Επάνοδος στις δράσεις - Re-energising Scouting Fund MoP

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 26/11/2021
A/A: 105 / 2021

Ανακοίνωση
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Γενικός Έφορος

Η «επάνοδος» στη Προσκοπική δράση δεν αποτελεί μια στιγμή στο χρόνο, όπως άλλωστε αποδεικνύει και το νέο πανδημικό κύμα, αλλά μια πολύμηνη προσπάθεια όλων των Κλιμακίων η οποία με σωστό συντονισμό και στοχεύσεις προσδοκούμε να φέρει το Σ.Ε.Π. στα επίπεδα δύναμης και δραστηριότητας που βρίσκονταν προ της πανδημίας.

Για τον σκοπό αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο και η Γενική Εφορεία τους τελευταίους πέντε μήνες:
Παρακολουθούν τις εξελίξεις και προσαρμόζουν το πλαίσιο υλοποίησης Προσκοπικών Δραστηριοτήτων,
Υλοποίησαν πανελλήνια έρευνα για τις επιπτώσεις της πανδημίας και εξέδωσαν τη σχετική έκθεση,
Υποστήριξαν τη υλοποίηση θερινών δραστηριοτήτων και επισκέφθηκαν δεκάδες Τμήματα σε όλη την Ελλάδα,
Έλαβαν μέτρα για την αποσυμφόρηση της Προσκοπικής Εκπαίδευσης και έκαναν τις σχετικές τροποποιήσεις στον οικείο Κανονισμό,
Εξέδωσαν εγχειρίδιο για την ενδυνάμωση των σχέσεων ενηλίκων και εκκίνησαν την μηνιαία αποστολή υποστηρικτικού υλικού στα ενήλικα στελέχη των Κλάδων,
Αναθεώρησαν το πλαίσιο της εγκυκλίου Απογραφής για το 2021 και έλαβαν υπόψη τους τις ιδιαίτερες συνθήκες σε αυτό του 2022.

Ενώ αυτή τη περίοδο σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Εφορείες συντάσσεται το εθνικό σχέδιο για την επανεκκίνηση το οποίο αποτελείται από τις ενέργειες σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο για την καλύτερη παρακολούθηση και ενίσχυση των στόχων μας.

Re-energising Scouting Fund
Η Παγκόσμια Οργάνωση της Προσκοπικής Κίνησης (WOSM), χάρη στη σημαντική συνεισφορά του Παγκόσμιου Ιδρύματος Προσκόπων (WSF) και τη χρηματοδότηση που εξασφάλισε μέσω μιας καινοτόμου συνεργασίας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την υλοποίηση του έργου Global Youth Mobilization, δημιούργησε το Re-energising Scouting Fund που θα προσφέρει 1,2 εκατομμύρια δολάρια σε άμεση υποστήριξη σε δραστηριότητες που προάγουν την ανάκτηση, τη διατήρηση και την ανάπτυξη των μελών μεταξύ των Εθνικών Οργανώσεων Προσκόπων (NSO) που επηρεάστηκαν από την πανδημία COVID-19. 

Σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να σας Ανακοινώσω πως το Σ.Ε.Π. αιτήθηκε με επιτυχία τη χρηματοδότηση της επανόδου στις δραστηριότητες στο ταμείο αυτό και θα διαθέσει 50.000$ σε τέσσερις άξονες: τοπικές και εθνικές δράσεις ανάπτυξης της Κίνησης, υποστήριξη του Προσκοπικού Προγράμματος, ενίσχυση εκπαίδευσης σε σχέση με τη φύση, επικοινωνία και δημόσιες σχέσεις για την επάνοδο.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι από τον Νοέμβριο 2021 έως και τον Μάιο 2022 και στόχο έχουμε στο διάστημα αυτό 5.000 περισσότερα μέλη σε σχέση με την Απογραφή του 2021.

Η ομάδα εργασίας που σχεδίασε και υπέβαλλε τη πρόταση αυτή αποτελούνταν από: τον Γενικό Έφορο, τον Πρόεδρο κ. Γ. Χουρδάκη, τον Μ.Β.Γ.Ε. κ. Α. Ευσταθίου και το στέλεχος υποστήριξης του Προσκοπικού Προγράμματος κ. Κ. Κοτσίνα τους οποίους ευχαριστώ θερμά για τη συνεργασία και την αποτελεσματικότητα.

Τοπικές και εθνικές δράσεις ανάπτυξης της Κίνησης
Αυτός ο άξονας θα αφορά απευθείας χρηματοδότηση δραστηριοτήτων Περιφερειακών Εφορειών και Συστημάτων καθώς και επιδότηση συμμετοχής μη Προσκόπων εφήβων στην 37η Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση. Ιδιαίτερα θα στοχεύσουμε στις Περιφερειακές Εφορείες που επλήγησαν περισσότερο από τη πανδημία και σε δράσεις που στόχο έχουν να ενισχύσουν αδύναμα Προσκοπικά Συστήματα.

