Ανθρωπιστική βοήθεια του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 09/02/2023
A/A: 11 / 2023

Ανακοίνωση
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Γενικός Έφορος

Το πρωί της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου, ο κόσμος συγκλονίστηκε από το διπλό καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου στην Τουρκία και στη Συρία, έναν καταστροφικό σεισμό με χιλιάδες θύματα και δεκάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας που έχασαν τους ανθρώπους και τα σπίτια τους μέσα σε λίγα λεπτά.

Οι κάτοικοι της Τουρκίας και της Συρίας που χτυπήθηκαν από το σεισμό χρειάζονται άμεσα την βοήθεια και την αλληλεγγύη όλου του κόσμου. Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, πιστό στις Αρχές της Διεθνούς Φιλίας και Αλληλεγγύης, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή σε επικοινωνία με την Παγκόσμια Οργάνωση της Προσκοπικής Κίνησης (W.O.S.M.) και τις Εθνικές Οργανώσεις Προσκόπων της Τουρκίας και της Συρίας, για να οργανώσει συντονισμένα τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στις πληγείσες περιοχές.

Οι ανάγκες που καλούμαστε να καλύψουμε αφορούν αποκλειστικά και μόνο τα παρακάτω αγαθά:

Α. Χειμερινά ρούχα για παιδιά και ενήλικες:
Μπουφάν
Αδιάβροχα
Μπλούζες
Φόρμες
Παντελόνια
Μπότες – Γαλότσες
Φούτερ – Πουλόβερ
Γάντια
Σκουφάκια
Κάλτσες
Εσώρουχα (Μη χρησιμοποιημένα)

Β. Τρόφιμα μακράς διαρκείας όπως ρύζι, μακαρόνια, όσπρια, παιδικές τροφές (σκόνη γάλακτος), κονσέρβες (όχι χοιρινό κρέας).

Γ. Αγαθά ατομικής υγιεινής, παιδικές πάνες και σερβιέτες.


Δ. Λοιπά είδη:
Στρώματα για σκηνές
Κουβέρτες (μη χρησιμοποιημένες)
Υπνόσακοι (μη χρησιμοποιημένοι)
Θερμός
Φακοί και φανάρια χειρός
Power-bank

Τα είδη που θα συγκεντρωθούν από τις Περιφερειακές Εφορείες Αττικής και Λέσβου θα παραδοθούν στον Δήμο Αϊβαλί από την Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβου και από εκεί θα μεταφερθούν στις περιοχές που χτυπήθηκαν από το σεισμό. Τα είδη που θα συγκεντρωθούν από την Περιφερειακή Εφορεία Θεσσαλονίκης θα μεταφερθούν οδικώς και θα παραδοθούν στους αδελφούς Προσκόπους της Κωνσταντινούπολης. Τα είδη που θα συγκεντρωθούν από τις υπόλοιπες Περιφερειακές Εφορείες θα φτάσουν στον τελικό προορισμό τους μέσω του δικτύου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Σημεία συλλογής αγαθών:

Α. Αττική
Καλούνται όλα τα Μέλη του Σ.Ε.Π. και όλα τα Προσκοπικά Συστήματα της Αττικής που επιθυμούν να συνεισφέρουν, κινητοποιώντας οικογένειες, συμμαθητές, φίλους, συγγενείς κ.ά., να συγκεντρώσουν τα παραπάνω αγαθά, τα οποία θα παραδίδονται στο κτήριο της Κεντρικής Διοίκησης του Σ.Ε.Π. (Πτολεμαίων 1 Παγκράτι, 4ο Όροφος). Η παραλαβή ειδών θα γίνεται το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 12:00 - 20:00, την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 12:00 - 20:00 και την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 16:00 – 21:00).
Υπεύθυνοι για τη συγκέντρωση της ανθρωπιστικής βοήθειας είναι ο Βοηθός Γενικός Έφορος κ. Ρομπέρτο Άνδροβιτς (6951098926,vge.attikis@sep.org.gr) και ο κ. Δημήτρης Σπυράκος (6944610994, [email protected]).

