28η Οκτωβρίου 2021_Μήνυμα του Γενικού Εφόρου

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 27/10/2021
A/A: 97 / 2021

Ανακοίνωση
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Γενικός Έφορος

Ογδόντα ένα χρόνια πέρασαν από την είσοδο της Ελλάδας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για να προασπίσει την εδαφική της ακεραιότητα και την εθνική της ανεξαρτησία, ενάντια στον Ιταλικό φασισμό, τον Γερμανικό ναζισμό αλλά και τους Βούλγαρους συμμάχους τους.

Η νικηφόρα πορεία στο Αλβανικό μέτωπο και η εποποιία της Εθνικής Αντίστασης και των δράσεων του λαού στη διάρκεια της κατοχής αποτελούν ανεξίτηλα χνάρια αλτρουισμού, ήθους και μαχητικότητας των Ελλήνων στην ιστορία.

Αποτελεί ύψιστο καθήκον μας να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη αυτών των επιτευγμάτων, όχι ως φολκλορική εκδήλωση αλλά ως ζώσα πραγματικότητα. Ιδιαίτερα οι νέοι, οι νέες και τα παιδιά της πατρίδας μας θέλουμε να συναισθανθούν το βαρύ φόρο αίματος που πλήρωσε η χώρα, τα βάσανα και τις κακουχίες χιλιάδων πατριωτών στα χέρια των φασιστών και των ντόπιων συνεργατών τους, τι σημαίνει η ολοκληρωτική εξόντωση των χιλιάδων εβραίων συμπολιτών μας στα στρατόπεδα του Χίτλερ, πόσο πλήγωσε τη χώρα ο αδελφοκτόνος εμφύλιος πόλεμος και η καχεκτική δημοκρατία που δημιούργησε.

Η κατανόηση αυτού του αδιανόητου πολέμου, των συνεπειών του και της ιδεολογίας που τον προκάλεσε αποτελεί το σημαντικότερο εφόδιο για τη προάσπιση της δημοκρατίας σήμερα. Για την οριστική καταδίκη του εθνικοσοσιαλισμού και των νοσταλγών του. Για έναν κόσμο με περισσότερη ειρήνη και αλληλεγγύη.

Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου ας κοιτάξουμε ψηλά τον γαλανό ουρανό, ας πάρουμε μια βαθιά ανάσα αέρα και ας κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στη μνήμη όσων έδωσαν τη ζωή τους για την Ελευθερία.

Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος 
θα πρέπει να μπορείς να πεθάνεις ένα οποιοδήποτε πρωινό.
Αποβραδίς στην απομόνωση θα γράψεις ένα μεγάλο τρυφερό γράμμα στη μάνα σου
θα γράψεις στον τοίχο την ημερομηνία, τ’ αρχικά του ονόματός σου και μια λέξη: Ειρήνη
σα νάγραφες όλη την ιστορία της ζωής σου.
Να μπορείς να πεθάνεις ένα οποιοδήποτε πρωινό
να μπορείς να σταθείς μπροστά στα έξη ντουφέκια
σα να στεκόσουνα μπροστά σ’ ολάκερο το μέλλον.
Να μπορείς, απάνω απ’ την ομοβροντία που σε σκοτώνει
εσύ ν’ ακούς τα εκατομμύρια των απλών ανθρώπων που τραγουδώντας πολεμάνε για την ειρήνη.
Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος

[Τ. Λειβαδίτης, αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος]

Χρόνια πολλά Ελλάδα,
Χρόνια πολλά Πρόσκοποι!



Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 111 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Περισσότερα στο www.scouts4sdgs.gr.
16 ΕΙΡΗΝΗ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΘΕΣΜΟΙ


Επισυνάψεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 97_2021.pdf