Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστο Τριαντόπουλο

Διοικητικό Συμβούλιο
Ημ/νια Έκδοσης: 03/03/2022
A/A: 24 / 2022

Ανακοίνωση

Το περασμένο καλοκαίρι ζήσαμε μια από τις πιο τραυματικές περιβαλλοντικές καταστροφές που έχει γνωρίσει η χώρα μας με τις πυρκαγιές να κατακαίουν εκατοντάδες χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους. Δυστυχώς η κλιματική αλλαγή έχει σημαίνουσες επιπτώσεις στη καθημερινότητα μας οι οποίες δεν είναι ούτε παροδικές ούτε και εύκολα διαχειρίσιμες. Αν προστεθούν αυτές στη σεισμογενή παράδοση της χώρας τότε συνθέτουν ένα αναβαθμισμένο ζήτημα διαχείρισης και αποκατάστασης φυσικών καταστροφών. Ένα ζήτημα που χρειάζεται εθνική, διακομματική και κοινωνική ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού, των πολιτικών δυνάμεων και της κοινωνίας των πολιτών.

Σε αυτή τη κατεύθυνση τους τελευταίους τέσσερις μήνες το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Ε.Π. συνεργάστηκε με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστο Τριαντόπουλο ο οποίος είναι αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές και πρόεδρος της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής με κύρια πεδία την θεμελίωση μιας σταθερής σχέσης του Σ.Ε.Π. με την Ελληνική Κυβέρνηση στα θέματα αρμοδιοτήτων του. Η κατάληξη αυτής της συνεργασίας ήταν η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022 στην αίθουσα Αθ. Λευκαδίτης του Μεγάρου Μπενάκη.

Στο εν λόγω μνημόνιο συνεργασίας έχει ως αντικείμενο την καταγραφή του πλαισίου συνεργασίας των συμβαλλόμενων μερών για την αξιοποίηση του δικτύου εθελοντών, μελών και φίλων του Σ.Ε.Π. αλλά και των υποδομών του σε δράσεις υποβοήθησης του έργου της Πολιτείας, ειδικότερα σε θέματα πρώτης απόκρισης, δασοπροστασίας, πρόληψης, αναδασώσεων και αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές καθώς και εν γένει στήριξης των κατοίκων τους. Υπό την έννοια αυτή οι ενέργειες που θα προκύψουν από αυτό το μνημόνιο θα αφορούν και τα τρία επίπεδα ενεργοποίησης της Προσκοπικής Κίνησης: την πρόληψη μέσω της δημιουργίας περιβαλλοντικής συνείδησης στα ανήλικα μέλη μας, την αρωγή στο πεδίο κατά και μετά τις φυσικές καταστροφές και την συμβολή των Προσκοπικών Κέντρων στην πρόληψη και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών με ταυτόχρονη ενίσχυση των υποδομών τους από την πολιτεία.

Η υπογραφή αυτής της επταετούς συμφωνίας συνιστά μια πρωτόγνωρη αναγνώριση του Σ.Ε.Π. ως δημιουργού κοινωνικού κεφαλαίου στην Ελλάδα και ταυτόχρονα μια αναβάθμιση του ρόλου του στη πρόληψη και την αποκατάσταση έκτακτων καταστάσεων. Παράλληλα το μνημόνιο αποτελεί αφετηρία έναρξης σειράς επαφών με κρατικές υπηρεσίες για την βέλτιστη υλοποίηση ήδη ανακοινωμένων δράσεων για τις πληγείσες από τις θερινές πυρκαγιές περιοχές. Για το μνημόνιο εργάστηκαν ιδιαίτερα ο Γενικός Έφορος κ. Παντελής Προμπονάς και ο Π.Ε. Προσκόπων Μαγνησίας κ. Κώστας Μαγαλιός τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.



Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 112 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Περισσότερα στο www.scouts4sdgs.gr.
13 ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
16 ΕΙΡΗΝΗ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΘΕΣΜΟΙ
17 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ

Επισυνάψεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 24_2022.pdf
ΑΝ.24_ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ Χ ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟ.pdf