Β. Θεσσαλονίκη 
Καλούνται όλα τα Μέλη του Σ.Ε.Π. και όλα τα Προσκοπικά Συστήματα της Θεσσαλονίκης που επιθυμούν να συνεισφέρουν, κινητοποιώντας οικογένειες, συμμαθητές, φίλους, συγγενείς κ.ά., να συγκεντρώσουν τα παραπάνω αγαθά, τα οποία θα παραδίδονται στο κτήριο της Περιφερειακής Εφορείας Θεσσαλονίκης (Βασιλέως Γεωργίου Α’, Θεσσαλονίκη). Η παραλαβή των ειδών θα γίνεται το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 11:00 - 22:00, την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 11:00 - 22:00 και από την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου μέχρι και την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 17:00 - 22:00.
Υπεύθυνος για τη συγκέντρωση της ανθρωπιστικής βοήθειας είναι ο Περιφερειακός Έφορος, Προσκόπων Θεσσαλονίκης, κ. Γιώργος Mπάμπουρας (6972221539, [email protected]).

Γ. Λέσβος 
Καλούνται όλα τα Μέλη του Σ.Ε.Π. και όλα τα Προσκοπικά Συστήματα της Λέσβου που επιθυμούν να συνεισφέρουν, κινητοποιώντας οικογένειες, συμμαθητές, φίλους, συγγενείς κ.ά., να συγκεντρώσουν τα παραπάνω αγαθά, τα οποία θα παραδίδονται στο κτήριο του 3ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης στο Μακρύ Γιαλό (Ελευθερίου Βενιζέλου 20), το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου και την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 10.00 - 12:00 και από την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου έως και την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 17.00 - 20.00.
Υπεύθυνος για τη συγκέντρωση της ανθρωπιστικής βοήθειας είναι ο Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Λέσβου, κ. Στρατής Μπαλάσκας (6932408758, stratisbalaskas@gmail.com).

Δ. Περιφερειακές Εφορείες Εκτός Αττικής, Θεσσαλονίκης & Λέσβου 
Καλούνται όλα τα Μέλη του Σ.Ε.Π. και όλα τα Προσκοπικά Συστήματα εκτός Αττικής, Θεσσαλονίκης και Λέσβου που επιθυμούν να συνεισφέρουν, κινητοποιώντας οικογένειες, συμμαθητές, φίλους, συγγενείς κ.α., να συγκεντρώσουν τα παραπάνω αγαθά, τα οποία θα παραδίδονται ανά Σύστημα ή ανά Περιφερειακή Εφορεία στα κατά τόπους Περιφερειακά Τμήματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.), τα οποία καλύπτουν σχεδόν ολόκληρη την Ελλάδα και αναφέρονται στον ακόλουθο σύνδεσμο, μαζί με τα στοιχεία επικοινωνίας τους: 

Τα Περιφερειακά Τμήματα του Ε.Ε.Σ. αναφέρονται επίσης στον παρακάτω σύνδεσμο: 

Ο Ε.Ε.Σ έχει κάνει έκκληση για:
Τρόφιμα μακράς διαρκείας όπως ζυμαρικά, όσπρια, γάλα εβαπορέ, σκόνη γάλακτος για παιδιά, κονσέρβες (όχι χοιρινό κρέας), δημητριακά, παξιμάδια.
Λοιπά είδη: Υπνόσακοι, κουβέρτες, είδη ατομικής υγιεινής, παιδικές πάνες, σερβιέτες. 

Τέλος η Παγκόσμια Οργάνωση της Προσκοπικής Κίνησης (W.O.S.M.) δημιούργησε μία πλατφόρμα για όσους επιθυμούν να συνεισφέρουν οικονομικά. Για την κατάθεση δωρεών ακολουθούμε τον παρακάτω σύνδεσμο:

Ως Πρόσκοποι, υποσχεθήκαμε να βοηθούμε κάθε άνθρωπο σε κάθε περίσταση. Καθημερινά καλούμαστε να κάνουμε την Υπόσχεσή μας πράξη. Οι στιγμές επιβάλλουν να προσπαθήσουμε ακόμα περισσότερο, ώστε η προσφορά και η αλληλεγγύη να ανακουφίσουν τους σκληρά δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας.

Οι Πρόσκοποι της Ελλάδας εκφράζουμε την οδύνη μας για τις χιλιάδες νεκρών από τους σεισμούς στην Τουρκία και την Συρία. 



Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 113 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Περισσότερα στο www.scouts4sdgs.gr.
1 ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ
2 ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΠΕΙΝΑ
3 ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ
16 ΕΙΡΗΝΗ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΘΕΣΜΟΙ
17 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ


Επισυνάψεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 11_2023.pdf