ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ

Διοικητικό Συμβούλιο
Ημ/νια Έκδοσης: 22/05/2022
A/A: 67 / 2022

Ανακοίνωση

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών και κάθε ενδιαφερόμενου σχετικά με το ανυπόστατο και συκοφαντικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία της Κυριακής», ανακοινώνει τα παρακάτω:

Στα 112 χρόνια ιστορίας της Προσκοπικής Κίνησης ουδέποτε έχουν καταγγελθεί αδικήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και την γενετήσια αξιοπρέπεια των ανηλίκων μελών του. Αντιθέτως, το Σ.Ε.Π. διαθέτει αυστηρά πρωτόκολλα για την ασφάλεια των ανηλίκων μελών του και ειδικές εκπαιδεύσεις για τα ενήλικα στελέχη του, προκειμένου όλα τα μέλη του να βιώνουν με θετικά συναισθήματα το Προσκοπικό Πρόγραμμα.

Πράγματι, η αρμόδια Υπουργός διαβίβασε στο Σ.Ε.Π. και ζήτησε να ελεγχθεί η συγκεκριμένη καταγγελία, η οποία είναι ανώνυμη. Το Σ.Ε.Π. ενημέρωσε την κ. Υπουργό για το πόρισμα ανεξάρτητης επιτροπής ειδικών και νομικών, την οποία όρισε το Δ.Σ. για να εξετάσει το θέμα, σύμφωνα με το οποίο: (α) ο εν λόγω λογαριασμός είναι ανενεργός, (β) το υλικό που εξέτασε και φέρεται να προέρχεται από τον εν λόγω λογαριασμό ουδεμία σχέση έχει με το Σ.Ε.Π. και τον Προσκοπισμό γενικότερα, (γ) ότι ουδεμία αξιόποινη πράξη προκύπτει από την δράση αυτού του ανώνυμου λογαριασμού και τέλος, (δ) ότι το Σ.Ε.Π. δεν νομιμοποιείται ούτε έχει τη δυνατότητα να αναζητήσει οτιδήποτε περισσότερο για τον λογαριασμό αυτό. Σημειώνεται επίσης ότι στην καταγγελία δεν υπάρχει θιγόμενο πρόσωπο-θύμα.

Το Σ.Ε.Π., αμέσως παρενέβη στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές και στην Ελληνική Αστυνομία, ζητώντας τη διερεύνηση των αναφερόμενων στην καταγγελία, δηλώνοντας ότι συνδράμει με κάθε τρόπο και μέσο τις έρευνές τους, προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση και κυρίως να διακριβωθεί με ασφάλεια η αλήθεια ή όχι των καταγγελλομένων.

Το Σ.Ε.Π. έχει την πεποίθηση πως κανένα μέλος της Διοίκησής του και των οργάνων του, δεν τελεί τέτοιου είδους αδικήματα. Το κανονιστικό πλαίσιο του Σ.Ε.Π., προβλέπει ρητά ότι οποιοδήποτε μέλος του ελέγχεται από την ελληνική δικαιοσύνη, αυτόματα παύει να ασκεί και τα καθήκοντα του και αυτό έχει εφαρμοστεί και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Η άκριτη αναπαραγωγή μιας «είδησης» από την «Μακεδονία της Κυριακής», που προκύπτει από μια ανώνυμη καταγγελία, χωρίς να έχει ζητηθεί η γνώμη ούτε του Σ.Ε.Π. ούτε του καταγγελλόμενου, και την οποία μόνο η «γνωστή» εφημερίδα «Στόχος» προ διμήνου…είχε δημοσιεύσει, θεωρούμε πως προσκρούει σε κάθε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Το ίδρυμα έχει ήδη ενημερώσει τους εμπλεκόμενους, ότι θα προβεί στην άσκηση παντός νόμιμου δικαιώματός του εναντίον τους, της εφημερίδας και του συντάκτη του άρθρου, με στόχο την πλήρη ποινική και αστική του δικαίωση.




Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 112 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Περισσότερα στο www.scouts4sdgs.gr.
16 ΕΙΡΗΝΗ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΘΕΣΜΟΙ


Επισυνάψεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 67_2022.pdf