Δράσεις του ΣΕΠ για την ενίσχυση των πυρόπληκτων περιοχών

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 20/08/2021
A/A: 66 / 2021

Ανακοίνωση
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Γενικός Έφορος

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων παρακολούθησε συγκλονισμένο, όπως και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, τις πολυήμερες καταστροφικές πυρκαγιές να καίνε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους, σπίτια, επιχειρήσεις, ακόμη και ολόκληρα χωριά στην επικράτεια. Εκατοντάδες ενήλικα στελέχη έχοντας υποσχεθεί «να βοηθούν κάθε άνθρωπο και σε κάθε περίσταση» υποστήριξαν σε πρώτο χρόνο τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τις δυνάμεις πολιτικής προστασίας την ώρα που επιχειρούσαν.

Οι Περιφερειακές Εφορείες Προσκόπων στις πληγείσες περιοχές: την Ανατολική Αττική, την Βόρειο Εύβοια, τη Δυτική Αττική, την Ηλεία, τη Καλαμάτα, τη Γορτυνία, την Αιγιαλεία, τη Ρόδο ενεργοποιήθηκαν άμεσα προσφέροντας υπηρεσίες υποστήριξης, τροφοδοσίας, δασοπροστασίας και διαχείρισης αποθηκών. Τη δράση των Προσκόπων στους τόπους της καταστροφής υποστήριξαν οργανωμένα όλες οι Περιφερειακές Εφορείες Προσκόπων συλλέγοντας είδη πρώτης ανάγκης, ιατροφαρμακευτικό υλικό, εμφιαλωμένο νερό, ξηρά τροφή, ζωοτροφές, βιομηχανικό και άλλο υλικό που οι αρμόδιες υπηρεσίες υποδείκνυαν.

Οι Έλληνες Πρόσκοποι μέχρι σήμερα έχουν προσφέρει περισσότερες από 250 παλέτες τροφίμων, ζωοτροφών και ειδών πρώτης ανάγκης, 35.000 εμφιαλωμένα νερά και 15.000 μερίδες φαγητού σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις. Επιπλέον το Σ.Ε.Π. έχει πραγματοποιήσει δέκα αποστολές από διάφορα μέρη της Ελλάδας προς τις πληγείσες περιοχές. Ταυτόχρονα σε δεκάδες Δήμους της χώρας ενήλικα στελέχη μεμονωμένα αλλά και οι Προσκοπικές Ομάδες Πολιτικής Προστασίας προσφέρουν υπηρεσίες δασοπροστασίας.

Θα ήθελα από την καρδιά μου να ευχαριστήσω όλα τα μέλη, τα Προσκοπικά Συστήματα και τα Κλιμάκια του Σ.Ε.Π. που ενίσχυσαν τις παραπάνω προσπάθειες, να εξάρω το ήθος και τον αλτρουισμό τους και να ευχηθώ τέτοιες υπηρεσίες να είναι αχρείαστες στη ζωή μας.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές ανέδειξαν την επείγουσα επικαιρότητα της Προσκοπικής Κίνησης, ενός παιδαγωγικού οργανισμού που εμφυσεί σε χιλιάδες παιδιά, νέους και νέες περιβαλλοντική συνείδηση μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και κληροδοτεί στους πολίτες του αύριο τις αξίες της αειφορίας, της εξοικονόμησης των φυσικών πόρων, του σεβασμού όλων των έμβιων όντων αυτού του πλανήτη.

Με την εμπειρία 110 χρόνων στη κοινωνική προσφορά οι Έλληνες Πρόσκοποι γνωρίζουν πως όταν η δημοσιότητα και το πρώτο κύμα συμπαράστασης κοπάσουν θα συνεχίσουν να υπάρχουν χιλιάδες συμπολίτες μας, οικογένειες και τοπικές κοινότητες που θα έχουν ανάγκη την αρωγή και την υποστήριξη μας. Για τον λόγο αυτό η Γενική Εφορεία του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων σχεδιάζει μια σειρά μακροχρόνιων δράσεων και ενεργειών προκειμένου να συμπαρασταθεί στις τοπικές κοινότητας και την προσπάθεια ανοικοδόμησης που θα καταβάλουν τα επόμενα χρόνια.

