Ας δώσουμε το χέρι… Μήνυμα του Γενικού Εφόρου

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 14/06/2021
A/A: 50 / 2021

Ανακοίνωση
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Γενικός Έφορος


Το –όχι και τόσο μακρινό- 1992 ζήλεψα τις διηγήσεις το αδερφού μου από μια επίσκεψη της Αγέλης του 7ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Βόλου στο κοντινό αεροδρόμιο και βρέθηκα την επόμενη κιόλας βδομάδα να φορώ για πρώτη φορά το Προσκοπικό μαντήλι. Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά, αναλαμβάνω με αίσθημα ευθύνης το καθήκον να κρατήσω το τιμόνι της Προσκοπικής Κίνησης στην Ελλάδα και ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου το Διοικητικό Συμβούλιο για την εμπιστοσύνη του. 

Σίγουρα δεν εμπίπτω στα «πρέπει» και τα «θέλω» όλων των μελών της Κίνησης ως προς το πώς φαντάζεται ο καθένας και η καθεμιά τον Γενικό Έφορο και αυτό είναι θεμιτό. Θα προσπαθήσω, ωστόσο, με όλη μου τη δύναμη να τιμήσω τον θεσμό και να σταθώ αντάξιος σημαντικών προσωπικοτήτων που καθοδήγησαν την Κίνηση στα 111 χρόνια της ιστορικής της πορείας.

Σήμερα ξεκινά μια πορεία υπηρεσίας, συνεργασίας και δράσης η οποία αναπόδραστα θα έχει τα παιδιά, τους νέους και τις νέες στο επίκεντρο της προσοχής της. Σήμερα στο έδαφος μιας πρωτόγνωρης κατάστασης για τις κοινωνίες σε ολόκληρο τον κόσμο ο Προσκοπισμός αποκτά ξανά μια αναπάντεχη επικαιρότητα. Σήμερα η «δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου» αποτελεί αναγκαίο όραμα για τη βιωσιμότητα του πλανήτη και των γενιών που θα έρθουν. 

Ένα παλιό Προσκοπικό τραγούδι μας καλεί να «δώσουμε το χέρι για συνεχή δουλειά».

Ας δώσουμε το χέρι για να επιστρέψουμε στη Προσκοπική δράση, στη μυρωδιά του νοτισμένου χώματος, τη θέα του βουνού από την πόρτα του αντίσκηνου, τις χρωματιστές πολιτείες από στρατσόχαρτα, πανιά και κορδέλες, στα φουσκωμένα πανιά και τον παφλασμό του ταξιδιού, στα ανοιγμένα αλεξίπτωτα και το αίσθημα ελευθερίας, στο φαγητό που είναι πάντα νοστιμότερο όταν το μαγειρεύεις με τη παρέα της Ενωμοτίας, στο παιχνίδι πέρα από τις οθόνες της καραντίνας, στους ήχους μιας κιθάρας που ζεσταίνει τις καρδιές των ανθρώπων.

Ας δώσουμε το χέρι για να τιμήσουμε το συλλογικό «εμείς», στα όμορφα σχέδια και τις στοχεύσεις μας, στις κοινές αγωνίες και προβληματισμούς, στην αγάπη που μοιραζόμαστε για την Προσκοπική ιδέα, στον πλουραλισμό που γεννάει δημιουργία, στην εποικοδομητική κριτική που πάντοτε βοηθάει τη σκέψη.

Ας δώσουμε το χέρι για να κινηθούμε πέρα από καθιερωμένες συνταγές, να πιστέψουμε στη δυνατότητα της αλλαγής, την ειλικρίνεια της συγνώμης, να σχεδιάσουμε τον βηματισμό μας, να προετοιμάσουμε τις μελλοντικές επιτυχίες και να προετοιμαστούμε για τα μελλοντικά λάθη.

Λυκόπουλα, Πρόσκοποι, Ανιχνευτές, Μέλη Προσκοπικών Δικτύων, Ενήλικα Στελέχη, Παλαιοί Πρόσκοποι, μέλη των Επιτροπών Κοινωνικής Συμπαράστασης χαμογελάστε, γιατί το Προσκοπικό Παιχνίδι ξεκινά και πάλι!

Ας δώσουμε το χέρι, στη πορεία αυτή δε περισσεύει κανείς και καμία...

Τις πιο όμορφες μέρες μας
δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα
Κι αυτό που θέλω να σου πω
το πιο όμορφο απ' όλα,
δε στο 'χω πει ακόμα.

[Ν. Χικμέτ]




Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 111 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου!
17 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ


Επισυνάψεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 50_2021.pdf