5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 01/06/2022
A/A: 69 / 2022

Ανακοίνωση
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Εφορεία Περιβάλλοντος


Η αλλαγή του κλίματος, η απώλεια της φύσης και της βιοποικιλότητας, η ρύπανση και τα απόβλητα αποτελούν απόδειξη ότι η Γη «είναι στο κόκκινο» και αυτό επιδεινώνεται κάθε μέρα. Για να μπορέσουμε να βγούμε από αυτό το δίλημμα πρέπει να μεταμορφώσουμε τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας για να τις κάνουμε περιεκτικές, δίκαιες και πιο συνδεδεμένες με τη φύση. Πρέπει να αλλάξουμε την συμπεριφορά μας προς τον πλανήτη μας και να τον φροντίσουμε.

Η 5η Ιουνίου, ημέρα που καθιέρωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, είναι αφιερωμένη στο περιβάλλον μας, κάθε χρόνο με κάποιο ξεχωριστό θέμα και αποτελεί τη σημαντικότερη εκδήλωση γι’ αυτό. Για τον φετινό εορτασμό κυκλοφόρησε και «πρακτικό οδηγό»: https://www.worldenvironmentday.global/get-involved/practical-guide

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει ως σύνθημα το Μόνο Μια Γη (έχουμε) #OnlyOneEarth και μας καλεί για συλλογική, μεταμορφωτική δράση σε παγκόσμια κλίμακα για την προστασία και την αποκατάσταση του πλανήτη μας. 

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που φιλοξενείται φέτος από την Σουηδία, μας καλεί όλους να διατηρήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από 1,5 βαθμούς C και να μειώσουμε στο μισό τις ετήσιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030. Χρειαζόμαστε επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση αυτών των πιεστικών ζητημάτων, καθιστώντας το «Only One Earth» και την εστίασή του στη βιώσιμη ζωή σε αρμονία με τη φύση, τόσο επίκαιρο όσο ποτέ.

Οι Έλληνες Πρόσκοποι φροντίζουν να υλοποιούν τα προγράμματά τους και τις περισσότερες δράσεις τους στην ύπαιθρο, για να βρίσκονται κοντά στην φύση και να απολαμβάνουν τα πολλαπλά οφέλη και κυρίως για να προσφέρουν στα μέλη τους το κατά δυνατόν υγιεινότερο περιβάλλον. 

Όλες οι δραστηριότητες του Ελληνικού και του Παγκόσμιου Προσκοπισμού διέπονται από την αγάπη και τον σεβασμό προς τη φύση. Οι Έλληνες Πρόσκοποι έχουν κάνει το #OnlyOneEarth πράξη, από τότε που δεν υπήρχε πρόβλημα!!
Φροντίζουν να μετακινούνται πάντα ομαδικά και προτιμούν μέσα μεταφοράς με τις λιγότερες εκπομπές καυσαερίων, όπως τα τραίνα.
Προσέχουν πολύ την διατροφή τους και φροντίζουν να ανακυκλώνουν τα απορρίμματα και επιλέγουν να συμμετέχουν σε κομποστοποίηση.
Δενδροφυτεύουν και περιποιούνται τα υπάρχοντα δάση και αστικά δασύλλια προσπαθώντας να πολλαπλασιάσουν τους φυσικούς πνεύμονες-καθαριστές του πλανήτη μας.
Προστατεύουν και φροντίζουν τις θάλασσες για να μπορούν να ευδοκιμούν ανενόχλητα τα λιβάδια της θαλάσσιας χλωρίδας που προσφέρουν τεράστιες ποσότητες καθαρού οξυγόνου.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για το Περιβάλλον και του θέματος «Έχουμε Μόνο Μια Γη, Ας Την Φροντίσουμε», καλώ τα 20.000 μέλη της Ελληνικής Προσκοπικής κίνησης να προσπαθήσουν, σε κάθε εκδήλωση της καθημερινότητάς τους, να σκέπτονται την παράμετρο της προσοχής που πρέπει να δίνουμε στην φιλο-περιβαλλοντική τους συμπεριφορά και να εφαρμόζουν έμπρακτα τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.



Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 112 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Περισσότερα στο www.scouts4sdgs.gr.
13 ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
14 ΖΩΗ ΣΤΟ ΝΕΡΟ
15 ΖΩΗ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ
17 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ

Επισυνάψεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 69_2022.pdf
ΑΝ.69_ΑΦΙΣΑ.png