Α. Καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης «Green on Gray»

Σύμφωνα και με προγενέστερες ενέργειες στον παγκόσμιο Προσκοπισμό, το Σ.Ε.Π. προχωρεί στη δημιουργία και παραγωγή ενός «αναμνηστικού» σήματος το οποίο θα απευθυνθεί στη παγκόσμια προσκοπική κοινότητα και τα έσοδα από τις πωλήσεις του θα διατεθούν σε δράσεις αποκατάστασης των πληγέντων, στη χρηματοδότηση δράσεων επούλωσης του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και στο ίδιο το κρατικό ταμείο αρωγής που έχει ήδη δημιουργηθεί.

Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι 24 μήνες και θα λειτουργήσει ειδικό site από το οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερώνονται για τη πρόοδο και για τις ενέργειες που χρηματοδοτεί. Λεπτομέρειες για τις ακριβείς διαδικασίες προμήθειας στην Ελλάδα και το εξωτερικό θα ανακοινωθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Β. Πρόγραμμα Αναδάσωσης

Αντικρίζοντας την τεράστια έκταση της καταστροφής αρκετοί φορείς της κοινωνίας των πολιτών ήδη έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για να εξασφαλιστούν οι πόροι και οι προϋποθέσεις προκειμένου τα δάση να αναγεννηθούν και οι πληγές να επουλωθούν. Η διαδικασία αυτή απαιτεί αρκετό χρόνο, υπομονή, ορθό σχεδιασμό, σεβασμό στη φυσική διαδικασία αναγέννησης της φύσης και καθοδήγηση από τους αρμόδιους φορείς και ειδικούς επιστήμονες.

Η Γενική Εφορεία του Σ.Ε.Π. αντλώντας από ένα σημαντικό πρόγραμμα αναδάσωσης που υλοποιούν τη τελευταία τετραετία οι Πρόσκοποι της Κροατίας και ονομάζεται Boranka, έχει ήδη πραγματοποιήσει σύσκεψη εργασίας και ενημέρωσης με τον επικεφαλής του και καταρτίζει ανάλογη πρόταση σχεδίου που θα τη καταθέσει αρμοδίως στην ελληνική κυβέρνηση. Άλλωστε και το πρόγραμμα Boranka οργανώνεται σε συνεργασία με την διεύθυνση δασών της κροατικής κυβέρνησης.

Εκτιμούμε πως το θεσμικό πλαίσιο που εκπόνησε η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και ήδη τέθηκε σε εφαρμογή με την έκδοση των σχετικών νόμων αποτελεί ευοίωνο πλαίσιο για την ανάπτυξη ενός τέτοιου προγράμματος. 

Σε κάθε περίπτωση η πρωτοβουλία αυτή θα είναι πολυετής, θα πρέπει να αναπτυχθεί σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς του κράτους (τη νεοσύστατη διεύθυνση δασών, το αρμόδιο υφυπουργείο επικρατείας) και ειδικούς επιστήμονες που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του και την εναρμόνιση του με τις απαιτήσεις των οικοσυστημάτων.

Γ. Πρόγραμμα «Για το πρώτο κουδούνι»

Η Γενική Εφορεία του Σ.Ε.Π. σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Εφορείες και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης των περιοχών που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές θα προσδιορίσει τις ανάγκες για μαθητές και σχολεία σε σχολικό υλικό (τσάντες, τετράδια, γραφική ύλη, αναλώσιμα) και οι Πρόσκοποι από όλη την Ελλάδα θα συλλέξουμε αυτό το υλικό και θα το δωρίσουμε στους μαθητές και τις σχολικές τους μονάδες για τα έτη 2021 και 2022.