Συγκεκριμένα θα υποστηριχθούν:
Χειμερινές εκδρομές σε επίπεδο Κλάδου Π.Ε. ή Συστήματος,
Δράσεις σε επίπεδο Περιφερειακής Εφορείας ή Συστήματος προσέλκυσης νέων μελών,
Δράσεις προβολής της επανόδου στη τοπική κοινωνία,
Η συμμετοχή μη προσκόπων στην 37η Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση.

Λεπτομέρειες θα γνωστοποιηθούν με ειδική ανακοίνωση.

Υποστήριξη του Προσκοπικού Προγράμματος
Η εμπειρία της πανδημίας και της αναστολής των δράσεων αποτέλεσε πρωτόγνωρη διαδικασία για όλες και όλους. Θέλοντας να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα αλλά και να είμαστε έτοιμοι/ες για πιθανές μελλοντικές δυσκολίες η Γενική Εφορεία θα αναπτύξει δυο εφαρμογές με στόχο την υποστήριξη του Προσκοπικού Προγράμματος:
Ένα portal με ανεβασμένο Υποστηρικτικό Υλικό για όλους τους Κλάδους και τις Ειδικότητες του Σ.Ε.Π. που θα ανανεώνεται συνεχώς με ιδέες για πρόγραμμα τόσο από τη Γενική Εφορεία όσο και από τους/τις ίδιους/ες χρήστες/τριες.
Ένα application για κινητά τα οποίο μέσω του e-sep θα καθιστά ευπρόσιτη τη πρόοδο του παιδιού στο ίδιο. Έχοντας ήδη την εμπειρία των πολυμεσικών εφαρμογών στη καθημερινότητα τους, αναμένουμε τα παιδιά να ανανεώσουν το ενδιαφέρον τους για τα Προγράμματα Προόδου του Κλάδου τους.

Ενίσχυση εκπαίδευσης σε σχέση με τη φύση
Σημαντικός κρίκος στην επιτυχία του Προγράμματος αποτελεί η απρόσκοπτη υλοποίηση θερινών πολυήμερων Προσκοπικών δραστηριοτήτων το καλοκαίρι του 2022. Για τον σκοπό αυτό στο συγκεκριμένο άξονα θα υποστηρίξουμε τη σχετική εκπαίδευση των ενηλίκων στελεχών ως εξής:
Θα επιδοτήσουμε τη συμμετοχή εκπαιδευόμενων και εκπαιδευτών για την υλοποίηση της εκπαιδευτικής ενότητας Κ7, ρίχνοντας το κόστος συμμετοχής και καλύπτοντας λειτουργικά έξοδα.
Θα εκπονήσουμε ένα προσωποποιημένο πρόγραμμα υποστήριξης της συμμετοχής στη Προσκοπική Εκπαίδευση ενηλίκων στελεχών που για λόγους νησιωτικότητας, ορεινότητας, απόστασης κ.λπ. δεν έχουν την ευκαιρία να ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες εκπαιδεύσεις τους.

Λεπτομέρειες θα γνωστοποιηθούν με ειδική ανακοίνωση.

Επικοινωνία και δημόσιες σχέσεις για την επάνοδο
Σημαντικό συμπέρασμα του εθνικού report του προγράμματος «Ανεβάζουμε Στροφές» αποτέλεσε η ανάγκη των Προσκοπικών Συστημάτων για υποστήριξη σε επίπεδο επικοινωνίας. Στη κατεύθυνση αυτή μετά το τέλος του πέμπτου κύματος της πανδημίας, την άνοιξη, έχουν σχεδιαστεί:
Η παραγωγή ενός Media Kit διαθέσιμο για τα Προσκοπικά Κλιμάκια,
Η παραγωγή video και radio σποτ για τη προώθηση της Προσκοπικής Κίνησης,
Η αγορά και διατήρηση μόνιμου υλικού για δράσεις προβολής (τέντες, banners, πληροφοριακό υλικό),
Καταχωρήσεις σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα εθνικής εμβέλειας,
Στοχευμένες καταχωρήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης με εστίαση τις Περιφερειακές Εφορείες με τη μεγαλύτερη υστέρηση δύναμης στη πανδημία,
Χρηματοδότηση τοπικών επικοινωνιακών ενεργειών.

Η επανεκκίνηση των Προσκοπικών Δράσεων έχει πρωταγωνιστές και πρωταγωνίστριες: τα Ενήλικα Στελέχη που ξεκίνησαν να παίζουν το Προσκοπικό Παιχνίδι και πάλι, τα παιδιά, τους νέους και τις νέες που φόρεσαν ξανά το Προσκοπικό μαντήλι, τους/ις Περιφερειακούς Εφόρους που υποστηρίζουν το έργο στη περιοχή τους. Σε εσάς αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη προσπάθεια και ελπίζουμε το πρόγραμμα αυτό να την ενισχύσει.




Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 111 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Περισσότερα στο www.scouts4sdgs.gr.
10 ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ
16 ΕΙΡΗΝΗ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΘΕΣΜΟΙ
17 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ


Επισυνάψεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 105_2021.pdf