Λιγότερα απορρίμματα: Η γειτονιά μας και εμείς

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 14/12/2022
A/A: 116 / 2022

Ανακοίνωση
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Εφορεία Περιβάλλοντος

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του παγκόσμιου περιβαλλοντικού προγράμματος “Earth Tribe” ο Παγκόσμιος Οργανισμός της Προσκοπικής Κίνησης (W.O.S.M.) συνεργάζεται με το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE) και εντάσσει την καμπάνια για Λιγότερα απορρίμματα – Litter Less Campaign (LLC), σε συνδυασμό με το πρόγραμμα Young Reporters for the Environment (YRE), στο μονοπάτι των «Καλύτερων Επιλογών για το Περιβάλλον» του “Earth Tribe”. Για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού στη χώρα μας, το Σ.Ε.Π. συνεργάζεται με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, εκπρόσωπο της FEE στην Ελλάδα και διαχειριστή του LLC και του YRE.

Ο W.O.S.M. επέλεξε την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ινδία, την Νότιο Αφρική, την Αργεντινή και την Μαλαισία για την πιλοτική υλοποίηση της καμπάνιας για την μείωση των απορριμμάτων (LLC), που έχει ως στόχο να μειώσει το αποτύπωμα της κοινωνίας όσον αφορά στα απορρίμματα και τα απόβλητα με την ενεργοποίηση των νέων, να παροτρύνει τους νέους να μάθουν περισσότερα για αυτό το ζήτημα και να τους ενθαρρύνει να εφαρμόσουν πρακτικές λύσεις, να προτείνουν ατομικές ή ομαδικές δράσεις για τη βελτίωση των συνθηκών αλλά και να καταγράψουν καλές πρακτικές πάνω στο θέμα αυτό.

Το Σ.Ε.Π. προσκαλεί όλες τις Αγέλες Λυκοπούλων, τις Ομάδες Προσκόπων, τις Κοινότητες Ανιχνευτών και όλα τα Προσκοπικά Δίκτυα να λάβουν μέρος από τις 15 Δεκεμβρίου 2022 έως τις 15 Ιανουαρίου 2023 στη δραστηριότητα «Λιγότερα απορρίμματα: Η γειτονιά μας και εμείς».

Η δραστηριότητα  έχει στόχους:
(α) να μειώσει το αποτύπωμα της κοινωνίας όσον αφορά στα απορρίμματα, ενδυναμώνοντας τη συμμετοχή των νέων,
(β) να αυξήσει τις γνώσεις και τις πρακτικές ικανότητες των νέων, προς την αποφυγή και τη διαχείριση των απορριμμάτων,
(γ) να προωθήσει την κυκλική οικονομία υιοθετώντας μακροχρόνια αλλαγή συμπεριφοράς στο πλαίσιο των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και 
(δ) να δημιουργηθούν αξιόπιστες καταγραφές και καλές πρακτικές που θα διαδοθούν μέσω κοινωνικών δικτύων και ιστοσελίδων.

Η δραστηριότητα: «Λιγότερα απορρίμματα: Η γειτονιά μας και εμείς» είναι ένα φωτογραφικό-video σαφάρι αποτύπωσης συμπεριφορών των πολιτών, όταν η τοπική αγορά είναι σε λειτουργία. Όποιο Σύστημα συμμετέχει ολοκληρωμένα σε όλα τα στάδια της δραστηριότητας αυτής, θα ονομαστεί Σύστημα “Earth Tribe”, θα αποκτήσει τον δικό του επισείοντα “Earth Tribe” και θα είναι πλέον μέλος αυτής της καινοτόμου και πρωτοποριακής προσπάθειας για έναν καλύτερο κόσμο. 

Η πρωτοβουλία του “Earth Tribe” δημιουργεί μια παγκόσμια κοινότητα νέων ανθρώπων με ενθουσιασμό για το περιβάλλον, οι οποίοι ως πολίτες του κόσμου συμμετέχουν ενεργά για τη διατήρηση και προστασία του πλανήτη μας. Η φυλή της Γης “Earth Tribe” ενθαρρύνει και οδηγεί τους νέους σε ένα ταξίδι μάθησης, ώστε να αναπτύξουν τη συνείδηση, τις δεξιότητες και τις ηγετικές ικανότητες που είναι απαραίτητες ώστε να διαμορφώσουν την περιβαλλοντική εξέλιξή τους στην κοινωνία τους.

Μέσα από μια σειρά προκλήσεων “Earth Tribe” οι νέοι γνωρίζουν πώς να συνδεθούν με τη φύση, να γίνουν πρωταθλητές της βιωσιμότητας και να δράσουν για το περιβάλλον. Τα μέλη του “Earth Tribe” αναλαμβάνουν προσωπική δέσμευση για τη βελτίωση της υγείας του πλανήτη και κάνουν τον κόσμο έναν καλύτερο τόπο να ζεις. Στη χώρα μας, η εφαρμογή του “Earth Tribe” θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2023.

Στα συνημμένα αρχεία, θα βρείτε τις ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ (αναλυτική περιγραφή της δραστηριότητας, τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε και ιδέες για την επιλογή, την προσέγγιση και την παρουσίαση του θέματος που θα ασχοληθείτε) και ΛΙΣΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ της αρτιότητας των φωτογραφιών και των βίντεο που θα υποβάλλετε.

Αγαπητοί μου,

Το παγκόσμιο περιβαλλοντικό πρόγραμμα “Earth Tribe” και ειδικότερα η δραστηριότητα «Λιγότερα απορρίμματα: Η γειτονιά μας και εμείς» είναι μία ακόμη ευκαιρία να κάνουμε πράξη τις Αρχές μας και να προβάλλουμε σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο την προσπάθεια της Προσκοπικής Κίνησης να δημιουργήσει έναν καλύτερο κόσμο. 




Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 112 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Περισσότερα στο www.scouts4sdgs.gr.
11 ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
12 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
13 ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ


Επισυνάψεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 116_2022.pdf
ΑΝ.116_ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ LLC.pdf
ΑΝ.116_ΛΙΣΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ FOTO VIDEO ΡΕΠΟΡΤΑΖ.pdf