Μήνυμα Γενικού Εφόρου για την 48η Επέτειο από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 17/11/2021
A/A: 102 / 2021

Ανακοίνωση
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Γενικός Έφορος

Βράδυ 17ης Νοεμβρίου δολοφονείται από τη φρουρά του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως ο Διομήδης Κομνηνός, Πρόσκοπος της 9ης Ομάδας Αθηνών, 17 ετών, επιτυχών στο Πολυτεχνείο φορώντας τη Προσκοπική του ζώνη. Ο πρώτος νεκρός της εξέγερσης. Ένας από εμάς. 

Οι αγώνες του λαού για την ελευθερία της πατρίδας μας και την ανεξαρτησία της δεν υπήρξαν ούτε αυτονόητοι ούτε εύκολοι στη διάρκεια της ιστορίας. «H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία» γράφει το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος μας. 48 χρόνια μετά τιμούμε τον πατριωτισμό των χιλιάδων ανώνυμων αγωνιστών που άλλαξαν τη ροή της ελληνικής ιστορίας από το επταετές σκοτάδι στο φως.

Η θυσία νέων ανθρώπων άρδευσε για ακόμη μια φορά το δέντρο της Ελευθερίας δίνοντας ένα ανεξίτηλο παράδειγμα αντίστασης στη δικτατορία και όρθωσε ανάστημα στη κρατική βία, τις εξορίες και τις πολιτικές διώξεις και φυλακίσεις, την καταλήστευση του δημόσιου πλούτου, την κατάλυση της συνταγματικής τάξης.

Όσοι και όσες ονειρευόμαστε την δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου ας θυμόμαστε πως η ελευθερία και η δημοκρατία θα πρέπει να αποτελούν συστατικό του.

Το αγόρι και η πόρτα
Εκεί που έπεσε
είναι μια κόκκινη λίμνη,
ένα κόκκινο δέντρο,
ένα κόκκινο πουλί.
Σηκώθηκε όρθια
η πεσμένη καγκελόπορτα-
χιλιάδες άλογα.
Λαός καβαλίκεψε.
Κομνηνέ! - φωνάξαμε.
Γύρισε και μας κοίταξε
δε φορούσε επίδεσμο
ούτε στεφάνι.
Άσπρα άλογα, κόκκινα άλογα
και μαύρα, πιο μαύρα-
καλπασμός, - η ιστορία
Να προφτάσουμε.
Γ. Ρίτσος

Τιμή και δόξα σε όσους και όσες αγωνίστηκαν για την αποκατάσταση της δημοκρατίας.


Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 111 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Περισσότερα στο www.scouts4sdgs.gr.
16 ΕΙΡΗΝΗ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΘΕΣΜΟΙ

Επισυνάψεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 102_2021.pdf