Αυτή η δράση κοινωνικής προσφοράς με την ονομασία «Για το πρώτο κουδούνι» έχει ως στόχο να στείλει μήνυμα συμπαράστασης από συνομήλικους Προσκόπους στους συμμαθητές τους που θα ξεκινήσουν μια χρονιά εντελώς διαφορετική από τις προηγούμενες.

Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα αυτό θα ακολουθήσουν με νεότερη Ανακοίνωση.
Δ. Πρόγραμμα «Να Βοηθώ»

Το πρόγραμμα «Να βοηθώ» θα αφορά αποστολές ενηλίκων στελεχών σε πληγείσες περιοχές στις οποίες θα παρέχουν υπηρεσίες σε συνεργασία με τους κατά τόπους αρμόδιους φορείς.

Για την υλοποίηση τέτοιων αποστολών δημιουργείται ειδικό Μητρώο Εθελοντών για έκτακτες ανάγκες όπου μπορούν να δηλώσουν τη διαθεσιμότητα τους όλα τα ενήλικα στελέχη, τα μέλη Προσκοπικών Δικτύων, τα μέλη Επιτροπών Κοινωνικής Συμπαράστασης και τα μέλη Ενώσεων Παλαιών Προσκόπων. Όποιος και όποια δηλώνει τη διαθεσιμότητα του θα προστίθεται σε ειδική λίστα ενημέρωσης τόσο με email όσο και μέσω της πλατφόρμας Viber προκειμένου να συμμετάσχει στην εκάστοτε ενέργεια.

Η δήλωση εγγραφής στο μητρώο βρίσκεται εδώ: https://forms.office.com/r/kcggj9vFrW 

Για τις πρώτες αποστολές θα υπάρξει νεότερη Ανακοίνωση.

Εάν κάποιο Προσκοπικό Σύστημα ή Περιφερειακή Εφορεία προτίθεται να υλοποιήσει δράση προσφοράς σε περιοχές έκτακτης ανάγκης, εκτός της ως άνω περιγραφόμενης διαδικασίας θα πρέπει να επικοινωνήσει προηγουμένως με τη Κεντρική Διοίκηση (κ. Αθανάσιο Ευσταθίου, Μ. Βοηθό Γενικό Έφορο, 6936117147 – [email protected]) για να αποφευχθούν αλληλοκαλύψεις.

Ε. Αποστολές ειδών πρώτης ανάγκης, ξηράς τροφής και άλλων υλικών

Είναι σαφές πως και τους επόμενους μήνες οι αρμόδιες υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνικής πρόνοιας θα έχουν κατά καιρούς ανάγκες για δωρεές. 

Προκειμένου να υπάρχει συντονισμός των ενεργειών Προσκοπικών Κλιμακίων και να διασφαλίζεται η ενιαία εικόνα του Σ.Ε.Π. προς τις αρχές, κάθε Προσκοπικό Σύστημα και κάθε κλιμάκιο που ενδιαφέρεται να υλοποιήσει κάποια δράση συλλογής υλικού για να τα αποστείλει σε πληγέντες Δήμους θα ακολουθεί τα παρακάτω βήματα:

Θα γνωστοποιεί την πρόθεση του στην Περιφερειακή του Εφορεία. Ο Περιφερειακός Έφορος θα επικοινωνεί με την Περιφερειακή Εφορεία που έχει στην ευθύνη της τη περιοχή ενδιαφέροντος και θα ενημερώνεται για τις τρέχουσες ανάγκες των εκεί τοπικών φορέων. Κατόπιν θα ενημερώνει το κλιμάκιο προκειμένου να ξεκινήσει τη δράση του.
Με την ολοκλήρωση της συλλογής η Περιφερειακή Εφορεία θα δίνει οδηγίες για τον τόπο και τον φορέα παράδοσης των υλικών που θα έχουν συλλεγεί.
Σε περίπτωση που το κλιμάκιο υλοποίησης της δράσης θέλει να παραδώσει ιδιοχείρως το υλικό που έχει συγκεντρώσει, θα ενημερώνει την Περιφερειακή Εφορεία που έχει στην ευθύνη της τη περιοχή ενδιαφέροντος.

