5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 27/05/2021
A/A: 40 / 2021

Ανακοίνωση
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Εφορεία Περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος φιλοξενείται φέτος από το Πακιστάν σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του Ο.Η.Ε. (UNEP). Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος έχει θέμα την «αποκατάσταση του οικοσυστήματος» και θα επικεντρωθεί στην επαναφορά της σχέσης μας με τη φύση. Σηματοδοτεί επίσης την επίσημη έναρξη της δεκαετίας του Ο.Η.Ε. για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων 2021 - 2030.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου είναι η ναυαρχίδα των Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση της παγκόσμιας ευαισθητοποίησης και δράσης για το περιβάλλον. Με την πάροδο των ετών, έχει εξελιχθεί σε μια τεράστια παγκόσμια πλατφόρμα για περιβαλλοντική προσέγγιση και γιορτάζεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.

Ως Πρόσκοποι, καλούμαστε σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο να υποστηρίξουμε τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου! Τι πρόκειται να κάνουμε το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Ιουνίου, που θα διαμορφώσει ένα πιο βιώσιμο περιβάλλον για το αύριο, όχι μόνο για τους ανθρώπους αλλά και για όλους τους κατοίκους του πλανήτη;

Διαπιστώσαμε ότι καθημερινά αντικείμενα που φαίνονται απόλυτα ασφαλή, δυστυχώς μπορούν να γίνουν επικίνδυνα όταν βρεθούν τυχαία από ζώα. Απορρίπτοντας τα σκουπίδια μας ανεύθυνα και πετώντας τα αδιακρίτως, κάνουμε επιλογές που θα μπορούσαν να βλάψουν τις ζωές πολλών αγρίων ζώων.

Ενώ η προστασία των ζώων από επιβλαβή σκουπίδια είναι σχετικά εύκολη, πολλοί συμπολίτες μας τα διαχειρίζονται ανεύθυνα και χωρίς περίσκεψη. Δεν τα ανακυκλώνουν, δεν τα επαναχρησιμοποιούν, ή απλώς δεν τα τοποθετούν στους κάδους.

Το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Ιουνίου, οι Έλληνες Πρόσκοποι θα συμμαχήσουν με το πανελλαδικό κίνημα SAVE YOUR HOOD, το οποίο με 19.000 εθελοντές σε 166 περιοχές της Ελλάδας απομακρύνει κάθε άχρηστο αντικείμενο που μολύνει ή ασχημίζει το περιβάλλον μας. Οι συμμετέχοντες θα συνεργαστούν με τους εθελοντές του SAVE YOUR HOOD για να σπάσουν το ρεκόρ εβδομαδιαίας συγκέντρωσης όγκου απορριμμάτων των 500.000 λίτρων!

Οι Έλληνες Πρόσκοποι, λόγω των μέτρων υγειονομικής ασφάλειας, φροντίζουμε να υλοποιούμε τα προγράμματά μας και τις δράσεις μας στην ύπαιθρο, για να βρισκόμαστε κοντά στη φύση και να απολαμβάνουμε τα πολλαπλά οφέλη και τον καθαρό αέρα, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να προσφέρουμε στα μέλη μας το κατά δυνατόν υγιεινότερο περιβάλλον. Από αυτούς τους χώρους λοιπόν (δασύλλια, ρεματιές, παραλίες, εξοχές, κ.λπ.), και παράλληλα με οποιαδήποτε άλλη δράση έχουμε ετοιμάσει, θα προσπαθήσουμε να γεμίσουμε όσες περισσότερες σακούλες μπορούμε, χρησιμοποιώντας όλες τις προφυλάξεις που χρειάζεται και αποφεύγοντας απορρίμματα υγειονομικής χρήσης. Έτσι θα αφήσουμε πίσω μας έναν χώρο ασφαλή για όλη την «άγρια» πανίδα και χλωρίδα του τόπου μας! 

Για να γίνει αυτό πράξη μπορείτε: α) να βρείτε την ομάδα εθελοντών SAVE YOUR HOOD της περιοχής σας και να συντονιστείτε με τη δράση τους (μπορείτε να ζητήσετε τα στοιχεία του συντονιστή του SAVE YOUR HOOD για την περιοχή που σας ενδιαφέρει αποστέλλοντας μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση earth@sep.org.gr ή επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Έφορο Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος Γ.Ε. κ. Θεόδωρο Μπένο – Πάλμερ, τηλ. 6907346126, όπως και για κάθε περαιτέρω πληροφορία σχετικά με τη δράση) και β) στη δική σας δράση να οργανώσετε και συλλογή απορριμμάτων (αποφύγετε αστικά υπολείμματα από υπαίθρια party’s και υγειονομικά σκουπίδια). Και στις δύο περιπτώσεις παρακαλούμε να αποστείλετε e-mail το απόγευμα της Κυριακής 5.6.2021 στην ηλεκτρονική διεύθυνση earth@sep.org.gr, με θέμα «Αποκατάσταση Οικοσυστήματος» και με τα δεδομένα που χρειάζονται (Προσκοπικό Σύστημα, Δήμος, άτομα που συμμετείχαν, σακούλες, λίτρα, συνεργασία με S.Y.H.), για να καταμετρηθούν οι ενέργειες και να συμβάλλουμε στην επίτευξη του ρεκόρ των 500.000 λίτρων! 


Αγαπητοί μου Πρόσκοποι, 

Αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να δράσουμε για να «αποκαταστήσουμε το οικοσύστημά» μας! Παίρνουμε την κατάσταση για άλλη μια φορά στα χέρια μας και δίνουμε το παράδειγμα του συνειδητού πολίτη, ομορφαίνουμε τις γειτονιές και τα περίχωρα και απαλλάσσουμε την όμορφη φύση που μας περιβάλλει και τους κατοίκους της από τα άσχημα, ενοχλητικά και επικίνδυνα σκουπίδια. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω τον χρόνο. Αλλά μπορούμε να σταματήσουμε να ρυπαίνουμε, μπορούμε να πρασινίσουμε τις πόλεις μας και μπορούμε να καθαρίσουμε τα ποτάμια, τις ακτές και τις εξοχές μας.

Ας είμαστε ενεργοί, όχι απλώς ανήσυχοι, ας είμαστε τολμηροί, όχι συνεσταλμένοι και άπραγοι, ας είμαστε πρωταγωνιστές!
Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 111 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Περισσότερα στο www.scouts4sdgs.gr.
13 ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
14 ΖΩΗ ΣΤΟ ΝΕΡΟ
15 ΖΩΗ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ
17 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ


Επισυνάψεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 40_2021.pdf
ΑΝ.40_envday_saveyourhood169.png
ΑΝ.40_envday_saveyourhood_insta.png