Δήλωση σχετικά με το δημοσίευμα για τη βάρκα που ανατράπηκε στην Επανομή

Press Office
Ημ/νια Δημοσίευσης: 15/07/2021

Δελτία Τύπου

Το απόγευμα της Δευτέρας 12 Ιουλίου ανετράπη ιστιοπλοϊκή κωπήλατη Ναυτοπροσκοπική λέμβος στη θαλάσσια περιοχή του Αγγελοχωρίου, κατά τη διάρκεια πλου από το λιμάνι της Επανομής προς το λιμάνι Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης. 

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων σχετικά με το συμβάν διευκρινίζει τα ακόλουθα:

1. Κανένα ανήλικο μέλος αλλά και ούτε ενήλικος εθελοντής δεν κινδύνευσε. Οι ξύλινες λέμβοι αυτού του τύπου που χρησιμοποιούνται από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων δε μπορούν να βυθιστούν. Το σκάφος είχε πιστοποιητικό αξιοπλοΐας, είναι ασφαλισμένο και διέθετε όλα τα προβλεπόμενα σωστικά μέσα για την ασφάλεια των επιβαινόντων.

2. Οι ενήλικοι εθελοντές πτυχιούχοι σχολής Κυβερνήτου Ναυτοπροσκοπικού Σκάφους που επέβαιναν στο σκάφος έπραξαν όσα χρειάζονταν για την ασφάλεια των ανηλίκων επιβαινόντων και ειδοποίησαν τις αρμόδιες λιμενικές αρχές. Σε σύντομο χρόνο από το περιστατικό, σκάφος ασφαλείας προσέγγισε τη λέμβο και οδήγησε με ασφάλεια τους επιβαίνοντες στη στεριά, ενώ προληπτικά τα παιδιά επισκέφθηκαν και ιατρό.

3. Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων έχει υψηλές απαιτήσεις ασφαλείας στα πλωτά μέσα που χρησιμοποιεί και εκπαιδεύει τα ενήλικα στελέχη του σε πρωτόκολλα διαχείρισης κρίσεων. Επιπλέον βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις αρμόδιες Λιμενικές Αρχές της Θεσσαλονίκης ενισχύοντας τη διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν στην ανατροπή του σκάφους.

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις Λιμενικές Αρχές, τους Προσκόπους και τους επαγγελματίες ψαράδες που έσπευσαν να συνδράμουν στην ασφαλή περισυλλογή των επιβαινόντων, καθώς και για τη ρυμούλκηση της λέμβου.