Πλαίσιο πραγματοποίησης Προσκοπικών δράσεων

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 15/09/2022
A/A: 93 / 2022

Ανακοίνωση
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Γενικός Έφορος


Μία νέα Προσκοπική χρονιά ξεκινά, με την ελπίδα σύντομα να αφήσουμε πίσω μας τους και τους τελευταίους περιορισμούς και επιτέλους να απολαύσουμε ελεύθερα και ανεμπόδιστα το Προσκοπικό παιχνίδι. Λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες ανακοινώσεις της πολιτείας για τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας, το πλαίσιο της πραγματοποίησης των Προσκοπικών δράσεων για τη νέα Προσκοπική Χρονιά 2022 – 2023, διαμορφώνεται ως ακολούθως:

α. Γενικές Οδηγίες
Όλες οι Προσκοπικές δραστηριότητες (δράσεις Τμημάτων, Εκπαιδεύσεις, συμβούλια, ενημερώσεις γονέων κ.ά.) πρέπει να πραγματοποιούνται όσο το δυνατόν περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους και στην ύπαιθρο.
Κατά τη διάρκεια της δράσης οι κλειστοί χώροι πρέπει να αερίζονται.
Η ταυτόχρονη συνύπαρξη των συμμετεχόντων σε κλειστούς χώρους κατά την πραγματοποίηση των δράσεων πρέπει να περιορίζεται στα αναγκαία. 
Στο χώρο της δράσης πρέπει να τηρούνται από όλους οι κανόνες ατομικής υγιεινής. 
Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι προαιρετική για τους συμμετέχοντες. 
Το παγούρι και τα σκεύη εστίασης πρέπει να είναι ατομικά και μόνο για προσωπική χρήση.
Ανήλικα ή ενήλικα μέλη μας τα οποία βρίσκονται σε καραντίνα ή ήρθαν σε επαφή με κρούσμα τρεις πλήρεις ημέρες πριν από Προσκοπική δραστηριότητα πρέπει να ενημερώνουν τον αρχηγό και δεν μπορούν να συμμετέχουν στη δραστηριότητα.

β. Δράσεις Τμημάτων χωρίς διανυκτέρευση
Για τους ανήλικους συμμετέχοντες δεν υπάρχει περιορισμός συμμετοχής.
Για τους ενήλικους συμμετέχοντες που διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης το τελευταίο εξάμηνο δεν υπάρχει περιορισμός συμμετοχής.
Οι ενήλικοι συμμετέχοντες που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, απαιτείται να έχουν υποβληθεί σε εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο για COVID-19 (PCR ή rapid test) μέσα στην εβδομάδα στα πλαίσια της εργασίας τους ή σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο για COVID-19 (self test), εντός 24 ωρών από την έναρξη της δράσης και ιδανικά λίγο πριν την αναχώρηση, με αρνητικό αποτέλεσμα. 

γ. Διήμερες / πολυήμερες Εκδρομές Τμημάτων
Όλοι ανεξαιρέτως οι συμμετέχοντες, ανήλικα και ενήλικα μέλη, εμβολιασμένοι και μη, απαιτείται να έχουν υποβληθεί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο για COVID-19 (self test), εντός 24 ωρών από την έναρξη της δράσης και ιδανικά λίγο πριν την αναχώρηση, με αρνητικό αποτέλεσμα. 
Αν η διανυκτέρευση γίνεται σε σκηνές, τότε για τις Αγέλες, σε κάθε σκηνή μπορούν να κοιμούνται τόσα Λυκόπουλα όσο η μέγιστη προβλεπόμενη χωρητικότητα, ενώ για τις μεγαλύτερες ηλικίες, σε κάθε σκηνή πρέπει να κοιμάται τουλάχιστον ένα (1) άτομο λιγότερο από την προβλεπόμενη χωρητικότητα.

δ. Εκπαιδεύσεις Ενηλίκων Στελεχών
Για τις Εκπαιδεύσεις Ενηλίκων Στελεχών ισχύουν κατ’ αναλογία τα ίδια με τις Δράσεις Τμημάτων χωρίς διανυκτέρευση και τις Διήμερες / πολυήμερες Εκδρομές Τμημάτων.

ε. Αντιμετώπιση περιστατικών
Αν κατά τη διάρκεια Προσκοπικής δράσης κάποιο παιδί εμφανίσει συμπτώματα αδιαθεσίας, τότε το παιδί αυτό απομονώνεται σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, μέχρι να το παραλάβει ο γονέας του. Για το παιδί και για τους ενήλικες που θα μείνουν μαζί του, εφαρμόζεται υγιεινή χεριών και μάσκα.
Για το περιστατικό, ο/η Αρχηγός του Τμήματος ενημερώνει τον/την Αρχηγό Συστήματος. 
Αν το περιστατικό συμβεί σε διήμερη / πολυήμερη εκδρομή, τότε ενημερώνεται και ο/η Περιφερειακός Έφορος. 
Μετά τη δράση, ζητείται περαιτέρω ενημέρωση από τους γονείς για την πορεία της υγείας του παιδιού. Aν προκύψει θετικό κρούσμα COVID-19, ακολουθείται η προβλεπόμενη από τις αρχές διαδικασία.

Οι ανωτέρω προβλέψεις ισχύουν αναλογικά για κάθε Προσκοπική δράση (δράσεις Ενώσεων Παλαιών Προσκόπων, συναντήσεις Επιτροπών Κοινωνικής Συμπαράστασης, Συμβούλια, Εκπαιδεύσεις κ.ο.κ.). 

Σε κάθε περίπτωση που ισχύουν ειδικά ή έκτακτα περιοριστικά μέτρα, αυτά θα πρέπει να τηρούνται και στις Προσκοπικές δράσεις, για όλο το χρόνο ισχύος τους.

Οι παραπάνω απλοί αλλά και αναγκαίοι κανόνες διασφαλίζουν την ασφαλή διεξαγωγή των Προσκοπικών δράσεων και την προστασία των μελών μας.

Η παρούσα αντικαθιστά όλες τις προγενέστερες σχετικές Ανακοινώσεις που αφορούσαν στην περσινή Προσκοπική χρονιά.

Καλές Προσκοπικές Δράσεις!



Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 112 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Περισσότερα στο www.scouts4sdgs.gr.
16 ΕΙΡΗΝΗ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΘΕΣΜΟΙ


Επισυνάψεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 93_2022.pdf