυνάψεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 12_2023.pdf