Σήμερα δόθηκε σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα της Ελληνικής Κυβέρνησης (e-dorees.gov.gr) για τη διαχείριση των δωρεών σε είδος ή χρήματα στην οποία το Σ.Ε.Π. αιτήθηκε την εγγραφή του και θα μπορεί να κάνει καταχωρήσεις η Κεντρική Διοίκηση (κ. Αθανάσιο Ευσταθίου, Μ. Βοηθό Γενικό Έφορο, 6936117147 – [email protected]). 

Όταν διευκρινιστεί το πλαίσιο λειτουργίας της θα τροποποιηθεί αναλόγως και η ως άνω διαδικασία και θα γνωστοποιηθεί στους Περιφερειακούς Εφόρους.

ΣΤ. Υπηρεσίες Δασοπροστασίας

Σε περίπτωση που κάποιος Δήμος ή δημόσια αρχή ζητήσει εθελοντές προκειμένου να μετέχουν σε 

βάρδιες δασοπροστασίας ακολουθείται η ακόλουθη διαδικασία:

Ο Περιφερειακός Έφορος ορίζει ένα ενήλικο στέλεχος ανά Δήμο ως τοπικό σύνδεσμο για τον συγκεκριμένο Δήμο
Ο τοπικός σύνδεσμος, σε συνεννόηση με τον Έφορο Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ  αναλαμβάνει την επαφή με τυχόν Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας / Πυρασφάλειας ή με το Πυροσβεστικό κλιμάκιο της περιοχής, για κάλυψη βαρδιών επιτήρησης δασικών εκτάσεων.
Ο Περιφερειακός Έφορος γνωστοποιεί στην Εφορεία Πολιτικής Προστασίας της ΓΕ τις οποίες ενέργειες δασοπροστασίας συμφωνηθούν καθώς και τη διάρκεια τους 
 
Η Εφορεία Προγραμμάτων Πολιτικής Προστασίας της Γενικής Εφορείας σύντομα θα διοργανώσει Ημερίδα Δασοπροστασίας για τους ενδιαφερόμενους/ες, ενώ στόχος είναι με βάση την εξέλιξη της πανδημίας να υλοποιηθούν και τα προβλεπόμενα από την Εγκύκλιο 4/2019 της Γενικής Εφορείας σχετικά με την εκπαίδευση των Προσκοπικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας.

Z. Δημιουργία Σχεδίου Δράσης Προσκοπικών Κλιμακίων σε Έκτακτες Συνθήκες

Σε συνέχεια της Ανακοίνωσης 62/2019 η Γενική Εφορεία προχωρεί άμεσα στο κατάρτιση ενός Σχεδίου Δράσης Προσκοπικών Κλιμακίων σε  Έκτακτες Συνθήκες προκειμένου κάθε κλιμάκιο να είναι σωστά προετοιμασμένο και ο καθένας να γνωρίζει τις άμεσες ενέργειες και κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν σε κάθε ανάλογη δυστυχή συγκυρία.

Τα πρωτόκολλα που θα καταγραφούν θα ενσωματωθούν στους οικείους Κανονισμούς του Σ.Ε.Π. και θα περιληφθούν ως εισηγήσεις στις ανάλογες εκπαιδευτικές ενότητες ηγεσίας.

Υπολογίζουμε στην ενεργητική στήριξη των ως άνω πρωτοβουλιών από τα Προσκοπικά Συστήματα, τα ενήλικα στελέχη μας και τις Ενώσεις Παλαιών Προσκόπων και είμαι βέβαιος πως με συλλογική προσπάθεια θα αφήσουμε ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα στη κοινωνία, τώρα που μας χρειάζεται όσο ποτέ.


Επισυνάψεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 66_2021.pdf